Avaruusteknologiaa; maatukiaseman suunnittelua ja rakentamista tehdään Järvenpäässä

Avaruusteknologiaa; maatukiaseman suunnittelua ja rakentamista tehdään Järvenpäässä

Euroopan avaruusjärjestölle valmistettavaa avaruusluotaimien maatukiasemaa valmistetaan moniammatillisena yhteistyönä Järvenpäässä. Kyseessä on prototyyppi, jossa on ollut useita eri tahoja mukana. Insinööritoimisto Rejlers Oy on toiminut pääurakoitsijana projektissa ja on laatinut suunnitelmat. Alihankintana on toimittu yhteistyössä eri tahojen kanssa ja Jarparo Oy on valmistajana vastannut rakenteista ja koneistuksesta, Ari’s Group Oy on hitsannut prototyypin rakenteen, Finnish Steel Painting Oy on maalannut tukiaseman valkoisen pinnan ja Keuda on tarjonnut rakentamiseen soveltuvat tilat sekä kartoitti levyseppähitsausalan opiskelijoista soveltuvimmat työskentelemään yhteiseen projektiin.

Pääsunnittelija Wille Siren Rejlersistä kertoo, että noin kaksi vuotta sitten käynnistyi insinööritoimistossa suunnittelutyö laitteistosta, jonka tarkoitus on testata radioplasma-aaltoinstrumentin (RPWI) avautumismekanismin toimintaa siihen suunnitellun maatukiaseman avulla. – Käytännössä laitteisto varmistaa, että instrumentin avautumismekanismi toimii suunnitelmallisesti ja oikein myös maapallon ilmakehässä, avaruuden painotonta tilaa kopioiden, kiteyttää Wille Siren. Siren on työskennellyt tiiviissä yhteistyössä mekaniikkasuunnittelijatiiminsä (Henrik Lähdes, Jarkko Laakso) kanssa. Tiimi on vastannut eri osien suunnittelusta ja mallinnoksista sekä käytännön valmistus- ja testausvaiheen työnvalvonnasta ja teknisistä suunnittelumuokkauksista.

Henrik Lähdes on ollut mukana tässä projektissa puolen vuoden ajan. Prototyyppi on suunniteltu ja rakennettu avaruusteknologiaa ja -materiaaleja hyödyntäen niin, että sitä materiaalien puolesta voitaisiin käyttää myös avaruudessa, vaikka tämä, kyseinen laite tuleekin pysymään aina maapallolla. – Olen yllättänyt dokumentoinnin määrästä ja laajuudesta työskenneltyäni avaruusteknologian parissa. Kaikki tekeminen dokumentoidaan äärimmäisen tarkasti, jotta tarvittaessa pystytään identifioimaan, mikä johti mihinkin, kertoo Henrik Lähdes.

800 Keudasta valm opisk Jarkko Laakso editoitu O1A0087
– On ollut mielenkiintoista päästä näkemään ja kokemaan valmistustekniikan käytäntöä, miten todellisessa maailmassa suunnitelmat toimivat. Se mikä paperilla on näyttänyt hyvältä, ei sellaisenaan toimi oikeasti, vaan tarvitsee hienosäätöä, pohtii Jarkko Laakso oltuaan projektissa mukana puolitoista vuotta. Jarkolle Keudan toimintaympäristö on tullut tutuksi, sillä hän on opiskellut ja valmistunut Keudasta oppisopimuksella kunnossapitoasentajan tutkintoon vuonna 2015.

Jarparo Oy:n toimitusjohtaja Pekka Bollström kertoo, että prototyypin valmistamiseen käytettävät materiaalit ovat hapenkestävää terästä, joka on epäorgaanista eli niin sanotusti avaruuskestävää materiaalia.  Jarparon Pertti Oksanen ja Markku Lahti ovat kokeneita koneistajia ja kokoonpanijoita, jotka ovat kasanneet prototyyppiä viimeisen puolen vuoden aikana. Projekti alkoi vuoden vaihteessa runkorakenteiden parissa ja nyt keväälle ajoittuu viimeistelykasaus kiihtyvällä tahdilla. Valmis prototyyppi kohoaa peräti viiden metrin korkeuteen ja pystyy kantamaan maatasossa yhden 100 kilon painoisen esineen ja yli metrin korkeuteen noustessaan ainoastaan yhden kilon painoisen esineen.

800 Jarparo 1 2 editoitu O1A0045

Jarparo Oy:n Pekka Bollström ja Keudan kuntayhtymän johtajan Hannu Laurila kävivät tutustumassa laitteistoon poikkeusaikana, toukokuun puolivälissä, yhteistyösopimuksen mukaisena toimintana.

kaettely586intra3

Poikkeuksellinen pandemiakevät on näkynyt Jarparon toiminnassa ainoastaan korvaavien komponenttien hankinnassa. Suuret rakenteet on tehty itse, pienet rakenteet ja komponentit on ostettu eri tuottajilta Japanin sijasta eri Euroopan maista. Komponentit ovat löytyneet nopeasti, joskin logistiikka on hieman monikertaistunut, eri mutkien kautta ne ovat lopulta löytäneet tiensä Suomeen, Järvenpäähän. – Muutoin projekti on edennyt odotuksien mukaisesti ja käyttöönoton jälkeen yhteistyö Euroopan avaruusjärjestön kanssa kilpailutettuna toimijana jatkuu jatkokehittämisen ja uusien projektien tiimoilta, summaa Pekka Bollström ja toteaa yhteistyöstä Keudan kanssa, että prototyyppien valmistaminen on erinomainen projekti ottaa mukaan opiskelijoita, sillä toteutus ei ole niin aikatauluherkkää, kuin normaalituotannossa.  Prototyyppi valmistuu muutaman viikon sisään ja matkustaa Euroopan avaruusjärjestön tukikohtaan Alankomaissa.

800 Keudan opisk Aki Mansikka editoitu O1A0014

Aki Mansikka, Keudan ensimmäisen vuoden levyseppähitsaajaopiskelija on mukana projektissa kuukauden ajan. Keudan opettaja kysyi halukuutta lyhyeen projektiin, eikä Aki epäröinyt hetkeäkään saada aitoa työkokemusta erittäin mielenkiintoisesta projektista. – Tiesin heti, että haluan ehdottomasti mukaan. Olen jo päässyt tekemään pieniä asennuksia saatuani ensin kattavan ohjauksen Jarparon ammattimaisilta kokoonpanijoilta Pertiltä ja Markulta. Lisäksi olen päässyt ohjaamaan nostureita, joilla esimerkiksi isot sylinterit nostettiin paikoilleen, kertoo Aki ja jatkaa olevansa erittäin tyytyväinen saamaansa ohjaukseen ja avustaviin tehtäviin prototyypin parissa. – Ei voisi olla parempaa työssäoppimispaikkaa, jossa kertyy taitoa ja osaamista huippu porukassa.

380intra
Keudan koulutusjohtaja Arto Lehtola  (kuvassa oik.) kertoo Wärtsilänkadun tuotannollisista tiloista, jotka mahdollistavat monipuolisen yhteiskäytön.  Hän visioi yhteistä tuotantoprosessien ekosysteemiä, joka mahdollistaa yrityksien tuotannon ja tulevaisuuden työntekijöiden kohtaamisen, jossa rajapinnat hämärtyvät, niin että yhteistyössä syntyy sekä tuotannollista että opinnollista osaamista. Osaaminen kasvaa, kun yhteisessä tilassa ovat paikalla niin yritykset, opiskelijat kuin alan opettajatkin. – Ideointi sai alkunsa viime vuonna Keudan Teknologiatiistai -tapahtumassa. Jarparon toimitusjohtajan Pekka Bollströmin kanssa löytyi pikaisesti yhteinen sävel, jonka myötä tuotannollinen ekosysteemi syntyi ja toiminta pääsi käynnistymään, muistelee Arto Lehtola. Tulevaisuudessa toimintaa on tarkoitus kehittää ja laajentaa eri alojen yrityksien ja opiskelijoiden työssäoppimisen kautta.

Jaa sivu