Kolumni Keudasta: Koronan jälkeinen elämä media-alan opetuksen näkökulmasta

Näin sulkutilan aikana arki tuntuu olevan yhtä poikkeustilaa ja erityisjärjestelyä toisensa perään, joten vaatii pientä ponnistelua ajatella tulevaisuutta ja sen tuomia mahdollisuuksia. Media-alan opetuksen näkökulmasta horisontista erottuu kuitenkin valopilkkuja, joista on vaikea olla innostumatta.

Pasilan toimipisteen siirtyminen Wärtsilänkadulle uusiin sekä uudistettuihin opetustiloihin tarjoaa mahdollisuudet suunnitella opetusta ja oppimisympäristöjä täysin uudelta pohjalta. Pasilan toimipisteessä oli toki puolensa, mutta puhtaasti media-alan opetuksen kannalta Wärtsilänkadun tilat remontoituine studioineen ovat selkeä parannus entiseen ja mahdollistavat asioita, joista Pasilassa saattoi vain haaveilla. Nyt on helppo viihtyä, kun neliöitä on riittävästi, katto korkealla ja ikkunoissa kunnolliset pimennysverhot.

Toisena valopilkkuna täytyy nostaa esiin Keskikadun tiloissa aloittava uusi oppimisympäristö Sun Media. Kyseessä on media-alan tuotantoyhtiön tavoin toimiva oppimisympäristö, jonka tarkoituksena on vastata sekä Keudan sisäisiin, että ulkoa tuleviin media-tarpeisiin.

Sun Media tarjoaa selkeän parannuksen aiempaan tilanteeseen, jossa tilaajien tarpeet ja käytettävissä olevat resurssit eivät aina kohdanneet. Opiskelijatöitä on pyritty toteuttamaan meneillään olevien tutkinnon osien asettamissa puitteissa. Tässä on ollut omat haasteensa, sillä opiskelijatyöt työllistävät vain osan opiskelijoista, mutta vaativat silti valmistuakseen vähintään yhden opettajan työpanoksen.

Sun Mediassa tuotantoja tekevät sinne erikseen työhakemuksella hakevat opiskelijat ja toimintaa ohjaavat uuden oppimisympäristön alun perin ideoinut opettaja Aku Lohimäki sekä ammattiohjaaja Michael Nordman. Tällä kokoonpanolla opiskelijatyöt uskoakseni toteutuvat jatkossa entistä varmemmin ja sujuvammin sekä tarjoavat opiskelijoille entistäkin mielekkäämpiä tapoja oppia.

Jos työelämä olisi tv-sarja, niin Wärtsilänkadun median osalta olemme nyt toisen tuotantokauden alussa. Genre pysynee draamakomediana, johon mahtuu onnistumisia, takaiskuja sekä ennen kaikkea huumoria. Lopussa (kesävapaiden kynnyksellä) kaikki on kuitenkin hyvin.

Meillä on uudet tilat ja uudet mahdollisuudet toteuttaa entistäkin laadukkaampaa opetusta ja palveluja. Tiimin henkilömäärä on kasvanut ja sen myötä myös osaaminen. Tulevaisuuden näkymiä sumentaa vielä ainakin hetken Koronan aiheuttama sumupilvi, mutta sen takaa erottuu kuitenkin valoa, oli se sitten  luonnollista kevään tuomaa tai kuvausstudioiden keinovaloa. Kumpikin kelpaa yhtä hyvin.    

Antti Meriläinen


 

AM kirjoittajaKirjoittaja Antti Meriläinen työskentelee Keudan Wärtsilänkadun toimipisteessä 15-henkisen Media-alan tiimin tiimiesimiehenä ja on tällä hetkellä erityisen innostunut uusien oppimisympäristöjen kehittämisestä sekä keväästä.


 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra67

Jaa sivu