Kolumni Keudasta: Työyhteisön hyvinvointi – Mitä tuon siihen omalta osaltani?

Osallistuin viime syksyllä webinaariin, jossa käsiteltiin työyhteisön hyvinvointia. Miten saada uutta virtaa aivoihin työpäivän aikana, jossa muutos on uusi arki? Näin vuoden alkuun onkin hyvä kerrata silloin esiin nousseita havaintoja.

Työyhteisön hyvinvointi koostuu kaikkien panoksesta yhteiseen tekemiseen ja lisäksi jokaisella on erityisen tärkeä vastuu omasta hyvinvoinnistaan. Oman hyvinvoinnin merkitys korostuu, kun työssäsi kohtaat odottamattomia asioita tai tilanteita, jollaisia sinulla ei välttämättä ole tullut vastaan aiemmin. Odottamattomia tapahtumia meillä kaikilla onkin riittänyt viime vuoden myötä lukuisia, muutos on koko ajan seuranamme. 

Aivotutkija Minna Huotilainen nostaa esiin fysiologisten tilojen merkitystä, mielen ja kehon reaktioita eri tilanteissa, kuinka energisoida aivoja niin työpäivän keskellä, kuin sen päätyttyä. Tuntemalla itsensä, omat vahvuutensa ja miten oma mielesi sekä kehosi reagoi päivän tapahtumiin, edesauttaa jaksamiseen. Miten sitten treenata itseään, jotta hyvinvointi olisi pääasiallisesti tasapainossa, jotta kestäisi paremmin tämän päivän työelämässä tapahtuvaa äkillistä kuormitusta? Minna kannustaa kiinnittämään huomiota päivästä palautumiseen, varaamalla tietoisesti aikaa itselle käymällä ulkona edes lyhyellä kävelyllä tai tekemällä muuta liikuntaa. Lyhytkin liikunta auttaa aivojasi palautumaan, jaksamaan ja saamaan rauhaa, jonka seurauksena olo virkistyy.

Jäin pohtimaan tätä omalla kohdallani, mistä johtuu, että vaikka nämä asiat tietää ja niiden merkityksen ymmärtää, niin toteutus on kuitenkin niin vaikeaa? Johtuuko se luontaisesta taipumuksesta haluta itselleen hetken mielihyvää, joka meitä ohjaa meitä eteenpäin elämässä? Ajatellaan vaikkapa vauvaa, joka opettelee eri ruokamakuja, hän etenee luontaisesti kohti nam-makua (esim. banaani) ja välttelee yök-makuja (esim. parsakaali). Vasta myöhemmin hänelle kehittyy ajatusmallia ja ymmärrystä, jonka avulla hän oppii sietämään parsakaalin makua, ehkä jopa jollain aikajänteellä jopa ihastumaan siihen. Parsakaalin merkitys ja syönti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin mahdollistaa sitten nam- asioilla herkuttelun kohtuudella.

Sohva vai lenkki, sama asia, hetken mielihyvä vs. kokonaisvaltainen hyvinvointi, vaikka kyse onkin jo aikuisesta. Mutta miten se voikin olla niin vaikeaa? ”Kohtuus kaikessa” on hyvä tavoite, jota kohti meistä jokaisen tulisi itsensä johtamisessa edetä, mutta jos olen rehellinen, niin ei ole aina kovin helppoa. Miten sitten asettaa tavoitteita muutoksessa, jossa kaikki on epävarmaa ja muuttuu nopealla aikataululla? Itse pyrin olemaan armollinen itselleni ja asetan pienempiä välitavoitteita, joita on helpompi saavuttaa ja jotta kokonaisuus ei karkaa liian kauaksi. Vaikka sitten aivojen palautumisen, liikunnan suhteen ja kokonaishyvinvoinnin suhteen. Itse motivoin itseäni suht säännöllisen liikuntaan, mm. sijoittamalla tekemisen alkuviikkoon, jotta tulisi tehtyä edes jotain viikossa. Toinen hyväksi havaitsemani keino on lähteä jonkun kanssa liikkumaan, yksin on niin helppo livetä. Niin simppeli suunnitelma toteutettavaksi, mutta kuitenkin ajoittain niin vaikea konkretisoida. Varsinkin kylmänä, sateisena (lunta, räntää) päivänä…. Löytyykö muita kaltaisiani….

Nautitaan tavoitteista, hyvinvoinnista ja ollaan armollisia itsellemme. Todennäköisesti työyhteisökin jaksaa silloin paremmin.

Tervetuloa Vuosi 2021! 


 

Hannan kuva
Kirjoittaja Hanna Nyrönen työskentelee Keudassa viestintä- ja markkinointipäällikkönä ja on erityisen kiinnostunut muutosjohtamisesta, digitaalisuudesta, työhyvinvoinnista ja myynnistä. ”Työnteon tulee olla kivaa ja motivoivaa, jotta syntyy tuloksia.” 


 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 11 toimipisteessämme työskentelee 650 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta. Näistä syntyy vuosittain 10 000 tutkintoon johtavaa opintosuoritusta. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra29

 

Jaa sivu