Kysymyksiä ja vastauksia: Keudan toiminta poikkeustilan aikana

Tälle sivulle kootaan vastauksia opiskelua ja Keudan toimintaa koskeviin kysymyksiin poikkeustilanteessa.
Sivua on päivitetty 8.4. kello 11.45. Tuoreimmat lisäykset löydät lopusta.

Miten Keudassa on varauduttu virustartunnan torjumiseen?

Opetus järjestetään etäopetuksena 18.3.–13.5. ja etäopetuksen järjestämistä jatketaan mahdollisesti vielä pidemmälle. Opetusta voidaan joutua myös perumaan. Opiskelijoiden ohjausta ja neuvontaa annetaan etänä.

Keuda noudattaa kaikissa toimissaan valtiojohdon, terveysviranomaisten ja opetushallituksen ohjeistusta. Keudan johdosta, turvahenkilöstöstä ja asiantuntijoista koostuva työryhmä seuraa tilannetta aktiivisesti. Ryhmä johtaa ja koordinoida virustorjuntaan liittyviä käytännön asioita ja tekee tarvittavia päätöksiä. Opiskelijoiden ja henkilöstön turvallisuus pyritään varmistamaan mm. huolehtimalla tila- ja hygieniajärjestelyistä sekä siitä, ettei 10 henkilön kokoontumisille asetettu yläraja Keudan toimipisteissä ylity.

Miten Keuda toimii koronavirusepidemian aikana?

Opetus Keudassa on keskeytetty toistaiseksi. Toimipisteiden ulko-ovet ovat lukittuina 13.5. asti ja avautuvat kulkuluvalla. Keuda ei vastaanota vieraita tai muita ulkopuolisia henkilöitä poikkeustilan aikana. Opetus ja ohjaus järjestetään 13.5.2020 saakka mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla.

Voinko käyttää Keudan opintotoimistopalveluja poikkeustilanteen aikana?

Toimipisteiden opintotoimistot on suljettu 13.5. saakka. Voit olla yhteydessä opintotoimistoon puhelimitse, p. 040 174 4575 ja sähköpostitse (opintotoimisto(a)keuda.fi). Varmimmin tavoitat koulutusassistentit arkisin klo 8-16. Koulutusassistenttien yhteystiedot ja vastuututkinnot näet tästä linkistä. Voit lähettää Opintotoimistolle kysymyksiä myös chat-palvelun kautta.

Palvelevatko opiskelijahuoltopalvelut poikkeustilanteen aikana?

Opiskeluhuollon henkilöstö on tavoitettavissa puhelimitse ja myös asiakaskäynnit Keudan toimipisteissä ovat tarvittaessa ja edeltä käsin sovittuina mahdollisia. Ota ensin yhteyttä puhelimitse; yhteystiedot näet tästä linkistä.

Minun pitäisi suorittaa näyttö. Miten nyt toimitaan?

Sinun tulee olla yhteydessä vastuuohjaajaasi tarkempien ohjeiden saamiseksi. Näyttöjä ei valitettavasti ole mahdollista järjestää kaikille opiskelijoille, mutta valtioneuvoston ohjeiden mukaan opetuksen järjestäjän tulee asettaa etusijalle ne opiskelijat, joiden on HOKSin mukaisesti tarkoitus suorittaa tutkinto ja valmistua tänä keväänä. Näin voidaan turvata kyseisten opiskelijoiden mahdollisuudet siirtyä työelämään tai jatko-opintoihin. Valmistumisvaiheessa olevien opiskelijoiden osalta voidaan tarvittaessa poiketa myös vaatimuksesta järjestää näytöt tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa ja työprosesseissa. Osaamista voitaisiin osoittaa käytännön työtehtävien tekemisen sijaan muilla tavoin esimerkiksi silloin, kun kaikki alan työpaikat ovat tartuntojen välttämiseksi suljettu tai niihin ei päästetä ulkopuolisia (esim. hoivakodit) eikä käytännön työtehtäviä olisi mahdollista simuloida jossakin muussa opiskelijalle turvallisessa näyttöympäristössä.

Olen oppisopimuskoulutuksessa. Jatkanko työntekoa vai keskeytänkö työt?

Vastuuohjaajat ovat olleet yhteydessä työelämäjaksoilla oleviin opiskelijoihin. Työpaikalla tai muualla oppilaitoksen ulkopuolella järjestettävää koulutusta voidaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti jatkaa, jos se on työpaikan puolesta mahdollista ja koulutuksen järjestäjä ja työnantaja arvioivat, että työympäristö on turvallinen opiskelijalle. Mikäli työpaikalla on suuri riski saada koronatartunta, on suositeltavaa, että työpaikalla järjestettävää koulutusta jatketaan vasta, kun riskiä ei enää ole. Keskustele asiasta työpaikkaohjaajan ja vastuuohjaajasi kanssa. Opiskelijoita palvelee myös Chat Opiskelijalle -kanava

Keudan opiskelija on työharjoittelussa yrityksessämme. Miten saamme toimintaohjeita?

Vastuuohjaajat ovat olleet yhteydessä työelämäjaksoilla oleviin opiskelijoihin. Varmistamme myös yhteydenpidon oppilaitoksen ja työpaikkojen välillä.

Voit olla yhteydessä opiskelijanne vastuuopettajaan tai Keudan työelämäpalveluihin, p. 040 174 5627, sähköposti (tyoelamapalvelut(a)keuda.fi). Työnantajia palvelee myös Chat Yrityksille -kanava.

Olen valmistumassa keväällä. Viivästyykö valmistumiseni nyt? Miten saan tutkintotodistuksen, jos poikkeustilanne pitkittyy?

Pyrimme noudattamaan olemassa olevaa valmistumisaikataulua. Jo valmiina olevia, maaliskuun todistuksia postitetaan opiskelijoille viikoilla 13 ja 14. Vielä kesken olevien todistusten osalta koulutusassistentit ovat yhteydessä vastuuohjaajiin allekirjoitusten sopimiseksi.

Olen valmistumassa keväällä. Viivästyykö valmistumiseni nyt? Miten saan tutkintotodistuksen, jos poikkeustilanne pitkittyy?

Pyrimme noudattamaan olemassa olevaa valmistumisaikataulua. Jo valmiina olevia, maaliskuun todistuksia postitetaan opiskelijoille viikoilla 13 ja 14. Suoritustietosi siirretään joka tapauksessa valtakunnalliseen suoritustietorekisteriin KOSKI-palveluun. Voit tarkastaa omat suorituksesi Oma Opintopolku-sivulta (vaatii vahvan tunnistautumisen) osoitteessa https://opintopolku.fi/oma-opintopolku/

Kuinka pitkälle valmistuminen voi viivästyä?

Poikkeustilanne jatkuu näillä näkyvin 13.5. saakka, mahdollisesti myös pidempään. Ymmärrämme, että tilanne on varsin ikävä erityisesti valmistuvien opiskelijoidemme kannalta. Keuda noudattaa toimissaan valtiojohdon, terveysviranomaisten ja opetushallituksen ohjeistusta ja teemme parhaamme pulmatilanteiden ratkaisemiseksi. Voit olla asiassa yhteydessä omaan vastuuohjaajasi.

Ovatko Keudan opiskelijaravintolat avoinna?

Keudan toimipisteiden lounasravintolat kuten myös opetusravintola Opera Keravan Sarviniitynkadulla on toistaiseksi suljettu.

Mistä saan tietoa Keudan koulutustarjonnasta ja hakeutumisesta?

Keudan koulutustarjontaan voit tutustua sivuilla keuda.fi/koulutustarjonta. Tutkintoihin ja koulutuksiin voit hakeutua myös poikkeustilanteen aikana täyttämällä koulutusten sivuilta hakulomakkeen. Hakemuksen täyttämisen jälkeen sinuun ollaan parin päivän sisällä yhteydessä sähköpostilla.

Voit olla yhteydessä Hakupalveluihin sähköpostilla (hakupalvelut(a)keuda.fi), puhelimitse 09 2738 3700 tai chatissä (arkisin 9-15).

Huomaa, että Keudan yleinen koulutusinfo 2.4.2020 klo 14-16 Mäntsälä, Lukkarinpolku on PERUTTU.

Miten tilanne vaikuttaa Keudassa työskentelyyn ja henkilöstöön?

Keudan henkilöstö tekee tällä hetkellä pääosin etätyötä. Etäopetuksen järjestelyjä ja näihin liittyviä tukitehtäviä voidaan tarvittaessa tehdä myös oppilaitoksen tiloissa. Ne opetus- ja tukihenkilöstön työt, joita ei voida hoitaa etänä, hoidetaan Keudan tiloissa sovituin järjestelyin.

Riskiryhmiin kuuluvan henkilöstön kohdalla työnantaja on sovittu ratkaisuista, joilla minimoidaan altistuminen. Keudan toimipisteissä on kiinnitetty erityistä huomiota pintojen puhdistukseen sekä ohjeistettu näkyvästi tiloissa liikkuvia huolehtimaan hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Kaikki suunnitellut henkilöstön koulutustilaisuudet on peruttu tai muutettu toteutettavaksi toistaiseksi etäyhteyden kautta.

Jokaisen ulkomailta palaavan, Keudan henkilöstöön kuuluvan tulee tehdä etätyötä 14 vuorokauden ajan matkan jälkeen. Tuona aikana ei ole mahdollista työskennellä Keudan tiloissa.

Minulla ei ole flunssaoireita, mutta olen huolestunut tilanteesta. Mistä saan lisätietoa?

Saat lisätietoa THL:n sivuilta  ja ohjeita koronavirukselta suojautumiseen tästä linkistä. Valtakunnallinen, maksuton puhelinneuvonta on avattu ja palvelun numeroon 02 9553 5535. Neuvonta on auki arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Palvelua saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Puhelimessa tarjotaan yleistä tietoa koronaviruksesta.

Opiskelen oppisopimuksella ja minut lomautetaan. Voinko opiskella lomautuksen aikana omaehtoisesti työttömyysetuudella? (Lisätty 20.3. klo 16:00)

Jos hakija on 25 vuotta ja oppisopimus on voimassa lomautuksen aikana, niin asiakkaan tulee toimittaa TEM621 ja TEM623 lomakkeet TE-toimistolle, jotta toimisto voi katsoa puolletaanko opintoja lomautuksen aikana. TEM621 täytetään siitä tilanteesta eteenpäin paljon asiakkaalla on jäljellä opintoja ja TEM623 lomakkeeseen laitetaan aloituspäiväksi se päivä, jona lomautus on alkanut. Jos lomautus on määräaikainen voi tukea hakea vain määräajaksi, mutta jos lomautus on voimassa, niin tukea voi hakea loppu opiskeluajaksi. Tässä tapauksessa asiakas vain ilmoittaisi TE-toimistolle kun lomautus päättyisi ja oppisopimus jatkuisi sitten. Omaehtoisten opintojen etuus on aina harkinnanvarainen, joten TE-toimisto tutkii aina tapaukset, oli asiakas työttömänä tai työn aikana aloittanut opinnot.
www.te-palvelut.fi > Näin asioit kanssamme > TE-puhelinpalvelut

Opetus- ja kulttuuriministeriön koronavirusohjeistus (Lisätty 20.3. klo 16:00)

https://minedu.fi/koronavirus-ja-varautuminen > Ammatillinen koulutus

Jaa sivu