Keravan kartano on hurmaavan miljöön lisäksi ravinnekierrätyksen kokeilukenttä

Syksyn värit ovat saapuneet myös Keravan kartanon alueelle. Monipuolisessa ympäristössä riittää ihasteltavaa. Kukkaistutukset ovat kukkineet näinkin pitkälle syksyyn. Lampaat katselevat laitumelta ohikulkijoilta ja vanhat rakennukset kertovat tarinaa menneestä. Samaan aikaan puiden kehystämät polut kutsuvat kävelylle luonnonrauhaan. Alueesta onkin tullut monille vakiintunut ulkoilupaikka.  

Vapaa-ajanviettopaikan lisäksi Keravan kartano on Marju Kortemäelle myös hänen työpaikkansa – eikä hän pistä sitä lainkaan pahakseen. Kyseessä on nimittäin intohimotyö. Sen lisäksi, että Keravan kartano on monille vapaa-ajan ympäristö, se toimii myös kiertotalouskeskuksena. Minkälaista työtä Kortemäki tekee, kun hän toimii työnjohtajana?

”Täällä toimii Jalotuksen ravinnekierrätyshanke. Työskentelen hankkeessa osa-aikaisesti, sillä työskentelyni painottuu kasvukauteen. Käytännössä toimin puutarhurina.”

Puutarhanhoidon yhteydessä Kortemäki tekee myös tutkimustyötä. Kyseessä on ympäristöministeriön rahoittama hanke, jonka tarkoituksena on tutkia ja etsiä keinoja ravinteiden kierrätykseen eli saada niitä hyötykäyttöön. Samalla tutkitaan myös sitä, kuinka ne skaalautuvat erilaisiin kohteisiin eli kuinka ne soveltuvat esimerkiksi kerrostaloasuntoihin, parvekkeille, omakotitaloihin, mökkeihin ja niin edelleen.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Kartano3

Kartano5Kartano6Minkälaisia ravinnekierrätyskeinoja on sitten tutkittu paikan päällä? Kortemäki kertoo, että hyväksi havaittujen keinojen, kuten kompostoinnin ja viljelyjen, lisäksi alueella on testattu muun muassa Aquaponics-järjestelmää.

”Se on hyvin vanha keksintö, jota olemme lähteneet tutkimaan ja kokeilemaan. Kyseessä on kalojen ja kasvien yhteiskasvatusjärjestelmä.”

Järjestelmässä kasvit saavat tarvitsemansa ravinteet kalojen tuottamasta ulosteesta.

Toinen tutkittava ja kehitettävä ravinnekierrätyskeino on biohiiletys, joka on myös vanha keksintö. Biohiiletykseen voi käyttää esimerkiksi hukkapuuta. Biohiili toimii muun muassa maanparannusaineena. Mutta muitakin käyttötapoja sillä on. Esimerkiksi Kortemäki teki apuvoimien kanssa alueelle hulevesipainanteen, jossa biohiili suodattaa veden puhtaaksi.

”Täällä kaikki menee hyödyksi”, Kortemäki kiteyttää.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen.

Kartano15
Kartano16
Kartano17
Vuonna 2017 Keudasta puutarhuriksi valmistunut Kortemäki kertoo, että Keravan kartanolla toteuttava hanke on kokoluokaltaan normaalia pienempi. Monissa ravinnekierrätyshankkeissa on ollut mukana suurempia toimijoita kuten esimerkiksi yliopistoja tai ely-keskuksia. Paikkansa on kuitenkin myös pienemmän kokoluokan tutkimushankkeilla, joilla voidaan tukea ja kannustaa myös yksilötason ravinnekierrätykseen.

”Täällä on upeaa porukkaa töissä ja vapaaehtoisina tai sekä että – kuten minäkin olen. Meillä on hyviä hedelmällisiä keskusteluja, innovointia ja innovaatioita. Saan tekemisestä hyvää mieltä ja ennen kaikkea se, että täällä pystyy kehittämään asioita”, Kortemäki iloitsee.

Kesällä 2019 alkanut hanke jatkuu vuoden 2021 marraskuun loppuun. Kun hankkeen alkuvaihe on koostunut hyvin pitkälti rakentamisesta, niin loppuvaihe koostuu enemmänkin olevassa olevan kehittämisestä ja seurannasta.

Kartano18
Kartano19
Kartano20

Jaa sivu