Alumnitarina autoalalta: Turkka sai Keudasta mainion pohjan AMK-opintoihin ja työelämään

Käsityöt, metalli- ja puukässä kiinnostivat nuorta Turkka Kivilehtoa kovasti peruskoulussa. Lisäksi veljien ja isän moottoriurheiluharrastusten mukana reppuun oli kertynyt jo varhain autoihin liittyvää teknistä osaamista. Nämä olivatkin tärkeimmät syyt siihen, että Turkka suuntasi syksyllä 2007 Perttulan Lopentielle ajoneuvoasentajan opintoihin. Jonkin verran vaakakuppia kallisti ammatillisiin opintoihin se, että lukio-opintojen teoreettisuus ei tuntunut omalta, vaikka koulu peruskoulussa sujuikin hyvin.

”Opinnoista saa alalle hyvän pohjan, jos vaan tekeminen kiinnostaa ja on riittävästi pitkäjänteisyyttä opiskella”, sanoo Turkka. Opiskelu sujuikin mukavasti niillä, jotka olivat valinneet alan oman kiinnostuksen mukaan. ”Itsestä on kiinni, mihin asti pääsee”. Turkan mielestä ammatillinen koulutus antaa loistavan pohjan ammattikorkeakouluopintoihin. ”Keskittymällä opintoihin ja tekemällä asiat kunnolla, pystyy saamaan hyvät paperit, jotka auttavat opiskelijavalinnassa”, Turkka kannustaa.

Tutustumiskäynti Metropoliaan vahvisti ajatusta jatko-opinnoista. Päivään sisältyi muun muassa tutustumista korkeakouluopiskelijoiden formulaprojektiin. Turkka osallistui yhdessä muiden eri alojen AMK-opinnoista kiinnostuneiden opiskelijoiden kanssa matematiikan tukipajaan, jossa treenattiin pääsykokeisiin. Keudasta valmistumisen jälkeen vuonna 2010, Turkka oli töissä puoli vuotta ennen armeijaan menoa. Autotalo Laakkonen oli tuttu paikka opiskeluajan harjoittelupaikkana Audi-mekaanikkona ja armeijan jälkeen syksyllä 2012 Turkan tie vei Metropolian AMK-opintoihin tuotetekniikan koulutusohjelmaan.

AMK-opinnot pyritään toteuttamaan usein käytännönläheisinä, yhteistyössä työelämän kanssa tehtävinä projekteina. Turkka sai kokemusta esimerkiksi tavaroiden hankkimisesta, teknisen piirustuksen ohjelmistojen käyttämisestä ja yhteydenpidosta tavarantoimittajiin. Projektit ovat tärkeä osa opintoja ja lisäävät opintojen mielekkyyttä.

Korkeakouluopinnoissa oli selkeä rytmi: syksyllä opiskeltiin koulussa, keväällä oli palkalliset harjoittelut ja harjoittelun jälkeen pääsi kesätöihin. Turkka sai korkeakouluopinnot valmiiksi vuonna 2016 ja aloitti sitten työt huolto-leasing -yhtiössä korjaamoasioiden yhteyshenkilönä. 
”Leasingtoiminta on aika lailla samassa mittakaavassa ollut muutaman vuoden, mutta viime aikoina on myös yksityisleasingpalvelua tullut markkinoille”. Osa ihmisistä pitää järkevänä auton omistamisen sijaan vuokraamista. Auton ostaminen arveluttaa osin siksi, että tekniikan nopean kehittymisen vuoksi on vaikea arvioida, miten esim. hybridiautojen hinnat tulevaisuudessa kehittyvät. Viimeisen vuoden Turkka on vastannut yrityksen leasing-palvelun palautuvien autojen markkinoinnista. Hän aikoo pysyä jatkossakin leasing- tai rahoitusalan tehtävissä, sillä ala tarjoaa mielekkäitä tehtäviä.

 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 11 toimipisteessämme työskentelee 650 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta. Näistä syntyy vuosittain 10 000 tutkintoon johtavaa opintosuoritusta. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

Laatupalkinto2020

Jaa sivu