Nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi valmistunut Ilias löysi oman alansa – Suunnitelmissa ovat jatko-opinnot

Maaliskuussa Keudasta valmistui suuri määrä eri alojen ammattilaisia. Yksi heistä on kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon suorittanut Ilias Volgin, 19. Hän opiskeli alaa Keudassa Keravan Sarviniitynkadun toimipisteessä.

”Toimipisteessämme oli sellainen tekemisen meininki ja mukava ilmapiiri. Ihmisillä vaikuttaa olevan vähemmän stressiä kuin lukiossa”, Volgin kuvailee.

Volgin suoritti aluksi kaksoistutkintoa, mutta päätti keskeyttää lukio-opinnot, sillä hän halusi panostaa enemmän opintoihinsa ammattikoulussa. Hän koki kasvatus- ja ohjausalan aivan omakseen.

”Nuorten kanssa työskentely on tuntunut ajatuksena helpolta ja luonnolliselta. Jo yläasteella toimin tukioppilaana. Se antoi asioita, joiden pohjalta päätin hakea opiskelemaan alaa”, Volgin kertoo.

Volgin kertoo, että opinnoissa käytiin kattavasti läpi erilaisia toimintamalleja sekä teoriaa, joka sisälsi muun muassa nuorten kehitystä ja psykologiaa sekä esimerkiksi lakeja. Opinnoissaan hän piti siitä, että ne sisälsivät paljon ryhmätöitä ja ryhmiä vaihdeltiin. Opettaja Jari Hourulan opetusmetodeihin sisältyi esimerkiksi tapa, että ensiksi hän kertoi opiskelijoille aiheesta. Tämän jälkeen hän ryhmitti opiskelijat ja ryhmätöillä opiskelijat syvensivät osaamistaan käsiteltävästä aiheesta. Tämän jälkeen ryhmätöiden tuotokset esiteltiin muille. 

Opintoihin sisältyi paljon myös työssäoppimisjaksoja, mikä oli Volginista hienoa. Omat työssäoppimisjaksonsa Volgin suoritti iltapäiväkerhossa, kesäleirillä, nuorisotilalla ja nuorisotyöpajalla. Hän kuvailee, että työssäoppimispaikkaa oli aina jännittävää hakea, mutta paikan saatuaan oli työskentely mukavaa. Työssäoppimisjaksoilla hän oppi, mikä on tärkein luonteenpiirre alan työtehtävissä.

”Koen, että nuorisotyöntekijän tärkein työkalu on hän itse, eli aitous on tärkeintä. Nuoret huomaa heti, jos et ole oma itsesi tai jos sulla on rooli päällä. Tietynlaista itsevarmuuttakin tarvitsee, mutta se tulee työn mukana.”

Tällä hetkellä Volgin haaveilee jatko-opinnoista. Hän onkin hakenut yhteishaussa opiskelemaan yhteisöpedagogiikkaa.

”Tulevaisuuden unelma-ammatti voisi olla myös opetuspuolella rehtorina tai vararehtorina. Lisäksi luin, että yhteisöpedagogi voisi käydä myös kuraattorikurssin. Luulen, että alkuun pyörin kuitenkin nuorisotyön puolella”, Volgin toteaa lopuksi.

Kiinnostaisiko sinua opiskella kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoa? Lue lisää alan opinnoista Keudassa täältä!

Jaa sivu