TV-tuotantoprosessi tutuksi: Media-alan opiskelijoilla tekeillä draamasarjan pilotti

Kuvaksia tehtiin monessa eri paikassa. Etualalla äänittäjä Ossian Yli-Paavola.

 

Keudan Pasilan toimipisteen media-alan opiskelijoilla on parhaillaan menossa mielenkiintoinen ja monivaiheinen projekti, jonka lopputuloksena nähdään draamasarjan pilotti. Media-alan opettaja Aku Lohimäki kertoo, että lähtökohtaisesti projekti on osa ammattitutkinto-opiskelijoiden opintoja, mutta tällaiset projektit mahdollistavat myös perustutkinto-opiskelijoiden mukaan pääsyn.

Projekti lähti liikkeelle siitä, että tv-draaman opiskelijat ideoivat aiheen draamasarjan pilotille, jonka pohjalta he kirjoittivat omat synopsikset. Tämän jälkeen opiskelijat kirjoittivat treatmentit ja tekivät niistä stepoutlinet, jotka vaihdettiin parin kanssa. Opiskelijat kirjoittivat siis toistensa tarinoihin dialogit. Näiden pohjalta tehtiin lopulta käsikirjoitukset, joista yksi valittiin toteutettavaksi.

”Valinta tehtiin yhteistyössä opiskelijoiden ja opettajien kanssa. Käsikirjoituksen tuli olla realistinen, joka voitaisiin toteuttaa. Tämänkertainen käsikirjoitus oli todella hyvin duunattu”, Lohimäki luonnehtii.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Draamapilotti3
Heidi Koimäki toimi kuvaussihteerinä.


Tämän
jälkeen monivaiheinen projekti eteni kuvausvaiheeseen. Viiden kuvauspäivän aikana jokainen opiskelija pääsi tekemään eri tehtäviä. Kaikki pääsivät siis kuvaamaan, äänittämään, tekemään valoja, ohjaamaan ja toimimaan kuvaussihteerinä.

”Tällä tavoin opiskelijat saivat käsityksen tuotantoprosessista ja siitä, minkälaisia työnkuvia prosessissa on. Ajatuksena on, että opiskelijat löytäisivät sen oman juttunsa ja toteuttaisivat sitä myöhemmin alkavassa lyhytelokuvaprojektissa”, Lohimäki jatkaa.

Tuottajalinjalla opiskeleva Maarit Korhonen kertoo kuvauspäivien menneen hyvin, vaikka ei suunnitellusti. Haasteilta ei vältytty, mutta niistä selvittiin ja se teki projektista todella opettavaisen. 

”Aluksi aikataulut eivät pysyneet ollenkaan, mutta lopulta me oltiin etuajassa. Onneksi kaikki olivat joustavia ja uskon, että monilla oli tosi kivaa, vaikka välillä saatettiin vähän äksyillä väsymyksestä. Oli hauskaa huomata, että porukka oli samanhenkistä, vaikka olimme hyvin erilaisia. Meitä oli joka junaan ja välillä ihmeteltiin, miksi toinen tekee noin, kun itse tekisi aivan toisella tavalla. Lopulta me aina naurettiin”, Korhonen kertoo.

”Kaikki oppivat valtavasti. Itse opin esimerkiksi sen, mistä oikeasti kannattaa stressata ja mistä asioista stressaaminen on turhaa. Opimme myös sen, että jos me kaikki olisimme käyneet kuvauslokaatioissa etukäteen, se olisi nopeuttanut huomattavasti prosessia”, Korhonen jatkaa.

 Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
IMG 20201013 WA0006

Pt-opiskelija Helga Kovalchuck kuvasi Akun ohjeistaessa. Etualalla Pauli Bessonoff.

 

Draamasarjan pilotti Elämän valinnat käsittelee homoseksuaalisuutta jalkapallomaailmassa. Vaikka tuotannossa draama ja juonen kiinnostavuus olivat tärkeimmässä asemassa, halusi tuotantoryhmä ottaa myös kantaa tärkeään aiheeseen ja rohkaista ihmisiä olemaan avoimesti omia itsejään.  

”Halusimme tehdä draamaa ja fiktiota, jossa on kuitenkin jokin selkeä sanoma. Miesten jalkapallomaailmassa homoseksuaalisuus on vielä täysin tabu. Kerromme lukiolaispojasta, joka on lahjakas jalkapalloilija ja seurustelee tanssijapojan kanssa. Kuvaamme sitä, kuinka päähenkilö käsittelee ristiriitaisia tunteita eläen kahdessa maailmassa. Poikaystävänsä kaveripiirin kanssa hän saa olla vapaastioma itsensä, mutta joukkueensa kanssa hän ei uskalla olla täysin oma itsensä.”

Korhonen kertoo, että olennaista oli saada ratkaistua se, miten kuvataan lukiolaispojan tunteita ja sitä ristiriitaa, jota hän käy päänsä sisällä. Korhonen kehuu Keudan ulkopuolelta mukaan tulleiden näyttelijöiden olleen todella ammattitaitoisia.

Korhonen kiitteleekin kovasti mukaan tulleita näyttelijöitä rohkeasta heittäytymisestä sekä opettajia Akua ja Antero Gustaffsonia. Lisäksi mukana ollut elokuvaaja Pauli Bessonoff antoi kuvaajille todella hyvä neuvoja. Tuotantoprosessi jatkuu nyt editointitöiden parissa. Marraskuun puolivälin tienoilla opiskelijat kääntävät katseensa kohti lyhytelokuvan valmistusta.

 

Lue lisää media-alan perustutkinnon ja ammattitutkinnon opiskelusta Keudassa! 

Draamapilotti2
Edessä Maarit Korhonen ja Sanna Viitanen valmistautumassa kuvauksiin Vuosaaren metroasemalla.

Jaa sivu