Riitta toteutti unelmansa ja opiskeli valokuvaajaksi – Nyt hänen valokuvansa koristavat Sissukat-kirjaa

Tänä päivänä sosiaalisen median kanavat täyttyvät yhä monipuolisemmin värikkäistä käsityöluomuksista. Kotona vietetyn ajan myötä ihmiset ovat innostuneet neulomaan. Yhdeksi someilmiöksi on noussut Sissukan sukkamallit, joka on nyt saatu yksien kansien väliin. Keväällä 2021 ilmestyneen Sissukat Lämmöllä ja rakkaudella -kirjan suosio on ollut todella suuri – kuten myös meneillään oleva neulontabuumikin.

Tässä myyntihitiksi nousseessa kirjassa näkyy myös Keudan opiskelijan kädenjälki. Kirjassa näkyvät villasukkamallit on valokuvannut media-alaa ja kuvallista ilmaisua opiskeleva Riitta Kourula.

”Kun sain valmiin kirjan käsiini, niin olin kyllä tyytyväinen lopputulokseen. Ihmiset ovat tykänneet kuvista, mutta tämä on kokonaisuudessaankin todella hyvin tehty kirja. Ihanan näköistä”, Riitta hymyilee pidellen kirjaa käsissään.

Kyseessä oli ensimmäinen näin suuri valokuvausprojekti Riitalle. Hän pääsi mukaan projektiin ystävänsä Sisko Malisen kautta, joka on suunnitellut kirjan kirjoneulesukat ja perustanut Sissukat-somesivuston. Kustannusyhtiö Readme.fi otti Maliseen yhteyttä ehdottaen kirjan tekemistä. Hetken mietittyään asiaa Malinen suostui ja kysyi Riittaa mukaan kirjaprojektiin.

”Tämä on ollut tällainen yhteistyöprojekti. Minä valokuvasin Siskon villasukat ja hänen poikansa teki tietokoneella kuviosuunnitelmat. Projekti sai alkunsa loka-marraskuussa 2020”, Riitta kertoo.

 

Artikkeli jatkuu kuvan alla. 

Riitta kirjaKeudan opiskelija Riitta Kourula on kuvannut suositun Sissukat Lämmöllä ja rakkaudella -kirjan kuvat villasukkamalleista.

 

Monivaiheinen projekti herätti innostuksen mainoskuvaamiseen

Riitan ottamat valokuvat ovat saaneet kehuja sosiaalisen median palstoilla. Kuinka sitten tällaisia valokuvia lähdetään ideoimaan ja luomaan? Riitta kertoo, että villasukkamalleista välittyi luonnonläheisyys, joka haluttiin tuoda myös valokuviin. 

”Ensin aloimme suunnittelemaan kuvauspaikkoja. Lähdimme ensin Savonlinnaan, jossa Sisko asuu. Kuvasimme ensimmäiset otokset Olavinlinnan jylhissä maisemissa. Sieltä saimme osaan valokuvista etsimäämme rouheisuutta. Luontoympäristöä haimme ystäväni mökiltä. Meillä oli todella kaunis kuvausympäristö, kun lumi oli juuri satanut luonnon päälle. Puhdas lumi toimi hyvänä kontrastina tiettyjen sukkamallien ja -värien kanssa.”

Riitta on kuvannut jo vuosia paljon luontoa ja luonnonelämää, josta hänen valokuvausinnostuksensa on saanut kauan sitten alkunsa. Hän toteaa, että tässä kirjaprojektissa oli ihana saada yhdistettyä luonto ja tuotekuvaus. 

Osa villasukkakuvista on myös kuvattu Riitan kodin pienessä studiossa. Kaikkiaan projekti edellytti kolme kuvauskeikkaa. Päivät olivat pitkiä, mutta Riitta nautti niistä suuresti.

”Sitten valitsimme kuvia porukalla ja minä tein kuvien editointityön. Opin tästä projektista niin paljon. En ole esimerkiksi tajunnut, miten mainoskuvissa voi jalkojenkin asennoilla olla niin suuri merkitys kuvan luonteeseen.”

Projekti sytyttikin Riitassa innostuksen kipinän mainoskuvauksen osalta. Hän haluaisi tulevaisuudessa päästä tekemään enemmänkin vastaavanlaisia projekteja.

”Nykyelämä on jotenkin niin raadollista, niin haluan omilla valokuvillani tuoda sen elämän kauneuden esiin. Tätä oli tällä kertaa ja tässä projektissa ihana tuoda esiin villasukkien kautta. Elämän pienistäkin hetkistä löytyy kauneutta”, Kourula pohtii.

 

Rakkaasta harrastuksesta ammatti

Ennen media-alan opintoja Keudassa, Riitta työskenteli sisustusmyyjänä huonekaluliike Iskussa 30 vuotta. Valokuvaus on kuitenkin aina ollut lähellä hänen sydäntään.

”Alkuun kuvasin pienillä pokkarikameroilla, mutta noin kolme vuotta sitten hankin ensimmäisen järjestelmäkameran. Se oli se sysäys, jonka myötä oivalsin, että tämä on se minun juttuni.”

Riitta julkaisi kuviaan Instagramissa ja pikkuhiljaa hän alkoi saada enenevässä määrin kyselyjä kuvauskeikoista.

”Ystävät alkoivat kannustaa tosi paljon opintojen pariin. Sitten tuli ilmi, että valokuvauksesta voisi suorittaa myös osatutkinnon. Olin Keudaan yhteydessä ja päätin, että suoritan osatutkinnon töiden ohella.”

Käänteentekevä asia Riitan tulevaisuuden osalta oli työpaikalla alkaneet yhteistoimintaneuvottelut. Työt loppuivat Riitan osalta. Tällöin hän päätti satsata unelmaansa toden teolla ja suorittaa koko media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon audiovisuaaliselta osaamisalalta.

”Otin töiden loppumisen siten, että se oli tarkoitettu niin. Olin miettinyt jo pitkään, että voisinko tehdä jotain muuta. Päätin, että lähdetään nyt sitten kokeilemaan uutta ammattia”, Riitta naurahtaa.

Riitta kuvailee Keudan olevan mainio opiskelupaikka alanvaihtajille. Hän toteaa, että vaikka töitä on saanut tehdä paljon, niin yksilölliset polut otetaan Keudassa hyvin huomioon. Hän on kiitollinen media-alan opettaja Antti Kalliolle, jolta hän on saanut paljon opastusta ja neuvoja.

”Kirjaprojektin kuvia kuvatessani ja editoidessani olivat Antin opettamat asiat kultaakin arvokkaampia. Tulee kyllä voittajafiilis, kun on uskonut itsensä ja saa tutkinnon 1,5 vuodessa kasaan. Minulla on sellainen luonne, että nousen aina vastoinkäymisten jälkeen. Luotan siihen, että elämä kantaa.”

 

Haluaisitko opiskella mediapalvelujen toteuttajaksi media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnossa? Lue lisää täältä!

Riitan kuviin voit tutustua hänen Instagram-tilillään. Pääset sinne täältä! Käy myös tutustumassa Riitan verkkosivustoon täältä!


 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra98

Jaa sivu