Kolumni Keudasta: Paras päätös ikinä

Jos kysyisin sinulta mikä on ollut tämänhetkisen elämäsi paras päätös, niin osaisitko vastata?
Minä osaisin ja vastaus tulisi kuin apteekin hyllyltä. Muistan sen päivän kuin eilisen, kun kävin allekirjoittamassa irtisanomispaperin silloisella työpaikallani. Tein töitä eräässä finanssialan yrityksessä neljän vuoden ajan ja eräiden YT-neuvottelujen seurauksena sain potkut. Voisi luulla, että moni olisi vastaavanlaisessa tilanteessa surun murtama toisin kuin minä. Olin valmis aloittamaan alusta ja kiitos entisen työnantajani, uudelleen aloittaminen sai tuulta purjeisiin potkujen myötä.  

Viime vuosi oli jännittävä. Olin saanut alkuvuodesta potkut ja mukavan tukun rahaa. Maaliskuun tienoilla iltapäivälehdet kirjoittelivat kauhuskenaarioita maailmalla jylläävästä koronaviruksesta ja me suomalaiset pääsimme viettämään laatuaikaa maailman seisahduttua. Olin työtön ja jouduin kevään kynnyksellä muuttamaan päävuokralaisen saavuttua Suomeen vuotta liian aikaisin. Potkujen myötä olin päättänyt alkaa elämään omannäköistä elämää välittämättä muiden mielipiteistä tai odotuksista. Kerranhan täällä vain eletään, joten miksi en eläisi itselleni?  

Minulle selvisi muutama vuosi sitten mitä kohtaan minulla on intohimoa. Mitä kohtaan tunnen suurta paloa ja mitä haluan ”isona” tehdä. Viime vuonna päätin lopettaa itsesäälissä rypemisen. Päätin, että en enää antaisi epäonnistumisen pelon tulla tielleni. Olin päättänyt tehdä kaikkeni sen eteen, että olisin joku päivä ihka oikea radiojuontaja. Aloitin potkujen jälkeen kauan haaveilemani podcastin. Tein eräänä syyspäivänä ääninäytteen hakeakseni radioon työharjoitteluun ilman koulutusta. En saanut alkuun vastausta viestiini, jolloin tein päätöksen kouluun hakeutumisesta. Tutkiskelin vaihtoehtoja internetin syövereistä ja löysin Keudan. Laitoin hakemuksen media-alan ammattitutkinnosta vetämään ja pian sähköpostiini kilahti haastattelukutsu Teamsin välityksellä. Opinnot media-alalla alkoivat kaksi viikkoa haastattelun jälkeen ja tässä sitä nyt ollaan.  

Etäopinnot alkoivat viime vuoden lokakuussa ja joulukuussa pääsin aloittamaan työharjoittelun koulumme viestinnässä, kiitos Hanna Nyrösen. Soittelimme Hannan kanssa ja satuin mainitsemaan, että minulla on kokemusta oman podcastin tekemisestä ja editoinnista. Suun avaaminen kannatti, sillä koululle oli suunniteltu aloitettavaksi oma podcast. Sain työharjoittelussa tehtäväkseni suunnitella ja toteuttaa opiskeluaiheisen podcastin, joka tunnetaan nimellä ”Kohti unelma-ammattia”. Mainitsemisen arvoista on ennen kaikkea se, etten tehnyt tätä yksin. Pääsin suunnittelemaan ja toteuttamaan tämän podcastin yhdessä Keudan työelämäyhteistyön kehittäjäopettajan, Hannu Seppäsen kanssa. 

Kohti unelma-ammattia -podcast muodostui kaudeltaan kymmenosaiseksi. Podcast-jaksoja on tähän mennessä julkaistu kuusi, joten yli puolivälin mennään! Saimme juontajaparini kanssa ”vapaat kädet” ideointiin ja olen otettu siitä, että osaamiseeni on luotettu. Olen myös saanut osviittaa siitä millaista media-alan työ on käytännössä ja millaista yritteliäisyyttä se tekijältään vaatii. Sen lisäksi, että olen saanut toteuttaa itseäni varsin avoimesti, niin olen päässyt tapaamaan eri alojen huippuosaajia. Juonipaljastuksista viis! Työharjoitteluni huippuhetkeksi haluan nostaa erään tulevan podcast-jakson, jossa pääsin haastattelemaan erästä media-alan ammattilaista. Ja mikä hienointa, tämä ihailemani media-alan ammattilainen sattuu olemaan Keudan entinen opiskelija. Hän on palkittu tv- ja radiojuontaja sekä videobloggaaja Veronica Verho

Lopuksi haluaisin kiittää kaikkia, jotka ovat olleet mukana mahdollistamassa ensimmäisen työharjoitteluni. Kiitos vastuuopettajalleni Aku Lohimäelle, joka vinkkasi minulle harjoittelupaikasta. Kiitos työpaikkaohjaajalleni Hanna Nyröselle, joka uskoi osaamiseeni ja antoi minulle vapaat kädet. Kiitos kaikille Keudan viestinnässä työskenteleville ja erityismaininta Inka Mustoselle aidosta välittämisestä. Kiitos Toni Randén äänityskaluston lainaamisesta, auttamisesta ja ystävällisestä asenteesta. Kiitos kuuluu myös kokousisäntä Jyrki Virtaselle, joka mahdollisti äänitystilojen varaamisen ja sujuvan yhteistyön toteutumisen. Suurkiitos kaikille podcastin vieraille ja kuuntelijoille.  

Viimeisenä, muttei todellakaan vähäisimpinä haluan kiittää juontajapariani Hannu Seppästä. Kiitos Hannu, että olit mukana ensimmäisessä työharjoittelussani. Sinun ammattitaitosi, huumorintajusi, tilannetajusi ja idearikkautesi teki minuun suuren vaikutuksen. Kiitos, että uskot kykyihini ja olit läsnä. Sinun kanssasi oli mielettömän mukava tehdä yhteistyötä. Olen aina sanonut olevani hyvä ihmistuntija, enkä ollut tälläkään kertaa väärässä. Sinunlaisesi tyyppi voi saavuttaa mitä tahansa, muista se. Voit olla varma siitä, että muistan mainita nimesi kiitospuheessani, kun saan tunnustusta media-alalta. Voit olla varma siitä, että muistan mainita nimesi, kun minulta kysytään uraani vaikuttavista merkityksellisistä henkilöistä. Hannu Seppänen, sinä olet yksi niistä. Kiitos. 

Suurella intohimolla ja kunnioituksella, 

Krista 


 

KristaJulkunen
Kirjoittaja Krista Julkunen on media-alan ammattitutkinnon opiskelija ja hän on valinnut syventyä radiotuotannon työtehtäviin. Hän on ollut työharjoittelussa Keudan viestinnässä ja hänen vastuullaan on ollut Kohti unelma-ammattia -podcastin suunnitteleminen ja toteutus yhdessä työelämäyhteistyön kehittäjäopettaja Hannu Seppäsen kanssa.


 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 650 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra79

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa sivu