Sun Median toiminta käynnistyy – luvassa nykyaikaista kisälliopetusta

Keudan media-alan ammattiohjaaja Michael ”Miqu” Nordman ja opettaja Aku Lohimäki alkavat pyörittää Sun Mediaa, joka tarjoaa opiskelijoille 8-9 viikon syväsukelluksen media-alan tuotantoon.

 

Keudan media-alan opetuksessa kokeillaan pian jotain aivan uutta, mutta samaan aikaan jotain perinteistä. Kevään aikana Keravan Keskikadun toimipisteessä aloittaa toimintansa media-alan opiskelijoista koostettu ryhmä, jossa kahdeksan opiskelijaa suorittaa opintoja intensiivisessä opiskelujaksossa. Uusi oppimisympäristö kantaa nimeä Sun Media.

Olemme nyt Keskikadun toimipisteen kolmannessa kerroksessa. Keudan media-alan opettaja Aku Lohimäki ja ammattiohjaaja Michael ”Miqu” Nordman esittelevät Sun Median tiloja. Näppärästä tilasta löytyvät editointipisteet, säilytystilat kalusteille sekä keittiöpiste. Katseen vangitsee tilan keskiosaan pystytetty trussi, johon on ripustettu erilaisia valoja ja kaiuttimia. Tarvittaessa tila siis toimii myös studiona.

Istumme alas käymään vielä tarkemmin läpi, millaisesta opiskelumetodista on oikein kysymys. Sun Mediaan valitaan siis kahdeksan opiskelijaa suorittamaan opintoja 8-9 viikon ajaksi, joka käytännössä on yksi media-alan monimuoto-opiskelijoiden periodi.

 

Osaamisen hankkimista oikeista asiakastöistä

Sopiva ryhmä pyritään löytämään haastattelujen perusteella. Haastatteluissa selvitetään, millaisia valmiuksia opiskelijoilla on ja mitä tutkinnon osia he haluavat Sun Mediassa suorittaa. Tietojen pohjalta kootaan opiskelijaryhmä, jonka myötä Sun Media pyörii tuotantoyhtiön lailla.

”Täällä pääsee tekemään monenlaisia asioita eli me voidaan tarjota highway opiskeluun. Me tehdään monikameratuotantoa ja siihen pitää tehdä aina esituotanto, tuotanto ja jälkituotanto. Sitten tarvitaan myös still-kuvaajia. Sä voit siis suorittaa useamman tutkinnon osan yhtä aikaa. Tavallisesti jos suoritat kolme tutkinnon osaa, sulla menisi se 30 viikkoa. Nyt sä voit suorittaa ne 8-9 viikossa eli sun opiskelut nopeutuvat todella paljon. Lisäksi täällä opiskelijat suorittavat näytöt niistä tutkinnon osista, joita he opiskelevat 8-9 viikon aikana”, Lohimäki avaa toimintamallia.

Sun Mediassa opiskelijat pääsevät tekemään media-alan asiakastöitä niin Keudalle kuin Keudan ulkopuolisille tahoille.

Kyseessä on siis intensiiviopetusta, jossa opiskelijat pääsevät tekemään monenlaisia media-alan tehtäviä todellisissa asiakastöissä. Lohimäki ja Nordman näkevät, että intensiivisessä ja työelämää muistuttavassa oppimisympäristössä uudet asiat jäävät paremmin mieleen.

”Kaikki duunit mitä me tehdään, on oikeita töitä. Ei sellaisia ”menkää nyt kuvaamaan jotain” -tyylisiä. Me tehdään tarkat suunnitelmat, kellotetaan, tehdään call-sheetit ja niin edelleen. Sä olet ikään kuin ammattituotannossa. Kun lähdet tästä meidän pajalta ulos, sä olet ollut ammattituotannon useammassa eri tehtävässä”, Lohimäki toteaa.  

Ajatuksena myös on, että jokainen opiskelija toimisi yhden viikon ajan tuottajana eli toisten pomona. Lohimäki kertoo, että tällä halutaan opettaa kokonaisvastuuta, mutta samalla avataan media-alan työkulttuuria.

”Media-alalla on tosi tyypillistä, että jossain projektissa sä olet tuottajana ja sitten seuraavassa projektissa roolit saattavat olla aivan toisin.”

 

Kisälliopetusta päivitetyssä muodossa

Idea Sun Media -oppimisympäristöstä on syntynyt pikku hiljaa. Lohimäki kertoo, että Keudan media-alalle tulee säännöllisesti kyselyjä erilaisista asiakastöistä. Samalla opiskelijat tarvitsevat kokemusta aidoista media-alan työtehtävistä. Näin idea omasta tuotantoyhtiöstä alkoi muodostua. Lohimäki päätti suunnitella paketin, josta olisi hyötyä kaikille. Lohimäki sai ideansa myytyä ja Sun Medialle näytettiin vihreää valoa.

”Mulla oli heti yksi nimi mielessä, joka on se tyyppi, kenet me tarvitaan tähän mukaan. Tossa se nyt istuu”, Lohimäki naurahtaa ja kääntää katseensa Nordmanin suuntaan.

Nordman kertoo, ettei hänen tarvinnut kauaa miettiä vastausta Lohimäen ehdotukseen. Nordman kuvailee Sun Mediaa oppimisympäristöksi, joka on kenties lähimpänä todellista työelämää, mitä Keudan media-alan opetuksessa on ollut. Tämä voi helpottaa siirtymistä opinnoista työelämään.

”Sitten kun hyppäät sinne syvään päähän, niin sä olet osakseen jo uinut siellä”, Nordman kuvailee.

”Kun sulla on täällä background koko ajan mukana, jolta voit kysyä neuvoa, niin sä uskallat ehkä tehdä isompia juttuja kuin mihin uskoit rahkeesi riittävän”, Lohimäki täydentää.

Nordman kertoo, että monissa media-alan konferensseissa on kyseenalaistettu sitä, mihin kisälliopetus on oikein jäänyt. Sun Media vastaa juuri tähän kysyntään.

”Ennenhän opetus meni paljon siten, että otettiin kaveri kuvainnollisesti reppariin. Huomasin itse opiskelijana, että kisällimäinen opetus edesauttaa oppimista ja kasvattaa kiinnostusta”, Nordman sanoo.

Kisällimäinen opetus voi toteutua myös opiskelijoiden välillä. Kun opiskelijoilla on eri vahvuusalueita, he voivat opastaa toinen toisiaan. Samalla he verkostoituvat, joka on media-alalla tärkeää.

”Tämä on vanhaa hyvää aikaa, mutta päivitettynä”, Lohimäki luonnehtii.  

 

Korkeatasoista tuotantoa media-alan SWAT-ryhmässä

Lohimäki ja Nordman toteavat, että tänä keväänä aloittava ryhmä on niin sanotusti pilottiryhmä. Ensimmäisen kahdeksan viikon aikana Lohimäki ja Nordman pääsevät myös itse näkemään, mikä toimii ja mitä pitää kenties vielä kehittää.

Lohimäki ja Nordman kuitenkin uskovat, että Sun Media vakiintuu uudenlaiseksi oppimisympäristöksi. Toiveena on, että Sun Mediassa toteutettavat tuotannot alkaisivat elää omaa elämäänsä ja veisivät opiskelijoita kohti työelämää.

”Ajatuksena on, että tämän kautta opiskelijat verkostoituisivat myös työelämän kanssa ja saisimme myytyä tekemiämme ohjelmia telkkariin”, Lohimäki toteaa.

He kuvailevat, että toiminnan edetessä ja vahvistuessa voidaan puhua Keudan SWAT-ryhmästä.

”Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa media-alalla meidät tunnetaan korkeatasoisesta tekemisestä ja puhutaan, että nuo ovat tulleet Keudan media-alan SWAT-tiimistä”, Nordman kiteyttää lopuksi.

Jaa sivu