Paikallinen, kestävä ja uniikki Suviranta

Lähellä Järvenpään keskustaa, Tuusulanjärven rannassa sijaitsee Suvirannaksi nimetty taiteilija Eero Järnefeltin talo. Suviranta rakennettiin vuonna 1901 Järvenpään kartanon laitumelle. Järvenpään kartanon päärakennus oli Peltolassa, jossa nykyisellään sijaitsee koulutuskuntayhtymä Keudan ammatillisen koulutuksen työskentelytiloja.

Suvirannassa Eero Järnefelt perheineen asui vuoteen 1917 asti, jonka jälkeen Suviranta jäi pitkälti ainoastaan taiteilijaperheen kesäkäyttöön. Eeron tytär Laura Järnefelt muutti takaisin taloon vuonna 1933, jossa asuikin ympärivuotisesti vuoteen 1985 saakka. Nykyinen asukas on Järnefeltin tyttärenpoika, Juhani Kolehmainen, joka vietti Suvirannassa koko lapsuutensa, ja muutti pysyvästi asumaan Suvirantaan äitinsä kuoleman jälkeen vuonna 1985. Pinta-alaa talossa on noin 400 neliötä, maata on kaksi hehtaaria ja vettäkin noin kaksi hehtaarin verran.

Tanssisalissa voi aistia historian, sillä seinillä on toinen, toistaan upeampia taideteoksia, joissa useissa mallina on toiminut Juhanin äiti, Laura Järnefelt nuorena tyttönä.

60D3BC27 C928 4C91 81AC 5529057E1DA4

IMG 9744
Eri tansseja harjoiteltiin pianon säestämänä nuorten voimin ahkerasti.

IMG 9748

IMG 9741

Tanssiateljeen isoista avarista ikkunoista on upeat näkymät puutarhaan, joka on rakentunut vuosien saatossa englantilaistyyliseksi puutarhaksi hyötykasvitarhoineen ja monine ruusulajikkeineen. Tällä hetkellä puutarhassa on 50 erilaista ruusulajiketta.

IMG 9772
Aikansa saatossa kasvaneiden isojen puiden siimeksessä sijaitsee ihana, vanhanajan keinu.

 

IMG 9756

Tuusulanjärven maisemanäkymään voi uppoutua halutessaan heti aamusta pitäen, sillä Suviranta sijaitsee veden äärellä.

Kiinteistön puutarhassa työskentelee Keudan puutarhuri Anne Töllikkö, joka vastaa puutarhan ylläpidosta ja hoidosta konsultoiden aktiivisesti Juhani Kolehmaista, kolmannen sukupolven alkuperäisasukasta, jonka aikana puutarha on muotoutunut kauniiksi metsäpuutarhaksi.

75B0C7AD 3C18 4781 9BF5 B86B9374B9E0

Puutarhassa huomioidaan myös kasvien viljely ja puutarhassa kasvaa niin kurkkuja, tomaatteja kuin harvinaisempia japanin ruusukvitteitä.

IMG 9789
Japaninruusukvitteni tuottaa kypsinä keltaisia, halkaisijaltaan enintään noin viisisenttisiä hedelmiä. Hedelmissä on miellyttävä tuoksu, ja ne muistuttavat pientä omenaa.

 Poikkeuksellinen kevät ja kesä eivät ole  mahdollistaneet tänä vuonna yleisön vierailuja Suvirannassa, mutta ensi viikolla puutarhaan on mahdollista päästä, sillä Suvirannan puutarha toimii 26.7.2020 käynnistyvän Meidän Festivaalin yhtenä konserttipaikkana, Puutarhassa pidetään ulkoilmakonsertti tiistaina 28.7.2020.

Suvirannassa järjestetään virtuaaliopastuksia Instgramissa  joka perjantai klo 16 aina 25.9. asti. Tutustu niihin tarkemmin täällä

Kuvat: O. Tuomivaara ja H. Nyrönen

 

Jaa sivu