Kansainvälisellä opintojaksolla Portugalissa Asta Thomander, 19, löysi itsensä

Keudan opiskelija Asta Thomander valmistui parturi-kampaajaksi keväällä 2019. Kokemukset Portugalissa antoivat hänelle rohkeutta, avarakatseisuutta ja seikkailunjanoa.

 

Rohkeus on jokaisen oma voimavara, jonka määrään voi itse vaikuttaa. Tämän tietää kosmetologiksi opiskeleva 19-vuotias Asta Thomander. Syyskuussa 20 vuotta täyttävä Keudan opiskelija huokuu aitoa iloa ja ihailtavaa itsevarmuutta. Hän on selvästi sinut itsensä kanssa.

Aina näin ei ole kuitenkaan ollut. Keväällä 2019 parturi-kampaajaksi valmistunut Thomander kertoo, että opintojensa alussa hän oli ujo ja epävarma luonne ja uusien ihmisten suhteen jopa skeptinen. Thomander päätti kuitenkin kaivaa oman rohkeutensa esiin. Tämä tapahtui Keudan mahdollistamilla kansainvälisillä opintojaksoilla Portugalissa.

”Minusta tuntuu, että löysin itseni ensimmäisen kv-jakson aikana. Tajusin, kuka olen, mitä haluan ja mitä arvoja vaalin ihmisissä ja ylipäätään elämässä”, Thomander kuvailee henkistä kasvuaan.

 

Kuinka sitten ujo ja epävarma Thomander uskaltautui lähtemään lokakuussa 2018 kuudeksi viikoksi pieneen portugalilaiseen kylään? Lähtemisestä teki helpompaa se, että myös kaksi muuta opiskelijaa lähti samaan paikkaan kv-jaksolle. Suurena vaikuttimena oli kuitenkin Thomanderin päässä kolkuttava ajatus, että jos hän ei nyt lähtisi, hän katuisi sitä jälkeen päin.

”Olin jo 1,5 vuotta haaveillut matkustamisesta ja muutenkin tekeväni rohkeasti asioita. Olin kuitenkin pelokas ja kiinni omassa mukavuusalueessani. Alkaessani epäröidä matkaa, minua alkoi kalvaa ajatus, että harmittelisin jälkikäteen sitä, etten lähtenyt. Toki ihana opettajani Minna-Maija Bull myös rohkaisi minua tosi paljon.”

Thomander muistelee, että ensimmäinen kasvunpaikka kv-jaksolla tapahtui lounasaikana. Hänen piti päättää, että minne hän menee yksin syömään. Valittuaan paikan, hän huomasi erottuvansa joukosta ja häneen kiinnitettiin huomiota. Tilannetta ei helpottanut se, ettei kukaan ravintolan työntekijöistä puhunut englantia.

”Aluksi se oli ahdistavaa. Menin kuitenkin sinne syömään joka päivä kuuden viikon ajan. Jo parin kerran jälkeen työntekijät tunnistivat minut ja muistivat, etten puhunut portugalia. Kun sain ruokalistan, käänsin sen Google Translatella ja sitten näytin työntekijöille, mitä halusin.  He olivat minulle todella ihania ja homma alkoi toimia.”

 EkaPortugalireissuEspanjanrajallaTuiKaupunkiEspanjassa2

Ensimmäisellä reissullaan Thomander teki päiväretken aivan Portugalin ja Espanjan rajalle.  


Kv-jakson
aikana Thomander sai tutustua moniin ihmisiin eri maista. Kohtaamiset olivat hänelle myönteisiä kokemuksia, joiden myötä hänen itseluottamuksensa ja avoimuutensa kasvoi.

”Kohtaamiset rikkoivat ennakkoluulojani. Kokemusten myötä minusta on tullut onnellisempi, avarakatseisempi ja avoimempi kaikelle uudelle. Minulle on tullut jano uusiin seikkailuihin ja uusien ihmisten tapaamiselle. En enää tuomitse ihmisiä ennalta, vaan ymmärrän kaikissa olevan jotain omanlaista hienoa. Olen oppinut katsomaan asioita siten, että löydän niistä aina sen kauniin näkökulman.”

Vaihtojakson jälkeen hän lähti mukana olleen koulukaverinsa kanssa reissaamaan omin päin Espanjaan, Ranskaan ja Italiaan.

Eikä reissaaminen loppunut tähän. Ensimmäisestä kv-jaksosta innostuneena Thomander suuntasi myös toiselle vaihtojaksolle Portugaliin.

 

Toisin kuin Suomessa, Portugalissa hiustenvärjäystä ja -leikkaamista pääsee tekemään vasta, kun on opiskellut huomattavasti pidemmän aikaa parturi-kampaajaksi. Tästä syystä Thomander toimi kv-jaksojen aikana kampaamoassistenttina pesten ja kuivaten asiakkaiden hiuksia. Hän toteaa kuitenkin oppineensa kädentaidollisesti nopeutta. Ja ennen kaikkea, hän sai varmuutta asiakkaiden kohtaamiseen ja omaan tekemiseen.

Tällä hetkellä Thomander haaveilee kansainvälisestä urasta kauneudenhoito- ja hiusalalla. Tulevassa työssään hän haluaisi päästä matkustamaan mahdollisimman paljon.

Hän haluaakin rohkaista muita opiskelijoita lähtemään Keudan kansainväliselle jaksolle. Thomander itse kokee niiden olleen tämänhetkisen elämänsä hienoimpia kokemuksia.

”On tärkeää osata katsoa oman mukavuusalueensa yli sekä opinnoissa että kv-asioissa. Henkinen kasvu alkaa vasta oman mukavuusalueen jälkeen – mikä on klisee, mutta siksi niin totta.”  

Jaa sivu