Kolumni Keudasta: Digitaalisen tiedon hankintaa tämän päivän opetuksessa

Digitaalisuus ammatillisen koulutuksen opetuksessa koostuu nykyään monesta eri alueen hallinnasta. Yhtenä niistä on digitaalinen tiedon hankinta, joka elää, kehittyy ja moninaistuu koko ajan. Varsinkin, kun tänä päivänä puhutaan paljon siitä, että kaikki on löydettävissä verkossa. No niinhän se onkin, mutta millaisessa muodossa? Onko löydetty tieto faktaa vai fantasiaa? Miten löydettyä tietoa voi ja tulee hyödyntää? Voiko sitä sellaisenaan käyttää?

Taito, joka voi auttaa, on kriittinen tiedon analysointi, jota kaikkien tulisi aktiivisemmin käyttää. Peruskouluissa opetetaan tänä päivänä jo alkuluokista lähtien tiedon hankintaa, tiedon analysointia ja löydetyn tiedon oikeellisuuden varmistamista useasta eri lähteestä. Tämä onkin hyvä muistutus myös meille aikuisille, jotka elämme tiiviisti omissa some-kuplissamme. Some-kupliimme kertyy tietoa vahvasti ohjattujen ja ennalta valikoitujen filttereiden läpi, jotka olemme itse määritelleet mm. kiinnostuksen kohteita ruksimalla sekä seurattavia henkilöitä tai organisaatioita valitsemalla.

Kuinka monta kertaa olet havainnut itsesi pysähtymässä ajattelemaan saamaasi informaatiota sekä varmistamassa sitä useasta eri lähteestä? Vai otatko tiedon vastaan sen kummempia miettimättä ja jaat eteenpäin?

Kuinka monta kertaa olet havainnut itsesi pysähtymässä ajattelemaan saamaasi informaatiota sekä varmistamassa sitä useasta eri lähteestä? Vai otatko tiedon vastaan sen kummempia miettimättä ja jaat eteenpäin?

 

Itse tunnustan tähän aika ajoin syyllistyväni, pohtiminen käynnistyy vasta myöhemmin, jos aina silloinkaan. Oppimista pohtimisen seurauksena kuitenkin tapahtuu. Kannustan pysähtymään seuraavalla kerralla hetkeksi ihmettelemään asiaa, voit positiivisesti yllättyä. 

 


 

Hannan kuva
Kirjoittaja Hanna Nyrönen työskentelee Keudassa viestintä- ja markkinointipäällikkönä ja on erityisen kiinnostunut muutosjohtamisesta, digitaalisuudesta, työhyvinvoinnista ja myynnistä. ”Työnteon tulee olla kivaa ja motivoivaa, jotta syntyy tuloksia.” 


 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 11 toimipisteessämme työskentelee 650 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta. Näistä syntyy vuosittain 10 000 tutkintoon johtavaa opintosuoritusta. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra29

Jaa sivu