MINI #Murros2020: Miten digitaalisuus näkyy yhteiskunta-asioiden opetuksessa

Keudan opettaja Sini Kettunen kertoi, kuinka digitaalisuus näkyy jokapäiväisessä opetuksessa. 

 

Keudalla 2,5 vuotta opettajana työskennellyt Sini Kettunen kertoi MINI #Murros2020 -webinaarissa omasta työstään ja siitä, miten digitaalisuus ja puhuttu murros näkyy päivittäisessä opetuksessa. Kettunen opettaa Keudassa yhteiskunta- ja työelämäosaamista.

”Jos ajatellaan tätä vuotta, niin tämä on ollut tosi erilainen opiskeluvuosi sekä opiskelijoille että opettajille. Se, että meillä on Keudalla näin hienot digitaaliset oppimisympäristöt, on kyllä valtavasti hyödyttänyt opetusta, myös opiskelijan näkökulmasta”, Kettunen avasi.

Kettunen on havainnut, että opiskelijoiden osaamisessa on tapahtunut merkittävä digitaalinen murros, kun verrataan kulunutta syksyä ja viime kevättä.

”Digitaalisuus näkyy myös osaamistavoitteissa. Eli se ei ole pelkästään työväline, vaan yhteiskunta- ja työelämäosaamisen eri osa-alueissa me saatetaan opiskella ihan digitaalisia taitoja.”

Yksi konkreettinen esimerkki on verokortin tilaaminen. Tai vaikkapa tutustuminen siihen, mihin kaikkiin palveluihin tarvitaan pankkitunnuksia.

Puheenvuorossaan Kettunen korosti myös opettajan roolia, joka on esimerkiksi opiskelijoiden yhteiskunnallisen aktiivisuuden tukeminen. Opiskelijat ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista asioista ja he haluavat ottavat kantaa – tätä tulisi tukea.

Lisäksi on tärkeää tukea opiskelijoita muutoksen käsittelyssä ja herättää heidän luottamusta tulevaisuuteen. Yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi Kettunen nosti vuorovaikutuksen.

”Lähes yhtä tärkeää kuin se, että me annetaan digitaalisia taitoja opiskelijoille ja käytetään erilaisia välineitä opetuksessa, on myös keskustella. Se, että ollaan vuorovaikutuksessa, annetaan opiskelijoille kanavia keskustella ja kysellä ja nimenomaan kyseenalaistaa.”

 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 11 toimipisteessämme työskentelee 650 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta. Näistä syntyy vuosittain 10 000 tutkintoon johtavaa opintosuoritusta. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra3

Jaa sivu