Hybriditapahtumana pidettävä SAKUstars luo uusia mahdollisuuksia

Syksyisessä ilmassa on aistittavissa samaan aikaan pientä jännitystä ja suurta innostusta. Opiskelijoille merkittävä SAKUstars -tapahtuma tekee jälleen tuloaan. Koronan vuoksi keväältä syksyyn siirretty tapahtuma on odotettu. Sen lisäksi, että kisojen ajankohta muuttui, ovat myös tapahtumajärjestelyt muuttuneet.

Normaalisti suurena yleisötapahtumana pidetyt kisat järjestetään tänä syksynä hybriditapahtumana. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että yleisö voi seurata kisasuorituksia live-videoinnin välityksellä. Tapahtumapaikalla käyvät tapahtumajärjestäjien lisäksi ainoastaan kilpailijat tekemässä oman kisasuorituksensa.

Jo vuodesta 2010 asti SAKUstars -kisahuoltajana toiminut Keudan opettaja Janne Jousiaho on innoissaan siitä, että tapahtuma saadaan järjestettyä poikkeustilanteesta huolimatta.

– Tämä on niin sanotusti uuden alku. Perinteinen upea tapahtuma onnistuu muokkaantumaan tämänkaltaiseksi hybridiksi, johon voi osallistua myös etänä. Tällä kerrytämme kokemusta tapahtumajärjestämisestä mahdollista uutta normaalia varten. Tämän vuoden tapahtuman toteutuminen on kyllä Stadin ammattiopiston sitkeyden ansiota, Jousiaho kiittelee.

Jousiaho on nykyään mukana myös TukiStars -toiminnassa, joka toimii SAKUstarsin kehittämisverkostona. Kokemuksen pohjalta Jousiaho näkee, että hybriditapahtuma tuo myös uusia mahdollisuuksia.

– Tämän myötä olemme saaneet esimerkiksi taltioitua ennakkosarjan työt digitaaliseen muotoon, jolloin niitä pääsee katsomaan jälkikäteen missä vaan ja milloin vaan. Aikaisemmin tällaista mahdollisuutta ei ole ollut. Ennakkosarjat ovat saattaneet jäädä jopa live-kisojen varjoon, Jousiaho sanoo.

– Yksi tapahtuman hienouksistahan on, että jokainen tulee kuulluksi. Nyt jokainen ennakkosarjaan lähetetty työ saa näkyvyyttä, sijoittui se kilpailussa mille sijalle tahansa. On tärkeää, että kaikki työt saavat näkyvyyttä. Kilpailutyöt, jotka eivät pääse ykkössijoille, voivat silti kolahtaa johonkuhun toiseen paljon enemmän kuin tuomariston jäseneen. Kaikki työt ovat merkittäviä, Jousiaho painottaa.

 

Jousiaho näkee SAKUstars -tapahtumilla olevan laaja yhteiskunnallinen merkitys. Hän kuvailee SAKUstarsin olevan merkittävä sosiaalisen pääoman rakentaja.

– Se, mitä se pitää sisällään, ei ole materiaalista pääomaa. Se on sitä, mitä esimerkiksi koulutus voi tuottaa tutkinnon ohella. Tai kaikenlainen elämänkokemus. SAKUstars -tapahtumissa korostuu esimerkiksi yhteisöllisyys, tiimityöskentely, toisen ihmisen huomioiminen ja erilaisuuden hyväksyminen. Sitten kun opiskelijat valmistuvat ja lähtevät maailmalle, he vievät näitä arvoja ja ajatuksia eteenpäin. Siinä mielessä tämä on mieletön yhteiskunnan voimavara, Jousiaho kuvailee.

– Tämä ei ole pelkästään yksilön pääomaa, vaan myös suurempien yhteisöjen pääomaa. Esimerkiksi, kun Keudan toimipisteiden välillä tehdään yhteistyötä ja rakennetaan uusia asioita, myös Keuda kehittyy, Jousiaho täydentää.

Jousiaho itse kokee, että SAKUstars on paras asia, mitä hän saa tehdä oman työnsä ohella.

– Se kisatunnelma on sellainen, että sille menettää sydämensä, jos on menettääkseen. Sykähdyttävimmät hetket tapahtuvat niiden osallistujien kohdalla, jotka selkeästi ylittävät itsensä uskaltautuessaan lavalle. Kun näkee sen aidon riemun ja yrityksen, mitä kilpailija saa lavalla aikaan. Niistä saa parhaat fiilikset. Ja parasta on se, että kaikki ovat aina kannustaneet toisiaan mielettömällä volyymillä, Jousiaho kiteyttää.

– SAKUstars 2020 -tapahtuma järjestetään 8.-10. syyskuuta 2020

– Tietoa kisaohjelmasta ja live-videointisivuston löydät osoitteesta: https://sakustars.fi/2020/

Jaa sivu