Autokorinkorjaajan opinnoissa oppii tuntemaan auton monipuolisesti

Autoalan perustutkintoa on mielenkiintoista opiskella, sillä opinnoissa on laaja valikoima osaamisaloja eli vaihtoehtoja riittää. Keudassa on mahdollista opiskella kaikkia autoalan perustutkinnon osaamisaloja sekä niiden yhdistelmiä.

Yksi osaamisala, joka on jo itsessään hyvin monipuolinen, on autokorinkorjaus. Keudan sivuilla osaamisalaa kuvaillaan, että ”Autokorinkorjaajana teet erilaisia pintavaurioiden korjauksia. Osaat määritellä autoon kohdistuneen pintavaurion suuruuden ja tehdä sen perusteella kustannusarvion korjaustyöstä.”

Avataan kuitenkin lisää, mistä osaamisalassa on kysymys. Keudan opettaja Sami Markkanen kertoo, että alalla korjataan vaurioituneita autoja eli käytännössä he tekevät kaiken siihen liittyvän työn.

”Siihen kuuluu esimerkiksi oikaisuhommia, osien vaihtoa, muovikorjauksia, lasihommia sekä mittaus- ja vetotöitä auton koreihin. Tämä kulkee käsikädessä maalauspuolen kanssa. Täällä auto puretaan, tehdään oikaisutyöt, sitten se menee maalaamoon, siellä se maalataan ja me taas kasataan auto. Siinä mielessä tämä on varmaan autopuolen monipuolisin ammatti, kun tässä saa tehdä vähän kaikkea”, Markkanen kuvailee.

Artikkeli jatkuu kuvan alla. 

Autokori4

Monipuolisuus kuvastaa alaa ja sen opintoja

Keudassa autokorinkorjaajaksi opiskelevat Jere Keränen, 20, ja Vertti Nevalainen, 25, ovat Markkasen kanssa samaa mieltä siitä, että alan yksi ehdottomista plussista on sen laaja-alaisuus.

”Tässä oppii tuntemaan auton monipuolisesti, mitä kaikkea siihen kuuluu ja miten se kasataan. Tykkään, että tässä pääsee tekemään käsin hommia. On palkitsevaa, kun pääsee näkemään auton valmiina ja uuden näköisenä, ja sen on tehnyt itse”, Keränen kuvailee.

Ennen autoalan opintoja Keränen oli käynyt lukion ja ollut hetken aikaa töissä. Sitten hän alkoi miettiä vaihtoehtoja, mitä hän haluaisi tehdä. Hän oivalsi, että autoalan opiskelu voisi olla hänen juttunsa. Nevalainen oli myös ollut työelämässä toisella alalla, kunnes hän kaipasi täydellistä alanvaihdosta. Autot kiinnostivat häntä, vaikkei hänellä ollut vielä syvempää osaamista niistä.

”Tässä oppii tosi monipuolisesti autoista. Olen myös ymmärtänyt, että motivoituneille ja osaaville kavereille riittää varmasta alalta töitä”, Nevalainen toteaa.

Molemmilla onkin jo tiedossa työharjoittelupaikat kevääksi. Keränen menee Autoklinikka Lahteen. Keränen on suorittanut jo yhden harjoittelujakson Carpojat Mäntsälässä. Nevalainen menee kevääksi Toyota Kaivokselaan. Kyseessä on hänen ensimmäinen alan työharjoittelujakso.

”Innolla lähden sinne. Mukava päästä katsomaan, millaista on työelämä alalla. Varmasti eroaa paljon koulun arjesta”, Nevalainen luonnehtii.

Artikkeli jatkuu kuvan alla. 

Autokori2Ala kehittyy ja tarjoaa mahdollisuuksia jatkokouluttautua

Sen lisäksi, että autokorinkorjaajan työ on monipuolista ja opettaa kädentaitoja, tarvitaan opintojen alkuvaiheessa kärsivällisyyttä. Markkanen kertoo, että oikaisuhomman oppiminen voi toisilta viedä muutaman viikon, mutta joiltakin se voi viedä puoli vuotta – ja sekin on ihan normaalia.

”Sitä ei opi hetkessä, eikä kukaan ole seppä syntyessään. Alkuun tämä vaatii enemmän kärsivällisyyttä, mutta kun sen kikan oivaltaa, niin se helpottuu. Tämän oppii näkemällä ja kokeilemalla. Kahta samanlaista kolaria ei ole, joten jokainen tapauskin on erilainen”, Markkanen kuvailee.

Autokorinkorjaus on myös siitä mielenkiintoinen ala, että se on kehittynyt viimeisten 15-20 vuoden aikana merkittävästi. Kun autojen materiaalit ovat muuttuneet, se on vaikuttanut myös koripuolen työtapoihin. Lisäksi autoissa yleistyneet lisävarusteet, kuten esimerkiksi kamerat ja tutkat, vaikuttavat työhön. Työskentelyvälineet ovat kehittyneet ja niitä on tullut lisää.

Alalla onkin mahdollisuus jatkokouluttautua esimerkiksi ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon myötä. Myös Keudassa järjestetään alan ammattitutkintokoulutusta tälläkin hetkellä.

Keränen ja Nevalainen toteavat, että valmistuttuaan he haluavat suunnata ensin työelämään. Keränen kuitenkin toteaa, ettei jatkokouluttautuminen ole poissuljettu vaihtoehto tulevaisuudessa.

”Aluksi kuitenkin toivon, että pääsisin töihin”, Keränen summaa.

Autokori3

 


 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 650 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra43

Jaa sivu