Taitaja-semifinaaleissa nähtiin hienoja suorituksia ja itsensä ylittämistä

Keuda

Tapahtumat

Taitaja-semifinaaleissa nähtiin hienoja suorituksia ja itsensä ylittämistä

Kuluvalta viikolta ei vauhtia ja kisatunnelmaa uupunut, kun uudenlaiset Taitaja-semifinaalit käytiin ammatillisissa oppilaitoksissa ympäri Suomen. Myös Keudassa kilpailtiin useammassa eri lajissa. Keudassa lajeina nähtiin CNC-koneistus, kokki, talonrakentaminen, huonekalupuuseppä, turvallisuusala, matkailu, eläintenhoito, yrittäjyys, vaatteenvalmistus, floristiikka, kauneudenhoito, hiusmuotoilu, metsäkoneen käyttö ja ajoneuvotekniikka. Kilpailijoita oli noin 60 opiskelijan verran. Semifinaalit käytiin omissa ryhmissä ja kilpailupisteissä.

Artikkeli jatkuu kuvan alla. 

IMG 20210203 124214Metsäkoneen käytön semifinaaleissa Keudassa oli rento tunnelma.


Metsäkoneen käytössä tarkkuus avaintekijänä

Saaren kartanolla Mäntsälässä metsäkoneen käytössä kilpaili kolme Keudan opiskelijaa: Arttu, Elias ja Jaakko. Kilpailupäivä alkoi teoriakokeella, josta jatkettiin käytännön kilpailusuoritukseen. Käytännön kisasuoritus tehtiin metsäkonesimulaattorilla. Kilpailupisteessä tunnelma oli rento. Opiskelijat keskittyivät kisasuoritukseensa, mutta eivät vaikuttaneet liian jännittyneiltä. Kilpailujärjestyksiä ja -suorituksia olivat seuraamassa opettajat Juha Masonen ja Juhani Kyrö.

Opettajat kertoivat, että simulaattorilla suoritettavat tehtävät edellyttävät tarkkuutta. Tehtävässä on ennalta määritetty, mitä puulajikkeita saa poistaa. Muita puita ei saa poistaa. Ei myöskään riitä, että kilpailija poistaa oikeita puulajikkeita, vaan hänen täytyi myös tarkistaa, minkä laatuista poistettava puu on.

”Koneilla ei saa myöskään osua jäljelle jäävään puustoon”, Kyrö kertoi.

Masonen ja Kyrö totesivat, että simulaattori toimii todella hyvin metsäkoneen kuljettamisen alkupuolen opetuksessa. Opiskelijat saavat näppäintuntumaa metsäkoneen ohjausjärjestelmään matalalla kynnyksellä.

”Jos opettelu alkaa aivan nollatasolta, niin simulaattorilla on hyvä harjoitella alkuun. Sillä jos tulee virheitä, niin voi aina aloittaa alusta”, Masonen selosti.

 

Artikkeli jatkuu kuvan alla. 
TurvallisuusKokoonpano2

Keudassa käydyissä turvallisuusalan semifinaaleissa nähtiin todella kovatasoisia suorituksia. Kilpailemassa olivat Aki, Jonne ja Nuutti. 

 

Turvallisuusalan kisassa vahvoja suorituksia

Wärtsilänkadun toimipisteessä Järvenpäässä nähtiin toimintaa ja ratkaisukykyä turvallisuusalan semifinaalissa. Kilpailu piti sisällään erilaisia tehtäväpisteitä, joissa oli muun muassa alkusammutus-, ensiapu- ja voimankäyttötehtäviä. Kilpailuun osallistui Keudan kolme turvallisuusalan opiskelijaa: Aki, Jonne ja Nuutti. Kaikilta kolmelta nähtiin todella kovatasoisia suorituksia. Kolmesta Keudan kilpailijasta Nuutti Nordlund raivasi tiensä finaaliin. 

”Nyt on tosi hyvät fiilikset. On hienoa päästä finaaliin. Viime vuonnakin pääsin, mutta niitä ei järjestetty koronan takia. Siksi nyt on erityisen kiva, että pääsee kilpailemaan finaalissa”, Nordlund kuvaili.

Turvallisuusalan opettaja Jukka Oksanen sanoi, että kaikki kolme opiskelijaa suoriutuivat todella hienosti tehtävistä, vaikka koronan takia harjoittelu jäi vähäiseksi. Hän kuvaili Nuutin olevan varma suorittaja kaikilla osa-alueilla.

”Hän on ollut todella motivoitunut koko ajan. Ehkä teoriaosaaminen hiukan notkahti, mutta siihenkin vaikuttaa se, että hän on tällä hetkellä kiinni työelämässä. Nuutti ymmärsi sen itsekin”, Oksanen totesi. 

Tänä vuonna Nordlund ei ehtinyt valmistautua semifinaaleihin yhtä suurella panostuksella kuin viime vuonna, sillä työelämän lisäksi hän suorittaa viimeisiä opintoja Keudassa. Omien sanojensa mukaan, hän ehti silmäillä vähän teoriaa ja valmistautua henkisesti tekemällä mielikuvaharjoituksia mahdollisista tehtävätilanteista. Omasta mielestään Nordlund olisi voinut suoriutua paremminkin kisapäivästä.

”Katson aina kriittisesti omaa toimintaani, jotta pystyisin kehittymään mahdollisimman hyvin. Kyllä minulla tuli tehtyä sellaisia virheitä, mitä ei aiemmissa suorituksissa ole tullut tehtyä. Parempaankin olisin näillä taidoilla pystynyt. Keudassa on kuitenkin laadukas koulutus. Jos antaa parhaansa, taso on todella korkea”, Nordlund luonnehti.

 

Artikkeli jatkuu kuvien alla.  IMG 20210206 WA0010

IMG 20210206 WA0006
Eläintenhoidon semifinaali alkoi lypsytehtävällä aikaisin torstaiaamuna. 

 

Iloista tekemisen meininkiä eläintenhoidon kisassa

Eläintenhoidon semifinaaleihin osallistui Keudasta viisi opiskelijaa: Mirva, Milla, Sini, Ida ja Veera. Kilpailupäivä alkoi aikaisin aamulla lypsytehtävällä, johon jokaisella opiskelijalla oli puoli tuntia aikaa. Vastuuopettaja Mari Pukkila kertoi, että aika riitti hyvin, sillä jokainen kilpailija suoriutui tehtävästä noin 20 minuutissa. 

Puolen päivän aikoihin alkoi pieneläintehtävä, jossa kilpailijan tuli toimia lemmikkikaupan myyjänä. Tehtävässä asiakas, joka ei tiedä kaneista yhtään mitään, saapui ostamaan lemmikkikania. Kilpailijan tuli kertoa viiden minuutin ajan kanista, sen hoidosta ja ruokinnasta. Tämän jälkeen oli teoriatentti.

”Kanitehtävä ei ollut ehkä paras mahdollinen, sillä siinä ei ollut aitoa kania mukana. Se olisi elävöittänyt tehtävää, kun olisi pitänyt tehdä oikeaoppista nostoa ja pitämistä. Eläimenkäsittely on kuitenkin tärkeää”, Pukkila sanoi.

Vastuuopettajana hän oli iloinen siitä, että jännittävästä kisapäivästä huolimatta tunnelma oli todella positiivinen.

”Mun mielestä taso oli tosi korkea ja oli ihana nähdä tosi hyvää ryhmähenkeä. Oli iloista meininkiä ja huumori lensi. Kiva päivä kaikkinensa”, Pukkila summasi.

 

Artikkeli jatkuu kuvan alla. IMG 20210202 WA0049

Keudan opiskelijat Lauri Nordström ja Konsta Matikainen selviytyivät yrittäjyyslajissa Taitaja-finaaliin. 

 

Yrittäjyyslajista kokenut kaksikko finaaliin

Keudan opiskelijoista suurin määrä osallistui yrittäjyyslajiin Taitaja-semifinaaleissa. Yrittäjyydessä kilpaili kymmenen Keudan opiskelijaa eli viisi paria.  Taitaja-finaaleihin selviytyi yksi pari: Konsta Matikainen ja Lauri Nordström. He opiskelevat liiketoiminnan perustutkintoa ja erikoistuvat yrittäjyyteen.

Matikaisella ja Nordströmillä on aiempaa kisakokemusta vuoden 2020 semifinaaleista. He kertoivatkin, että nyt lähdettiin hakemaan revanssia. Vastuuopettaja Mia Kilpinen totesi, ettei viime vuoden suorituskaan jäänyt osaamisesta kiinni, vaan kokemattomuudesta.

”Monesti pitää käydä ensin lämmittelemässä ja hakemassa kisakokemusta. Sitten ymmärtää systeemin ja on enemmän eväitä tavoitella huipputulosta”, Kilpinen pohjusti.

Tämän vuoden semifinaalien tehtävänanto oli jaettu erillisiin moduuleihin, joita piti palauttaa tiettyinä kellonaikana. Matikaisen ja Nordströmin yhtenä taktiikkana oli selkeä työnjako. He jakoivat hommia ja vasta lopuksi katsoivat niitä yhdessä. He luottivat toistensa tekemiseen.

”Kun toinen teki ykkösmoduulia ja toinen kakkososuutta samaan aikaan, niin saimme sillä tavoin lisäaikaa”, Matikainen avasi.

Kilpinen täydensi, että Lauri ja Konsta tajusivat heti, mikä oli kilpailutehtävän pointti eli mihin kannatti tarttua.

”Olen ollut niin ylpeä tästä kaksikosta”, Kilpinen sanoi.

Nyt alkaakin sitten perusteellinen valmistautuminen toukokuussa käytävään Taitaja-finaaliin.

Kaikkien finaaliin päässeiden keudalaisten nimet julkaistaan lähiaikoina. Katso tästä kuvakooste! Lisää kuvia löytyy Keudan somesta. 

IMG 20210202 WA0032Keudan opiskelija Miia kilpaili vaatteenvalmistuksessa. 

Turvallisuus1Keudan opiskelija Aki suorittamassa alkusammutustehtävää turvallisuusalan lajissa. 

FloristiikkaFlorstiikassa oli myös useampia tehtäviä. Keudasta osallistui seitsemän kilpailijaa, joita pääsi finaaliin kaksi: Tommi Rytkönen ja Terhi Myllymäki. 

IMG 20210202 WA0004Hiusmuotoilussa kilpaillut Aino sai ensimmäisen tehtävän hyvissä ajoin valmiiksi. 

IMG 20210206 WA0015Matkailulajissa tehtävänä oli suunnitella matka Pohjois-Suomeen. 

IMG 20210204 WA0006Huonekalupuuseppälajissa kilpaili Keudan opiskelija Sasha. 

IMG 20210206 WA0014CNC-koneistuksen kilpailutehtävässä oli pitkä valmisteluprosessi. 

IMG 20210203 WA0054Kokkilajin kilpailut käytiin kolmessa toimipisteessä: Järvenpäässä, Keravalla ja Mäntsälässä. Järvenpäästä kilpailivat Oskari ja Onni. 

Keuda

Tapahtumat

Jaa sivu