After #Murros2020: Astronautit ja lisätty todellisuus

Päätutkija, projektipäällikkö Kaj Helin puhui #Murros2020 -tapahtumassa videolähetyksen välityksellä. 

#Murros2020 -tapahtumassa kuulimme mielenkiintoisen puheenvuoron Kaj Heliniltä, VTT:ltä, joka kertoi neljästä mielenkiintoisesta casesta, joissa lisättyä todellisuutta on kehitelty astronauttien käyttöön mm. työtehtävien opastusjärjestelmien muodossa.

VTT:llä on pitkä historia lisätyn todellisuuden käytöstä, sillä  jo vuodesta 2005 lähtien on toteutettu erilaisia projekteja. Tämän johdosta heillä olikin hyvät valmiudet vuonna 2016 tehostaa tahtia lisätyn todellisuuden käyttöönotossa, sillä teknologia alkoi olla riittävän kypsää ja kehittynyttä toimiakseen avaruudessa. EU on rahoittanut avaruushankkeita, joissa lisättyä todellisuutta hyödynnettiin mm. varastohyllyn kasaamisessa, kuljetuksissa käytettävän roverin korjauksessa ja työtehtävien opastuksessa astronauteille kytkettävän kypäränäytön muodossa.  

Rover VTT Keuda Murros2021
Hankkeista opittiin mm., että järjestelmät toimivat hyvin ja kaikki, jotka puhuvat ja ymmärtävät englantia, voivat käyttää opastusjärjestelmää. Videot ovat myös helppo tapa tuoda opastusta eri ympäristöihin. Niiden avulla saadaan kuvattua paljon informaatiota astronauteille, jotka toimivat rajatuissa, pienissä ympäristöissä.

Varastohyllyn kasaamisessa mm. opastuksen avulla voi tarkistaa heti alkuun, että hylly kasautuu oikein päin, koska avaruudessa ei ole tilaa ja mahdollisuuksia kääntää valmista tuotetta eri päin.

VTT Varastohylly murros2020 keuda
Suurimpia hyötyjä toiminalle ja astronauteille saadaan siitä, että kädet ovat vapaat työskentelemään, kun seuraaminen ja ohjeistus tapahtuu lisätyn todellisuuden avulla aitojen opastusjärjestelmän kautta.

 

Lue lisää lokakuussa pidetyn #Murros2020 -tapahtuman sisällöstä! 

 

Jaa sivu