Omaa polkua maaseutuyrittäjäksi

Riikka Niemen nuoruus hevosten parissa sekä suvun 100-vuotias maitotila sytyttivät hänessä jo nuorena vision tulevaisuudesta, jossa hän työskentelisi luonnonvara-alalla. Riikka päätyikin metsurikoulun kautta opiskelemaan metsätalousinsinööriksi ja työskenteli metsäalalla kymmenen vuotta.

Riikka kertoo rakastaneensa työtään, mutta työyhteisön haasteet ja muuttuva organisaatio ajoivat lopulta työuupumukseen. Kuitenkin masennusdiagnoosi ja parantumisprosessi avasivat lopulta ovia suuntaan, josta Riikka oli haaveillut. Hän opiskeli erityisoppilaana tuotannon puutarhuriksi Hämeen ammatti-instituutissa Lepaalla. Valmistumisestaan Riikka kiittää vastuuopettajaansa ja terapeuttiaan, hän valmistui normaaliajassa ja on nyt terve. Hän haluaa puhua historiastaan avoimesti ilman häpeää ja on käynyt puhumassa kokemuksistaan myös julkisesti.

Riikan aikomus on työllistää itsensä kokoaikaisena maaseutuyrittäjänä. Oman biodynaamisen luomutilan on tarkoitus aloittaa tuotanto keväällä 2021. Lähivuosien suunnitelmissa on myös pieni määrä suomenkarjaa, kanoja sekä lihakaneja omiin tarpeisiin Keudassa saatu koulutus mahdollistaa myös lomittamisen ja pienimuotoisen urakoinnin työn ohessa.

Riikan perheen elämä kaksikielisen pitäjän 1800-luvun pohjalaistalossa kulkee pitkälti metsästyskauden mukaan, Riikka harrastaa jousi- ja haulikkoammuntaa sekä kouluttaa käyttölinjaista labradorinnoutajaansa. Vuonna 1981 syntyneen Riikan perheeseen kuuluu tytär, puoliso ja yhteensä neljä koiraa.

Ammatillisista opinnoista puhuttaessa Riikka muistuttaa tuen ja kannustuksen tärkeydestä. Positiivisuuden kautta luodaan motivoituneita opiskelijoita ja saadaan menestyksellinen pohja tulevaisuuden työelämään. Iästä riippumatta tärkeintä on halu oppia ja tavoite, jota kohti edetä.

”Syy miksi olen Keudassa on opinto-ohjaajani Jukka Majan, hän markkinoi minulle koulun niin hyvin, että halusin tulla. Toivon opinnoissani saavani varmuutta maanviljelyskoneiden kanssa työskentelyyn ja niiden korjaamiseen. Myös koneiden tehokas käyttäminen ja navettatyöt vetivät puoleensa”, kertoo Riikka syistään hakeutua opiskelemaan maaseutuyrittäjäksi Keudaan.

Riikka Niemi puhuu elävän maaseudun puolesta ja päivittää aktiivisesti maaseutuyrittäjän opinnoistaan sosiaaliseen mediaan. ”Kaikki suomalaiset maanviljelijät tuotantotavasta riippumatta pitävät yllä suomalaista elävää maaseutua ja tekevät arvokasta työtä elämän ja tulevaisuuden eteen.”

Meillä on jatkuva haku! Maatalousalan perustutkintoon pääset hakemaan tästä.

Jaa sivu