Kolumni Keudasta: Virtuaalitodellisuus – oppimisen renesanssi?!

Mitä tulee uusiin innovaatioihin ja koulutusteknologiaan, virtuaalitodellisuus (VR) on melko uusi innovaatio ammatillisessa koulutuksessa. Toistaiseksi vasta kouralliselle eurooppalaisia opettajia on ehtinyt kertyä kokemusta ja näkemystä VR:n potentiaalista oppimiselle. VR mahdollistaa rajoittamattoman määrän virtuaaliluokkia, ja sen avulla voidaan tuottaa kokemuksia, jotka simuloivat ’tosielämää’. Voisiko VR korvata oppikirjat interaktiivisilla opetuskokemuksilla? Onko VR oppimisen renesanssi?!

Saamme tästä Keudassa kokemusta, kun kehitämme ja pilotoimme pedagogista sisältöä Altspace ja GLUE -ympäristöissä. Niihin luodaan uusia tiloja kohtaamiseen, oppimiseen, opettamiseen, ohjaukseen, vuorovaikutukseen, yhdessä luomiseen ja jakamiseen. Totta kai myös hyödynnämme jo olemassa olevia tiloja.

Hankkeessa Keuda, osana kansainvälistä verkostoa, innovoi ja testaa opetusta VR-ympäristössä. Tavoite on, että syksyllä 2022 meillä on uusia VR-oppimisympäristöjä, pedagogiset mallit siitä miten ja miksi VR toimii ammatillisen koulutuksen oppimisympäristönä, sekä tehtäviä VR-ympäristössä toteutettavaksi. Pilottialoja ovat Englannin kieli ja kommunikaatio, matematiikka sekä sähköala. Kansainvälisen hankkeemme rahoittaa Erasmus+ -ohjelma.

Tavoitteena on palvella paitsi edelläkävijäopettajia myös untuvikkoja, jotka kiinnostuvat tutustumaan VR:ään. Järjestämme tutoriaaleja auttaaksemme aina uutta henkilöstöä ja opiskelijoita pääsemään sisään Altspace:iin, ja osallistumaan siellä järjestettäviin pilotteihin, asiantuntijaluentoihin ja aktiviteetteihin. Jaamme VR-ympäristön sisällä myös esimerkkejä keudalaisten ja kumppaneidemme korona-ajan parhaista digiratkaisuista. Yhteinen pöytä goes global!

Miksi tällaiseen ryhdytään? Keuda jakaa ja saa kokemusta kansainvälisten kumppaneiden kanssa, kasvattaa verkostojaan, ja hyödyntää uusinta teknologiaa opetuksessa. Saamme hankkeesta itse uutta energiaa, uusia ideoita, opiskelijoillemme uusia mahdollisuuksia oppia, uusia tapoja löytää ratkaisuja, uusia kumppani- ja opettajaverkostoja, enemmän sisäistä kansainvälistymistä ja ja ja…mitä kaikkea muuta saammekaan! Viestimme kaikesta tästä hankkeen tulevilla viestintäkanavilla, kunhan pääsemme vauhtiin. Virallinen aloitus on maaliskuussa 2021. Työ alkaa yhdessä kumppaneiden kanssa Tanskasta, Hollannista, Italiasta ja Espanjasta. Budjettimme on 193.000 € 20 kuukauden ajalle. Voimme olla ylpeitä, sillä hankehaussa vain 3 hanketta 24:stä rahoitettiin! Hyvä Keuda!

Tähän loppuun on vielä todettava, että virtuaalisuus on ollut kansainvälisen toiminnan kova sana maaliskuusta 2020 lähtien. Virtuaalisuus on toimintamuotona varmasti myös tullut jäädäkseen. Se mahdollistaa henkilökunnalle kansainvälisen yhteistyön tehokkaammin ja vaivattomammin, matkustuspäiviä säästäen. Se myös mahdollistaa kansainvälisen kokemuksen laajemmalle opiskelija- ja opettajajoukolle, sillä läheskään kaikki eivät lähde paikan päälle vaihtojaksolle. Virtuaalisella kv-toiminnalla edistämme kestävää kehitystä, digitaalisuutta, inkluusiota, ja kansainvälistä yhteistyötä, yhteenkuuluvuutta ja rauhaa.

Julkaisemme pian koosteen virtuaalisen kansainvälisen toiminnan ideoista. Jokainen keudalainen on tervetullut jatkojalostamaan niistä omannäköisiään toteutuksia, ja tarjoamaan opiskelijoiden korona-arkeen tuulahduksia toisten opiskelijoiden ammattiin opiskelusta.

Katriina Lammi
Palveluesimies, Head of International Affairs

 


 

KL selfie 150

 Kirjoittaja Katriina Lammi työskentelee Keudan kansainvälisten asioiden toimiston palveluesimiehenä. ”Tässä työssä on suuri rikkaus oppia koko ajan valtavasti uutta eri aloista ja toimijoista. Missä muussa työssä saa olla tekemisissä näin monipuolisen ja monialaisen ammattilaisjoukon kanssa?! Päivittäisen työmme suola ovat opiskelijoiden kasvutarinat. Koronan rajusti rajoittaessa totuttuja tapojamme toimia on tiimini energisyys ja idearikkaus ollut kullanarvoista. Laitoimme tuulemaan kokeilukulttuurin hengessä! Mottomme voisi olla Peppi Pitkätossua lainaten ”tällaista en olekaan koskaan kokeillut, osaan tämän varmaan tosi hyvin”


 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 650 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.2020 laatupalkinto intra48

Jaa sivu