Intohimo kirjojen lukemiseen ja kirjallisuuteen vei unelma-ammattiin

Intohimo kirjojen lukemiseen ja kirjallisuuteen ohjasi Pauliina Vuorisen opiskelemaan tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinnon. Hän valmistui maaliskuussa 2021 Keudasta. 

Kuva Pauliinasta 3

”Valmistuin vuonna 2000 filosofian maisteriksi, pääaineenani Japanin-tutkimus ja sivuaineena kotimainen kirjallisuus. Valmistumisen jälkeen jäin useammaksi vuodeksi kotiin lasten kanssa. Hakeutuessani takaisin työelämään työskentelin eri kulttuurialan järjestöissä tuotanto- ja toimistotyössä, kunnes jouduin vakituisesta työstäni lomautetuksi. Tämän seurauksena, aloin miettimään omaa koulutustani ja miten sitä saisi terävöitettyä, että olisi sellainen koulutus, jota voisi soveltaa työelämässä vähän paremmin.”

”Olin työkokeilussa kaksi kuukautta ennen koulutuksen aloitusta, jonka avulla varmistin sen, että ala vastaa mielikuviani. Työkokeilu vastasi odotuksiani ja minulle tuli varma olo siitä, että haluan opiskella juuri tätä alaa. Kiinnostus kirjastoalaan on ollut pitkäkestoista samoin kuin haave työskentelystä kirjallisuuden parissa.”, kertoo Pauliina. 

”Keudan valitsin opiskelupaikaksi, koska halusin päästä heti alusta asti konkreettisesti kiinni työelämään koulutussopimuksen kautta. Sain käytännön kokemusta ammatista ja mahdollisuuden saada jalan oven väliin. Ajattelin, että ammatillinen koulutus antaa minulle paremmat mahdollisuudet työllistyä, kuin jos opiskelisin yliopistossa, mutta minulla ei olisi alan työkokemusta.”

”Koulutuksen etuna oli käytännönläheisyys ja tutkinnon sai suoritettua melko nopeasti (1,5 vuodessa). Koulutussopimuksen avulla opin kirjastotyön rutiineja, käyttämään erilaisia kirjasto-ohjelmia, asiakaspalvelua, luettelointia ja kuvailua sekä muuta aineistotyötä.”

”Suoritin tutkintoni kahdessa eri kirjastossa. Ensin olin 12 kuukautta Munkkiniemen kirjastossa (Helsingin kaupunginkirjasto) ja sitten kuusi kuukautta Kansalliskirjastossa. Paikat olivat todella erilaisia, joten sain paljon arvokasta kokemusta erityyppisistä kirjastoista. Pienessä kaupunginkirjastossa asiakaspalvelu ja siihen liittyvät tehtävät olivat isossa roolissa; Kansalliskirjastossa taas tein paljon luettelointia ja kuvailua. Koronan myötä päädyin tekemään aiottua enemmän töitä aineiston parissa, kun kirjasto oli kiinni.”

”Valmistuttuani ammattiin sain heti puolen vuoden määräaikaisen työn Kansalliskirjastosta. Sain jatkaa luettelointi- ja kuvailutyön parissa siitä, mihin harjoittelujaksoni aikana jäin. Lisäksi pääsen asiakaspalveluun kesälomasijaiseksi”.

Pauliina suosittelee kirjastoalan opintoja sellaisille henkilöille, joilla on voimakas motivaatio alalle. Kirjastokenttä on monipuolinen, mutta työllistyminen ei ole ihan helppoa, joten kannattaa miettiä tarkkaan mikä voisi olla oma vahvuus alalla.

”Mielestäni tämä koulutus olisi hyvä yhdistää johonkin muuhun koulutukseen tai taitoihin. Esimerkiksi lasten- ja nuorten kirjastotyön ammattilaisia palkataan paljon, joten jos taustalla on pedagogisia opintoja tai esimerkiksi nuorisotyön pätevyyttä, niin se voi olla hyvä pohja. Toinen asia, joka tulee mieleeni, on vahva tietotekninen osaaminen, joka korostuu kirjastotyössä asiakaspäätteiden, kirjaston omien järjestelmien, e-aineistojen ym. kohdalla. Kolmas vahvuus voisi olla kaksikielisyys eli kotimaisten kielten vahva osaaminen; kirjastoissa arvostetaan ruotsinkielistä palvelua ja esim. kykyä tehdä kirjavinkkauksia myös ruotsiksi.”


 

Kiinnostuitko koulutuksesta? Lue lisää: Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto (AT) | Keuda.fi

 


 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra99

Jaa sivu