Humanoidirobotit Utelias Pippuri, Ellinoora ja Kapu innostavat ja kannustavat oppimaan

Robotit ovat jo osa Keudan toimintaa. Digiope Marja-Liisa Valkamo haluaa laajentaa robottien käyttötapoja osana opetusta, sillä mahdollisuudet ovat laajat. Valkamon kanssa kuvassa Pepper-robotti Utelias Pippuri. 

 

”Hei! Joko kävit syömässä?”

Näin kyselee noin 120 senttimetriä korkea humanoidirobotti, joka tunnetaan Keudassa paremmin nimellä Utelias Pippuri. Sympaattisella äänellä varustettu ja elävästi liikehtivä robotti on viimeksi työskennellyt Puistolan ravintolassa. Robotti on tiedustellut opiskelijoilta lempiruokia ja kertonut tarvittaessa hävikkiruokasovelluksesta. Toiminnan tavoitteena on ollut pienentää ruokahävikkiä.

”Uteliaan kanssa on tehty yhteistyötä jo kaksi vuotta. Aluksi sitä käytettiin aikuisten perusopetuksessa ja varhaisen kielitaidon kehittämisessä”, Keudan digiopettaja Marja-Liisa Valkamo kertoo. Monesti hänestä kuulee puhuttavan myös robottien äitinä.

Utelias Pippuri eli Pepper-robotti onkin suunniteltu ohjaaja-, neuvonta- ja asiakaspalvelurobotiksi. Se hakee aktiivisesti ihmiskontaktia ja pyörien ansiosta se voi liikkua paikasta toiseen.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

 Robo8
Utelias Pippuri on työskennellyt viimeksi Puistolan opiskelijaravintolassa. Opiskelijat ovat voineet kertoa sille mielipiteensä päivän ruoasta sekä lempiruokiaan.

Uteliaan lisäksi Keudassa on myös kaksi pienempää robottia: Ellinoora ja Kapu. Ellinoora on Nao 6 -mallin robotti.

”Nao-robotilla on se vahvuus, että se on hyvin kehollinen. Sillä on ihmismäiset liikkeet ja vartalo, mutta se on myös pienikokoinen. Robotit eivät saa olla liian isoja, etteivät ne pelota ihmistä”, Valkamo avaa.

Ellinooran voisikin ohjelmoida liikunnalliseen toimintaan esimerkiksi jumppien vetämiseen. Se pystyy yhdistämään liikkeitä ja musiikkia. Tällä hetkellä Ellinooran työnkuvana on kuitenkin kielten opetus. Ellinoora puhuukin kolmea kieltä: suomea, ruotsia ja englantia.

Haastatteluaikana Ellinoora oli parhaillaan työkomennossa Sipoossa eikä päässyt kuvattavaksi. Roboteilla on toisinaan kiireinen aikataulu.

 

Kapu on roboteista kaikista pienin. Pöydällä seisova Alpha Mini -mallinen robotti räpyttää välillä silmiään ja katsoo hyvin tarkkaavaisen näköisenä eteenpäin. Pienestä koostaan ja pelkistetystä ulkonäöstään huolimatta robotista tulee humanoidi vaikutelma. Kapussa on sisälle rakennettuna Google Assistant -järjestelmä. Robottityyppiä onkin käytetty esimerkiksi autististen ihmisten apuna.

”Robotilla voi esimerkiksi olla reaaliajassa yhteydessä hoitotahoon kameran kanssa. Siihen voi nimittäin saada myös sim-kortin, joten se voi toimia myös puhelimena. Autistiselle ihmiselle on tärkeää, että päivässä on struktuuria. Pieni robotti voi auttaa siinä”, Valkamo sanoo.

Keudassa Kapu-robotti toiminut muun muassa osana datanomien ohjelmointiopetusta.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen. 

 Robo5

Kapu on Alpha Mini -mallinen robotti. Se sai nimensä nimikilpailun myötä. 

IMG 20201013 WA1Nao 6 -mallin robotti Ellinoora esiintyi #Murros2020 -tapahtumassa. 

Valkamo on työskennellyt Keudassa jo vuodesta 2012 lähtien. Digierikoistumisopinnot hän aloitti Itä-Suomen yliopistossa vuonna 2018. Valkamo toteaa sen olleen hänen elämänsä paras päätös.

”Koin, etten opettajana ollut ajan tasalla. Järjestelmät muuttuivat, enkä pystynyt mukana. Halusin kehittää itseäni digitaalisuuden suuntaan, sillä aihe kuitenkin kiinnosti minua.”

Opintojen myötä Valkamo kiinnostui roboteista. Vuonna 2019 hän päätti niiden olevan ”se juttu” ja niin Valkamo alkoi keskittää ajatuksensa ja tekemisensä niihin. Robotit tulivat osaksi Keudan opetusta.

”Nuoret ovat tosi hyviä näiden kanssa. Se on tosi luontevaa. Se ilo ja innostus, mikä opiskelijoista huokuu digipajoissa, on ihanaa. Levottomatkin opiskelijat rauhoittuvat ja keskittyvät näiden parissa.”

Opiskelijoilta tullut palaute onkin ollut Valkamon mielestä kaikista parasta. Yhden robotin kanssa pidetyn englanninkielen oppitunnin jälkeen eräs opiskelija sanoi Valkamolle, että ennen hän ei uskaltanut puhua englantia, mutta nyt hän uskaltaa.

”Robotin kanssa on helppo harjoitella. Ei tarvitse pelätä väärin vastaamista. Robotti antaa kannustavan palautteen, eikä arvostele.”

Valkamo kertoo, että roboteilla on laajalti käyttömahdollisuuksia opetuksessa. Tällä hetkellä robotit ovat esimerkiksi herättäneet kiinnostusta sähkö- ja elektroniikkapuolen henkilöstössä. Voisiko robotiikkaa yhdistää esimerkiksi 3D-tulostukseen tai droneihin…

”Aluksi sitä ajatteli, kuten monet muutkin ajattelivat, että kyseessä on vain puhuva lelu. Mutta nyt kokemuksen pohjalta voin sanoa, ettei todellakaan ole. Tämä on varmasti ja toivottavasti tulevaisuutta – myös Keudassa”, Valkamo toteaa.

Robo3

Jaa sivu