After #Murros2020: Robotit oppimisen apuna

Johanna Hemminki ja Marja-Liisa Valkamo kertoivat puheenvuorossaan robottien käytöstä ja merkityksestä opetuksessa. Keudassa robottipedagogiikka on tullut jo tutuksi!

Kuinka robotit toimivat oppimisen apuna? Aihetta avasivat #Murros2020 -tapahtumassa Utelias Technologies Oy:n toimitusjohtaja Johanna Hemminki ja Keudan opettaja Marja-Liisa Valkamo. Mielenkiintoisessa esityksessä kuultiin ajankohtaista tietoa robottipedagogiikasta, sen tulevaisuuden näkymistä sekä Keudan kokemuksista roboteista opetuskäytössä.

Opettajien ja opiskelijoiden avuksi on kehitetty Elias Robot -sovellus, joka tekee yhdessä robotin kanssa  oppimisesta hauskaa ja rentoa. Robotin kanssa ei tarvitse myöskään huolehtia siitä, mitä se ajattelee, jos vastaa väärin.

”Oppimisen kannalta on myös tärkeää, ettei tarvitse pelätä virheitä. Virheitä voi tehdä ja niistä voi oppia. Robotin kanssa ei tarvitse jännittää oppimista”, Hemminki sanoi.

Robottien etuna on myös se, että ne tekevät oppimisesta esteetöntä. Myös luku- ja kirjoitustaidottomat voivat oppia robottien avulla.

 

Keudassa on käytetty humanoidirobotteja opetuksessa yli kahden vuoden ajan. Valkamo esitteli Keudan kolme eri robottia: Nao6-robotti Ellinooran, Pepper-robotti Uteliaan Pippurin sekä AlphaMini-robotin, joka on nimetty Kapuksi.

”Opiskelijat ovat ottaneet robotit vastaan erittäin hyvin. Robotit herättävät mielenkiintoa. Kyseessä ei ole pelkästään tekninen kone tai lelu, vaan oikeasti apuväline opetuksessa ja minusta ihan ehdottoman tärkeä tänä päivänä”, Valkamo luonnehti.

Hemminki toteaakin, että robotit toimivat nimenomaan apuna opetuksessa, mutta ne eivät voi korvata opettajia ja heidän pedagogista asiantuntijuuttaan. Kuitenkin tutkimuksen mukaan Elias Robot -sovellus muun muassa vahvistaa motivaatiota opiskella kieliä, rohkaisee puhumaan ja saa oppijat toistamaan enemmän.

Elias Robot -sovellusta tarjottiin maksutta etäopetuksen tueksi koulujen käyttöön viime keväänä. Kuukauden aikana kyselyitä yli 40 maasta.

”Se osoittaa, että tällaiselle on iso tarve”, Hemminki totesi.

 

Lue lisää joulukuussa pidettävästä MINI #Murros2020 -tapahtumasta ja ilmoittaudu mukaan!

Robopeda2

Jaa sivu