Kolumni Keudasta: Syömään – työhyvinvointia ja terveellistä ruokaa

Keuda-päivässä 18.1.2021 Arto O. Salosen luennoissa nousi vahvasti esille ruoan ilmastovaikutukset, luonnonvarojen kuluttaminen, kestävä kehitys sekä eettiset valinnat.
Yhä useampi ravintolassa kävijä on kiinnostunut ruoka-annoksensa ympäristövaikutuksista. Varsinkin kasvisruoka on yleistyvä trendi ja aiheesta tuli paljon kysymyksiä. Yritämme tällä kirjoituksella osittain vastata näihin kysymyksiin. Ruoka liittyy vahvasti hyvinvointiin, jonka perustana on monipuolinen ravinto.

Nyt erityisaikana moni asia on muuttunut työpäivän järjestelyissä kuten ergonomia, vuorovaikutus, kohtaamiset, välittäminen, asenteet, arvot ja jopa ruokailu työpäivän aikana.

Me jokainen teemme osamme työhyvinvointiin omilla teoillamme ja yhdessä tiimin kanssa, varsinkin nyt kun osa henkilöstöstä tekee etätyön vuoksi töitä yksin ilman tiimin vuorovaikutusta on työhyvinvoinnin tärkeys korostunut. Etenkin työilmapiiri ja työilo on tärkeää työssä jaksamisen kannalta.

Keuda työantajana tukee työhyvinvointia monilla eri keinoilla kuten esimerkiksi työterveyspalveluilla, kouluttautumisella, työprosessien kehittämisellä, Keuda Wireen toiminnalla, kuntosalien käyttömahdollisuutena, ePassilla, maksuttomilla kahvi/tee tarjoiluilla, jouluaterialla sekä terveellisellä lounaalla yms.

Iiris Kauneela tt oppilasruokailu netti2

Iiris Kauneela tt linjastoannos netti3

Keuda on aina arvostanut ruokaa ja ruokapalvelut ovat kehittäneet toimintaa vuosien ajan ja sillä on pitkät perinteet näillä tonteilla. Ruokalistalla huomioidaan tärkeitä vastuullisuus asioita. Raaka-ainevalinnoista suosimme kotimaisia lähituottajia sekä kotimaisia vihanneksia ja juureksia. Lounasruuissa käytämme suomalaista lihaa ja kanaa. Suosimme MSC-sertifikaatin saaneita kalatuotteita. Käytämme päivittäin myös luomutuotteita. Lounaalla tarjoamme rasvatonta luomumaitoa ja luomupiimää. Olemme luomuportaalla 2.

Ruokalistasuunnittelussa huomioimme kouluruokasuosituksen ja pyrimme hiilijalanjäljen lyhentämiseen. Ruokalistat suunnitellaan eri vuodenajat, juhlapäivät ja satokaudet huomioiden. Lounaalla on tarjolla kahdesta kolmeen ruokavaihtoehtoa, joista vähintään yksi on kasvisruokaa.

Asiakaskunta koostuu päiväkotien lapsista aina seniori-ikäisiin saakka. Ruoka-aine allergioita ja kansalaisuuksia on myös useita ja nämä seikat antavat mukavaa haastetta ruokalistasuunnittelulle. Ruokalista löytyy sovelluksesta JAMIX MENU, josta näet myös laskennallisen ateriasta syntyvän hiilijalanjäljen.

Suomalainen ja maailman ruokakulttuuri sekä asiakastarpeet alkavat sekoittua sovussa ja pyrimme vastaamaan kysyntää resurssien ja vaihtoehtojen avulla.

Työ ruokapalveluissa on fyysistä palvelutyötä ja vaatii osaamista sekä sitoutumista. Yhdellä kokilla saattaa olla jopa 30 kpl erilaista erityisruokavaliota, jotka hän huomio ja valmistaa muun ruuanvalmistuksen yhteydessä. Me tarvitsemme tietoa, jotta osaamme valmistaa oikeaa ruokaa, oikeaan aikaan ja oikean määrän kyseiseen toimipisteeseen ja kyseiselle henkilölle. Kun meillä on nämä tiedot, pystymme toimimaan vastuullisesti, välttämään turhan luonnonvarojen kuluttamisen ja pystymme vaikuttamaan merkittävästi hävikin syntymiseen.

Ruokatrendit tulevat ja menevät, mutta Vastuulliset toimintatavat ovat olleet jo pitkään osana Keudan toimintatapaa. Vastuullisesti tehdyt hankinnat, eri-ikäisten ruokasuositusten huomioiminen, lähiruoka, luomu, kierrättäminen, hävikki ja arkikustannustehokkuus ovat asioita, joiden kanssa olemme tehneet jo vuosia työtä.

Iiris Kauneela tt takeaway pysty intra2

Iiris Kauneela tt mantelikala pysty intra
Iiris Kauneela tt aamupuuro pysty intra

​​​​​​​Odotamme innolla uutta Ekokompassin yhteistyötä ja jätesuunnitelmaa, hankintavuosikelloa jne., jotta voimme yhteistyössä eri kuntien alueilla vähentää jätteen määrää, kierrättää entistä paremmin ja helpommin sekä tehdä vieläkin parempia päätöksiä ja hankintoja yhteistyössä huomioiden esimerkiksi kiertotalouden.

Yhteistyö Horeca-alan opetuksen kanssa on ollut aina tärkeässä roolissa. Haluamme ohjata opiskelijoita ammattiin ja antaa heille mahdollisuuden suorittaa näyttöjä meidän toimintaympäristöissä ja se myös mahdollistaa rekrytoida oikeita tekijöitä meille Keudaan. Henkilöstöllämme on työpaikkaohjaajakoulutus.

Uutena asiana ja opiskelijoiden toiveena tarjoamme maksuttoman aamupuuron opiskelijoille ennen koulun alkua.

Koemme, että osaksi työhyvinvointia kuuluu arkiruoan terveellisyys, hyvä maku, monipuolisuus ja vaihtelevuus. Työtehon kannalta on tärkeää, että verensokeri pysyy jatkuvasti tasaisena.

Take away -tuotteet helpottavat kiireistä elämää, tilaustarjoilut terveellisine vaihtoehtoineen tai vaikkapa kakkukahvit tuovat vaihtelua arkeen. Toivomme, että opiskelijat löytävät oman vaihtoehdon ruokalistaltamme ja että Sinä käytät palveluitamme, sillä Teitä varten olemme olemassa Keudassa!

Keväisin terveisin ja normiarkea odottaen Keudan ruokapalveluhenkilöstö ja Iiris Kauneela, ruokapalvelu- ja työsuojelupäällikkö


 

Iiris Kauneela DSC 1047 rajattu netti
Kirjoittaja Iiris Kauneela työskentelee Keudassa ruokapalvelu- ja työsuojelupäällikkönä. Ruokapalveluhenkilöstön kanssa Iiris seuraa muuttuvia trendejä ja säädöksiä. Korona-aika on tuonut mukanaan uusia toimintatapoja. ”Tiimini ideointikyky ja -halu on tuonut arkeen valtavasti jaksamista ja palvelun mahdollisuuksia rajoitetusti asiakkaille”, kiittelee Iiris. Keudan ruokapalvelut kuuluu Portaat luomuun -valmennusohjelmaan, jossa sitoudutaan edistämään kestävää kehitystä omassa toiminnassa sekä käyttämään luomutuotteita säännöllisesti.


 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra64

Jaa sivu