Kurkistus kesäopiskeluun kesäleipomossa

Keudan toimipisteet eivät hiljene kesälläkään. Opiskelijat palvelevat kesäleipomossa, taimimyymälässä, autokorjaamoissa ja pesulassa. Jokaisessa toimipisteessä voi opiskella yto-aineita ja Keravalla aikuisten perustutkintoa. Orientaatioviikko kesäkuun 22.-26. päivinä tuo yhteishaussa valituiksi tulleet opiskelijat Keudan kampuksille.

Kesäopiskelun myötä Sibeliuksenväylälle avattiin kesäleipomo, jossa opiskelijat voivat suorittaa oman opintosuunnitelman mukaisia opintoja, jotka kattavat maksimissaan 15 opintopistettä.

– Ideoimme opettajien kanssa kesäopinnot ja laitoimme kyselyn leipuri-kondiittoriopiskelijoille. Meille ilmoittautui 16 opiskelijaa ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoista. Opiskelijat ovat todella aktiivisia ja motivoituneita kesäopintoihin, mikä kannustaa järjestämään jatkossakin kesäopiskelun mahdollisuuden, iloitsee opettaja Jaana Alaviippola. Opettajat pyrkivät ottamaan huomioon opiskelijoiden eri vaiheessa olevat opinnot, jolloin opiskelijoilla on erilaisia tavoitteita kesäopinnoissaan.

Jaana hyödyntää kesäkassien koristelussa värisommittelua ja koristeiden suunnittelua, joita opiskelijat tekevät leipomo-opetuksessa kakkujen ja leivonnaisten yhteydessä.

Kesaleipomo Jonna Lahtinen Ninni Parkkinen O1A0228 500
Koristeet ovat tasapainossa ja värit sointuvat Jonnan ja Ninnin kesäkasseissa.

Toisen vuoden opiskelija Jonna Lahtinen innostui kesäopinnoista, sillä hän halusi tehdä jotain konkreettista hiljaisen ja pakollisen koronakaranteenin jälkeen. – Opettajilta tuli kysely kiinnostuksesta kesäopiskeluun. Kun saimme riittävän porukan, niin opetus toteutui. Normaalisti tämä osio toteutuisi vasta syksyllä, kertoo Jonna tyytyväisenä.

Opiskelija Ninni Parkkisella oli jo kesätyöpaikka tiedossa, mutta onnekseen hän sai muutettua alkukesän suunnitelmiaan ja pystyi osallistumaan kesäopiskeluun. – Sain vinkin Jonnalta kesäopinnoista ja otin selvää opettaja Mirkka Saarelta mitä kesäopinnot tarkoittavat käytännössä ja miten siitä hyötyy. Samalla voin suorittaa työharjoittelua kahden viikon ajan tutussa ympäristössä, jolloin pystyn vahvistamaan itsevarmuuttani alalla, Ninni kertoo.

Kesaleipomo Hannele Vikstrom kone O1A0234 500
Yleiskonetta käytetään monen taikina sekoitukseen. Niin myös Hannele kaneliässien teossa.

Hannele Vikström lähti kesäopiskeluun mukaan, koska se auttaa alalle valmistumiseen. Koronan takia on ollut pakko olla kotona ja kaikki etätehtävät on tehty. – Opettajat ovat olleet joka viikko yhteydessä etäopiskelun aikana. On tuntunut mukavalta, kun meistä välitetään, kertoilee Hannele kuulumisiaan tehdessään kaneliässiä.

Kesaleipomo Olga Lukina Mirkka Saarela uuniin IMG 20200605 105911 500
Pinnavaunu-uuni on ahkerassa käytössä. Hanaa otti suolaiset piiraat uunista ulos ja Olga laittaa keksipellit paistumaan.

Hanaa Abedille kesäopiskelu sopi hyvin, sillä hänellä ei ole harjoittelupaikkaa eikä kesätyötä. – Opiskelupäivän aikana olen leiponut pikkuleipiä, pullaa ja suolaisia piiraita. Päivän aikana teen kaksi tuotetta alusta loppuun. Ehtisin tehdä enemmänkin, mutta teemme tuotteita kysynnän mukaan.

Olga Lukina opiskelee Keudassa ensimmäistä vuotta, joten opiskelussa tulee paljon uusia tietoja ja taitoja. – Minun mielestäni täällä on tosi hyvät opettajat. Karanteenin aikana opettajat ja ryhmäni tapasivat kerran viikossa teams-palaverissa. Nyt etsin työtä heinäkuun ajaksi, kertoo Olga.

Olga Lukina Mirkka Saarela IMG 20200605 110847 500
Kaikki kesäopiskeluryhmässä olevat opiskelijat ja opettajat olivat kaivanneet lähiopetusta. Kuvassa Kati ja Mirkka-opettaja vaihtavat ajatusta pullan leivonnan vaiheista.

Mirkasta on ollut mukava palata lähiopetukseen koronarajoitusten lieventyessä. – Työnteko ja opiskelu leipuri-kondiittoriopiskelijoiden kanssa painottuu käytännön tekemiseen. Olemme saaneet esimiehiltämme ohjeistuksen hengityssuojainten vapaaehtoisesta käytöstä. Käsienpesu on leipomossa normaalistikin tärkeää ja nyt sitä on hieman tehostettu. Leivontatuotteiden valmistuksessa käytetään koneita, mutta  myös paljon työvaiheita tehdään käsin. Tuotteet menevät uunipaistoon käsillä teon jälkeen. Pakkaus hoidetaan aina käsineet kädessä, mikä on normaalikäytäntö ilman koronaakin.

Kati Hormu kaulinta IMG 20200605 110629 500
Kati kaulii taikina pullaprässialustalle. Videolta näet miten pullat pyörittyy koneessa.

Kati Hormu aloitti opiskelun Keudassa tammikuussa. – Ryhmässä on eri vaiheessa olevia opiskelijoita, ja on ollut helppo kysyä vinkkejä aikaisemmin aloittaneilta, jos opettaja on ollut kiinni jossain muualla. Kesäleipomon opiskelijaryhmä jäsenet ovat omissa opiskeluissaan eri vaiheissa ja ryhmäytyminenkin tuntuu luonnistuvan mutkattomasti.

Kurkkaa Keudan kesäkeittiön sutinaan (Keudan videokanava, youtube).

Infolinkit:

Jokaisessa toimipisteessä on mahdollista opiskella yto-aineita.

Autokorjaamot Kerberos Keravan Sarviniitynkadulla, Kesäkorjaamo Nurmijärvellä ja Goljatti Mäntsälän Lukkarinpolulla toimivat osuuskunnan kautta. Katso tarkemma tiedot facebook-sivuilta.

Aikuisten perustutkinnon tukikurssit Sarviniitynkadulla.

Mäntsälän Saaren taimimyymälä + maatalous- ja viljelyopinnot.

Opetuspesula Sibeliuksenväylällä Järvenpäässä.

Kesäleipomon tiedot facebookista: Keudan leipuriopiskelijat. Asiakastilauksia otetaan vastaan vielä juhannusviikon alussa.

Orientaatioviikko 22.-26.6. yhteishaussa valituille opiskelijoille.

Jaa sivu