Merkittävä oppimisympäristö: Nikkilän sairaalan vanhan vesilaitoksen saneeraustyöt etenevät

Keudan pintakäsittelyalan ammattiohjaaja Minna Hale esitteli, mitä kaikkea Nikkilän sairaalan vanhalla vesilaitoksella on tehty tähän mennessä. Rakennuksen saneeraus toteutetaan toimesta Sipoon kunnan ja Keudan. Keudan opiskelijoille korjausrakennusprojekti on merkittävä oppimisympäristö. 

Sipoossa sijaitseva Nikkilän sairaalan vanha vesilaitos on toiminut monelle Keudan opiskelijalle merkittävänä oppimisympäristönä. Yhteistyössä Sipoon kunnan kanssa toteuttava saneerausprojekti on mahdollistanut rakennus- ja pintakäsittelyalan opiskelijoille opintojen edistämistä aidossa työympäristössä.  

”Onhan se mahtavaa, että opiskelijat pääsevät tekemään töitä tällaisessa ympäristössä, eikä ole niin tiukkaa aikataulua. Hienoa, että oppimisympäristö on saatu siirrettyä oikeaan ympäristöön”, Keudan rakennusalan opettaja Aki Koski luonnehtii.  

Pintakäsittelyalan ammattiohjaaja Minna Hale on samaa mieltä. Kyseessä on vieläpä vanha rakennus ja suojelukohde, joka mahdollistaa opiskelijoille tärkeää oppia työelämää varten.  

”Tällaisissa kohteissa kaikki ei kuitenkaan mene niin kuin uusissa rakennuksissa. Minusta on hienoa, että opiskelijat pääsevät täällä harjoittelemaan ja toteuttamaan itseään. Opiskelijat ovat kyllä tykänneet”, Hale sanoo.  

Rakennusta saneerataan pikku hiljaa, jotta Sipoon kunta saisi tilat koulutuskäyttöön. Tiloihin tulee muun muassa auditorio, kokoustiloja sekä itsepalvelukahvila. Sipoon kunnan työllisyyspäällikkö Lassi Puonti kertoo, että tiloista on tarkoitus muodostua koulutuskeskus, jossa järjestetään esimerkiksi työllisyyttä tukevia koulutuksia. Lisäksi tiloja on mahdollisuus vuokrata jatkossa. 

”Mielestäni yhteistyö Keudan kanssa on ollut erittäin sujuvaa. Keudan yhteistyöporukasta on tullut jo läheisiä työkavereita. Tietenkin on ollut rajoittavia tekijöitä, kuten tämä pandemia, jotka ovat jouduttaneet töitä. Mutta sen myötä on korostunut joustavuus ja helppous tehdä. Vaikka on tullut muuttuvia tekijöitä, meillä ei kuitenkaan ole ollut tiukka aikataulu”, Puonti kommentoi.  

Projektilla on ollut merkittävä työllistävä vaikutus myös Sipoon kunnalle. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan rakennustöiden on tarkoitus valmistua vuonna 2022. 

Artikkeli jatkuu kuvien alla.  

Kuva6

Kuva3

Kuva7

Kuva: Sami Eckert

Kohde mahdollistaa monipuolisesti tutkinnon osia ja näyttöjä 

Yhteistyössä toteutettava saneerausprojekti sai alkunsa vuonna 2018. Yli 100 vuotta vanhan rakennuksen saneerausprojekti on työllistänyt jo yli 100 opiskelijaa. Rakennusympäristössä on suoritettu lukuisia tutkinnon osia ja näyttöjä.  

Kolmikerroksisessa rakennuksessa on muun muassa puretettu vanhat keittiötilat, levytetty ja koolattu yläkerran katto, paikattu halkeamia, tehty pohjamaalausta ja vaihdettu laseja. Lisäksi opiskelijat ovat tehneet myös korjaus- ja kalusteiden maalausta. Näitä on edeltänyt perusteellinen siivous sekä homepesu ja kuivatus.

Työt ovat edistyneet hyvin. Koski ja Hale kertovat, että suunnitelmissa olisi järjestää syksyllä pienimuotoinen esittely- ja rekrytointitilaisuus. Tilaisuudessa opiskelijat pääsisivät näyttämään, mitä he ovat tiloissa tehneet sekä esittäytymään mahdollisille työnantajille.  

”Opiskelijoiden täältä saama oppi on palkitsevaa. He saavat täältä tärkeää kokemusta”, Koski kiteyttää.  

Projektin edetessä tulevat työvaiheet mahdollistavat tehtäviä myös esimerkiksi sähkö- ja automaatioalan opiskelijoille.  

Artikkeli jatkuu kuvien alla.   

Kuva10

Kuva: Sami Eckert

Kuva16
Kuva11

Lisää rakennusprojekteja luvassa

Koski ja Hale kertovat, että vastaavia projekteja toivottaisiin enemmänkin – ja nyt sellaisia on myös käynnistymässä. Keudan toimesta aletaan remontoida vanhaa kunnalliskotia Keravan kaupungille. Keväällä 2022 on myös alkamassa on keravalaisen päiväkodin pihassa olevan kivenhakkaajan mökin kunnostus.

Keuda on myös osana suurta hallihanketta, jossa rakennetaan Transclean Oy:lle 1500 neliöinen halli Järvenpäähän. Paalut on laitettu ja nyt on alettu tehdä perustustöitä.

”Kyseinen työmaa on täysin meidän oppimisympäristö, sillä koululle ei tulla ollenkaan. Ruokakin tuodaan paikalle. Tämä on poikkeuksellista, että teemme yritykselle jotain ja vieläpä näin suurta rakennusta. On todella mahtavaa, että yrittäjä on antanut meille mahdollisuuden toteuttaa sen ja ilman kiireistä aikataulua”, Koski iloitsee.

Kyseisen hallin on tarkoitus valmistua vuonna 2024. Rakennusalan ja pintakäsittelyalan opiskelijoiden lisäksi työmaa mahdollistaa käytännön oppimista myös sähkö- ja automaatioalan sekä LVI-alan opiskelijoille.

Kuva14

Kuva: Sami Eckert

Kuva13
Kuva15

Kuva: Sami EckertKeski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra87

Jaa sivu