Kolumni Keudasta: Erikoinen, ammatillinen vuosi

Ammatillista koulutusta on tänä vuonna järjestetty erittäin poikkeuksellisissa oloissa. Suuri osa opetuksesta on tapahtunut etänä ja etäyhteyksien avulla. Jokainen voi kuvitella, miten helppoa tai vaativaa on opetella ja opettaa kädentaitoja etäyhteyksien kautta.

Tänä poikkeusvuonnakin Keudasta valmistuu ja saa tutkintotodistuksen yli 2 200 nuorta tai aikuista. Suurin osa heistä valmistuu ammatteihin, joita ei voi tehdä etänä tai se on ainakin kovin hankalaa. Yksistään lähihoitajia valmistuu Keudasta yli 200. Lisäksi valmistuu mm. lukuisia kokkeja, sähköasentajia, merkonomeja, autonkuljettajia, lista onkin lähes loputon. Kun keskustellaan etätyön pysyvyydestä tai digiloikasta, on tärkeää, ettemme unohda sitä tärkeää korvaamatonta työtä, mitä eri alojen ammattilaiset päivittäin tekevät mm. asiakasrajapinnoissa työskennellessään.

Oleellinen osa ammatillista koulutusta on henkilökohtaistaminen, osaamisperusteisuus ja työelämälähtöisyys. Tämä toteutuu mm. siten, että opiskelija osoittaa osaamisensa näytöin. Ammatillisesta koulutuksesta annetun lain mukaisesti näytöt tulee toteuttaa tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa ja -prosesseissa. Koronaepidemian aikana näyttöjen toteuttaminen aidoissa työtilanteissa ollut vaikeaa tai peräti mahdotonta, kun työpaikka on ollut suljettuna esim.  viranomaismääräysten vuoksi.

Iso kiitos alueen yrityksille ja työelämälle, jotka ovat näissä poikkeusoloissakin ottaneet opiskelijoitamme työpaikalla järjestettävään koulutukseen. Nyt loppuvuonnakin opiskelijoitamme oli lähes 1 400 eri työpai-kassa.

Työelämän tulee nyt ja tulevaisuudessakin voida luottaa, että tutkinnon suorittaneen osaaminen ja ammattitaito on asianmukaisesti arvioitu ja todennettu. Voidaankin sanoa, että osaamisen osoittaminen aidoissa työtehtävissä on ammatillisen koulutuksen keskeinen laatutekijä.

Korona-rokotukset alkoivat Suomessa viime sunnuntaina (27.12.). Usein käytetty ilmaus oli, että nyt näkyy valoa tunnelin päässä. Kääntäisin asian kuitenkin niin, että tunnelissa on koko ajan ollut valoa. Sen valon ovat saaneet aikaan eri alojen ammattilaiset, jotka ovat näissä erittäin poikkeuksellisissa oloissa pitäneet yhteiskuntaa ja sen eri osia toimintakykyisinä.

Kolumni on julkaistu Keski-Uusimaa -lehdessä tiistaina 29.12.2020.


 

HL 2016 jory

Kirjoittaja Hannu Laurila toimii Keskiuudenmaan

koulutuskuntayhtymä Keudan johtajana.


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 11 toimipisteessämme työskentelee 650 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta. Näistä syntyy vuosittain 10 000 tutkintoon johtavaa opintosuoritusta. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra30

Jaa sivu