After #murros2020: Tekoälyn perusteet

#Murros2020 -tapahtumassa kuulimme mielenkiintoisen puheenvuoron professori Teemu Roosin toimesta Tekoälyn perusteista.  

Olemmeko siirtymässä älykkäiden koneiden maailmaan? Vievätkö robotit työpaikkamme?

Tällaisia viestejä luemme päivittäin mediasta. Valitettavasti nämä lööpit eivät juurikaan perustu tieteeseen ja faktoihin, kertoi Teemu esityksenä aluksi.

Mitä meidän kaikkien tulisi tietää tekoälystä ja sen perusteista? Mitä se tekee ja mitä kaikkea ei?

Ensinnäkään, tekoäly ei ole tulevaisuutta, vaan se on hyvin paljon läsnä jo nyt jokapäiväisessä elämässämme. Tekoäly paljon muutakin kuin robotti, sillä se on läsnä jokapäiväisessä elämässämme vahvasti, kuten Google-hauissa tai sosiaalisen median suosituksissa. Tekoälyä voimme kaikki hyödyntää niin työssämme kuin vapaa-ajalla.

Teemu korosti esityksessään, että meidän tulee sopia säännöistä ja määritelmistä, miten annamme tekoälyn hyödyntää yhteiskuntamme toimintaa nyt ja tulevaisuudessa, niin työelämässä kuin muutenkin. Tekoälyä koskevat säännöt ja määritelmät mahdollistavat yhteiskunnalle hyötyjä, mutta pahimmillaan saavat aikaan jopa vahinkoja. Tämän johdosta onkin tärkeää, että meistä jokaisen tulisi ymmärtää tekoälystä perusteet.

Teemun mukaan ei ole helppoa vastata, mitä tekoäly on, sillä yhtä ainoaa määritelmää ei ole olemassa, ei edes 70 vuoden tutkimuksen jälkeen.

AI mitae se on
Tieteellinen yhteisö ajattelee sitä erilaisista ​alueista, aiheista ja tutkimuksista koostuvana maailmana. Tämä tekoälymaailma voi jakautua esimerkiksi automatisoituihin järjestelytekniikoihin, logiikkaan perustuviin toiminnallisuuksiin, jotta voit löytää tekoälyn avulla uuden, mukavan autoreitin, jolla tutustua ympäristöön, tai selvittää miten pääset sujuvasti linja-autolla töihisi ja takaisin. Ja jotta termistöt eivät olisi liian helppoja, puhutaan myös koneoppimisesta, statistiikasta ja datatieteestä. Eri termistöjä käytetään laajasti päällekkäin, jolloin aina ei ole välttämättä ihan selkeää, mistä kulloinkin puhutaan.

Teemu nosti esityksessään esiin kovasti hypetetyt, itsestään ajavat autot, sillä niistä on jo jonkin aikaa keskustelu hyvinkin näkyvästi. Huomattavasti arkisemmin tekoäly on läsnä sosiaalisessa mediassa, kuten Facebook, Twitter tai Instagram tai Google-haku, jossa se hyödyntää tekniikoita, jotka auttavat meitä löytämään tietoa ja kuluttamaan sitä. Teemu korosti näiden tekniikoiden olevan oikeasti merkityksellisimpiä kuin itsestään ajava auto, kun mietitään suuremmin vaikutuksia yhteiskunnalle.

Miksi kaikkien siis pitäisi ymmärtää tekoälyn perusteista? On tärkeää, että asetamme pelisäännöt käyttämillemme asioille, tavoille ja käytämme tekoälyä hyvään. Tietysti meidän on aina pystyttävä kehittämään ja keskustelemaan käyttämistämme asioista ja tavoista, mikä on hyvää ja kenen mukaan, jolloin kaikille tulisi olla mahdollista olla mukana keskustelussa, myös kansainvälisesti, Teemu kiteyttää.

Kaikilla tulisi olla mahdollisuus oppia perusteet tekoälystä, riippumatta iästä tai varallisuudesta. Tämän johdosta Helsingin yliopisto on lanseerannut yhdessä Reaktorin kanssa tekoälyn perusteet -kurssin, joka on saatavissa ilmaisena kaikille. Kaksi vuotta sitten lanseeratulla kurssilla on jo yli puoli miljoonaa osallistujaa. Kurssi on todellakin tarkoitettu kaikille, eikä edellytä aiemman koodaamisen osaamista, monimutkaisen matematiikan ymmärtämistä tai etukäteistietoa koneoppimisesta. Kurssin perusteena on opettaa tekoälyn lukutaitoa, tilastollista lukutaitoa, hermoverkoista ja yhteiskunnallista vaikutuksista, niin että jokaisella olisi mahdollista oppia perusteet, sekä pystyä keskustelemaan tekoälyn yhteiskunnallisista vaikutuksista. Koska tekoäly on todella läsnä jokapäiväisessä elämässämme jo nyt ja yhä enemmän, se ei ole asia, johon meidän on valmistauduttava tulevaisuudessa.

Tekoälyn perusteet kurssi löytyy täältä

 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 11 toimipisteessämme työskentelee 650 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta. Näistä syntyy vuosittain 10 000 tutkintoon johtavaa opintosuoritusta. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra20

 

Jaa sivu