MINI #Murros2020: Alexa-tekoälyä hyödynnetään monipuolisesti englannin opetuksessa

Kuva Alexa-tekoälystä.

 

 

Keudassa käytetään tekoälyä (jota kutsutaan myös tukiälyksi) opetuksessa monella eri tapaa. Amazonin Alexa-tekoälystä ja sen käyttömahdollisuuksista kertoi MINI #Murros2020 -webinaarissa Keudan englannin kielen opettaja Päivi Aiesi.

”Minulla on ollut kotona Amazonin Alexa käytössä jo muutaman vuoden ajan. Koska tämän älylaitteen käyttökieli on edelleen vain englanti, sain siitä ajatuksen, että laite voisi olla oiva apuopettaja englannin tunnilla”, Aiesi kertoo.

Alexaa voi käyttää luokassa monella eri tavalla. Sitä voi käyttää esimerkiksi hallintalaitteena, sillä se voi kertoa kellonajat tai siihen voi asentaa vaikka hälytyksen.

”Se toimisi siis ajastuksena, esimerkiksi jos tehtävänannolla on jokin rajattu aika tai jos vaikka pelataan jotain pelejä. Sitä voi käyttää myös muistikirjana eli sitä voi pyytää muistuttamaan erilaisista asioista.”

 

 PaiviAesi kuvakaappaus

Tekoälyn käytöstä opetuksessa kerrotaan lisää Keudan Digi Keuda (New Tech) -osiossa. (Kuvakaappaus Keudan verkkosivuilta)

 

 

Sen lisäksi, että Alexa voi lukea erilaisia tekstisisältöjä, se voi myös auttaa englannin oikeinkirjoituksessa.

”Se pystyy tavaamaan tai sitä voi käyttää sanakirjana eli se voi selittää sanojen ja fraasien merkityksiä.”

Lisäksi Alexa voi auttaa kielioppiasioissa, kuten englannin kielen lauserakenteissa tai ääntämisessä.

”Alexaa voi käyttää myös monissa muissa oppiaineissa. Alexahan osaa myös matematiikka eli se voi laskea peruslaskutoimituksia. Sitten myös tiedonhakutehtävissä.”

Aesi on havainnut opiskelijoiden pitävän Alexasta. Hän on kuitenkin yllättänyt, että laite on suurimmalle osalle tuntematon.

”Toivon todella, että sen käyttö yleistyisi enemmän ja sitä hyödynnettäisiin jatkossa vielä paremmin.”

 

 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 11 toimipisteessämme työskentelee 650 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta. Näistä syntyy vuosittain 10 000 tutkintoon johtavaa opintosuoritusta. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

Laatupalkinto2022

Jaa sivu