Kati innostui opiskelemaan itselleen uuden ammatin – Oma juttu löytyi kotihoitajan työstä

Lähihoitajaksi valmistuva Kati Röksä kokee kotihoitajan työn omakseen. 

”Koskaan ei ole liian vanha opiskelemaan. Oppi on aina hyväksi, sen olen kokenut.”

Näin kiteyttää nyt lähihoitajaopintojensa lopputaipaleella oleva Kaarina ”Kati” Röksä, 59. Keudan kautta oppisopimuksella opiskeleva Röksä suorittaa parhaillaan harjoittelua Tuusulan kunnalla. Hän toimii kotihoitajana Hyrylän tiimissä.

”Sain käydä harjoittelemassa myös intervalli- ja dementiaosastoilla, mutta koin kotihoidon olevan oma juttuni. Tykkään liikkuvasta työstä, jossa yksikään päivä ei ole samanlainen”, Röksä kuvailee.

Opiskelusta innostunut Röksä valmistuukin suunniteltua aiemmin. Opinnoissa valmistumistavoiteaika oli joulukuussa 2020, mutta Röksä valmistuu lähihoitajaksi jo lokakuun lopussa. Hän toteaa, että töitä piisaa valmistumisen jälkeenkin Tuusulan kunnalla ainakin muutaman kuukauden ajan. 

”Sen tiedän, että tällä alalla töitä varmasti riittää, niin paljon kuin jaksaa vain tehdä.”

Miten Röksä sitten päätyi aloittamaan uuden ammatin opiskelun syksyllä 2019? Hän kertoo työskennelleensä aiemmin siivousalan yrittäjänä yli 20 vuoden ajan. Viimeisinä yrittäjävuosina hän alkoi havaita, että tekemisen palo siivousalan yrittäjänä oli kadonnut.

”Sattumalta löytyi innokas pariskunta ostamaan yritykseni, joten päätin myydä sen. Olin noin puolen vuoden ajan kotona. Silloin aloin ajatella, että kyllä minä voisin vielä tehdä jotain, enkä vain jäädä laakereilleni makaamaan. En minä niin vanha vielä ole!” Röksä naurahtaa.

Hänellä oli jo aiemmin kytenyt ajatus lähihoitaja-alan opinnoista ja töistä. Hän päätti ilmoittautua TE-keskukseen, josta hän tiedusteli opiskelumahdollisuuksista. Rattaat lähtivät pyörimään ja Röksä löysi Keudan ilmoituksen Pikataival-pilotista, joka mahdollisti lähihoitajaopinnot oppisopimuksella.

”Ehdin juuri ja juuri ennen hakuajan umpeutumista laittaa paperit sisään. Seuraavalla viikolla sain kuulla tulleeni valituksi koulutukseen.”

Röksä kertookin sanovansa usein, että asioilla on tapana järjestyä ja että asioilla on tarkoituksensa. Hän uskoo, että näin hänenkin työuransa oli tarkoitus edetä. 

Opinnot alkoivat intensiivijaksolla, joka koostui monipuolisesti yto-tunneista. Vasta myöhemmin siirryttiin harjoittelujärjestelmään, jossa oppitunteja oli vain kerran viikossa. Röksä toteaa oppisopimuksen olevan todella hyvä opiskelumuoto, sillä koulusta saa tarvittavan tiedon, mutta työelämästä todellisen taidon.

”Parasta on juurikin se, että pääsee harjoittelemaan uutta työtä ja sitä kautta oppimaan. Sitten pääsee tutustumaan uusiin työkavereihin ja uusiin työympäristöihin.”

”Toki yto-aineetkin ovat olleet kiva juttu. On ollut mukavaa avata esimerkiksi matematiikan kirja uudestaan ja huomata, ettei kaikkea ole vielä unohtanutkaan”, Röksä jatkaa.

Onnellisuus on Röksän sanavalinta, kun hän kuvailee päätöstään lähteä opiskelemaan. Hän tuntee kiitollisuutta uuden oppimisesta sekä mahtavista opettajista, joilta hän on saanut ammentaa tietoa.

”On kyllä melkein kuin saisi lottovoiton, kun saa uuden ammatin alalta, joka kiinnostaa”, Röksä kiteyttää lopuksi. 

 

Keudassa on erilaisia mahdollisuuksia opiskella lähihoitajaksi. Tammikuussa 2021 alkaa esimerkiksi Polku lähihoitajaksi -koulutus, jossa tavoitteena on suorittaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon kaksi pakollista tutkinnon osaa työvoimakoulutuksena. 

Lue lisää ja hae viimeistään 29.11.2020 Mäntsälän tai Nurmijärven opintoihin!

Voit myös hakea opiskelemaan sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa jatkuvan haun kautta!

Jaa sivu