Keudan ohjeistukset lähiopiskeluun opiskelijalle

Hygieniasuositusten noudattaminen oppilaitoksessa

 • Vähänkään sairaana tai oireisena ei tulla oppilaitokseen/työpaikalle.
 • Aktiivinen käsien peseminen ja käsidesin käyttö
 • Turvavälien noudattaminen, ei kättelyä tai halaamista
 • Yskimis- ja niistämishygienia

Taukotiloissa tai muissa yleisissä tiloissa oleskeltaessa tulee muistaa hygieniasuositukset. Yleisissä tiloissa ei tule oleskella turhaan.

Ruokapalveluja pyritään tuottamaan normaalisti rajoituksia ja suosituksia noudattaen. HUOM! mahdolliset supistukset aukioloajoissa ja/tai palveluissa toimipisteissä ovat mahdollisia. Tiedotus palveluaikojen muutoksista/poikkeuksista tehdään tilanteen mukaan toimipistekohtaisesti. 

Henkilösuojainten käyttö

Kiihtymisvaiheen suositus, VOIMASSA OLEVA (28.9.2020)

Käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:

 • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa.
 • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.

Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1–2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua.

Ensisijaiset torjuntatoimet koronviruspandemian aikana ovat töiden ja opetuksen järjestäminen uudellatavalla, turvaväleistä, hygieniasta ja hyvästä ilmanvaihdosta huolehtimalla.

Keuda linjaus on, että kasvomaskia suositellaan käytettäväksi tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista ja joita ei pystytä järjestämään etäyhteyksin tai turvavälejä noudattaen.

 

Kasvomaskien hankinta ja käyttö

Keudan linjaus on, että opiskelijoiden kasvomaskien hankinta tapahtuu omaehtoisesti jokaisen opiskelijan toimesta. Myös Keusoten, OKM:n ja THL:n suosituksen mukaisesti jokainen hankkii maskinsa itse. Jokainen kunta huolehtii, että kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville on saatavissa maskeja ilmaiseksi, jos kunta kuuluu suosituksen voimassaoloalueeseen. Kasvomaskien jakelupisteet KeuSoten alueella.

Asiakaspalvelutilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista ja joita ei pystytä järjestämään etäyhteyksin tai turvavälejä noudattaen, esim. kauneushoitoa tuottava kosmetologiopiskelija, tulee käyttää kasvomaskia. Lähikontaktin määritelmä: on tekemisissä kasvotusten tai samassa huoneessa/ tilassa, joka kestää yli 15 minuuttia ilman suositeltuja 1-2 metrin turvavälejä.

Kertakäyttömaskien hävittäminen

Kertakäyttöinen maski laitetaan käytön jälkeen suoraan sekajäteastiaan. Jos sellaista ei ole käden ulottuvilla, maski kannattaa laittaa muovipussiin ja myöhemmin roskiin.

Toiminta ja tiedotus koronaepäilytilanteessa

 • Koronaoireisena aina yhteys kuntasi terveydenhuoltoon sähköisesti. Omaolokyselyn hyödyntäminen.
 • Ilmoita tilanteesta opettajallesi ja toimi terveydenhuollon ohjeiden mukaisesti.

Korona -vilkkusovellus

Keuda kannustaa opiskelijoitaan lataamaan mobiilisovelluksen käyttöönsä. Sovelluksen tarkoituksena on helpottaa koronavirukselle altistuneiden ihmisten tavoittamista.

 

 

 

 

Jaa sivu