Floristiksi valmistuva Ellinoora valitsi alan luovuuden takia – Hän haluaa myös tarjota viittomakielistä asiakaspalvelua

Toukokuussa 2021 Keudasta valmistuu suuri määrä eri alojen ammattilaisia. Yksi heistä on Ellinoora Hietala, joka on suorittanut puutarha-alan ammattitutkinnon ja valmistuu floristiksi.

”Suoritin ensin puutarhurin opinnot ja tuolloin opiskeluaikana kiinnostuin leikoista. Niiden kanssa sain käyttää luovuuttani ja mielikuvitustani tehdessäni muun muassa asetelmia, surulaitteita ja erilaisia kimppuja. Kun valmistuin puutarhuriksi, hain opiskelemaan Keuda Saaren kartanolle tavoitteena tulla floristiksi”, Hietala kertoo.

Hietala kertoo hakeutuneensa alun perin puutarha-alalle, sillä häntä kiehtoo visuaalinen työ, jossa saa käyttää luovuutta. Hietala kokeekin sen olevan hänen vahvuutensa. Hän hallitseekin esimerkiksi eri värien yhdistämisen.

”Osaan yhdistellä vahvoja värejä hyvin. Värien kontrastit, yhdistelmät ja niiden rakentamat tarinat kiinnostavat minua.”

Hän hyödyntää töissään luovasti käytettäviä materiaaleja, kuten luonnonkasveja ja kuivamateriaaleja. Kierrätys on myös Hietalalle tärkeä arvo, joka näkyy hänen työskentelyssään.

”Säästän kaiken, mitä voi uusiokäyttää. Visualisoin jopa poisheitettävistä risuista, miten niitä voisi hyödyntää kimpuissa ja asetelmissa.”

Hän haluaa myös tuoda osaltaan alalle viittomakielen taitavia asiakaspalvelijoita. Kuulorajoitteisen Hietalan äidinkieli on suomalainen viittomakieli.

”Minulla on sisäkorvaimplantti, jolla pystyn kuulemaan vaikka linnunlaulun, mutta koska sain implantin niin myöhään, on vahvempi kieleni viittomakieli.”

 

Visuaalista oppimista ja työelämään tutustumista

Hietala kertoo, että opinnot Keudassa ovat sujuneet hyvin. Vaikka tilanne oli opettajille uusi, he sisäistivät nopeasti Hietalan tarpeet opetuksen osalta.

”Opettaja ei voi esimerkiksi puhua selkä luokkaan päin, koska silloin minun on mahdotonta nähdä hänen huulia. Toisaalta opettajan täytyi oppia seuraamaan tahtiaan, jotta tulkki pysyi viittomissa mukana”, Hietala avaa.

Kaikille kukille ei ole myöskään olemassa viittomia, joten näille keksittiin viittomia yhdessä tulkin kanssa. Hietalalla on ollut opinnoissaan mukana sekä avustaja että tulkki. He olivat Hietalan mukana myös työharjoittelussa. Suuri osa hänen opinnoistaan on tapahtunutkin hänen työssäoppimispaikassaan Pakilan Kukkatalossa.

”Tulkin tehtävänä on kääntää kieltä ja avustajan tehtävänä oli selvittää minulle annetut työtehtävät. Yhteistyöllä tämä kaikki sujui oikein mallikkaasti. Työharjoittelupaikat sekä asiakkaat suhtautuivat järjestelyyn myös positiivisesti. Voin tehdä kaikki samat asiat kuin kuulevatkin, mutta käytän apuna tulkkia.”

Hietala kuvailee oppineensa paljon uutta Keudassa. Hän kokee, että suuri oppilaitos antaa paljon mahdollisuuksia niin oppimisen kuin materiaalien osalta. Hän kehuu myös Keudan opettajia.

”Saaren kartano ja floristin opinnot ovat vastanneet odotuksiani. Olen saanut erittäin hyvät opit ja ohjauksen tulevaisuutta varten. Eniten olen pitänyt siitä, kun opettaja ensin näyttää, kuinka jokin asia tehdään ja miksi se tehdään siten. Tämän jälkeen on saanut itse käyttää luovuutta ja suorittaa tehtävän opettajan ohjeiden mukaisesti.”

 

Toiveena saada työpaikka, jossa pääsee kehittämään osaamistaan

Vaikka Hietala saa nyt ammattipätevyyden, hän toteaa, että vielä on paljon uuden oppimista – ja sitä hän janoaakin. Hän toivoo saavansa töitä floristina mahdollisimman pian ja päästä kehittämään osaamistaan.

”Olen aloittanut jo työnhaun. Mielelläni palvelen myös viittovia asiakkaita, mutta minulla on mahdollisuus käyttää tulkkia myös työelämässä. Siitä ei aiheudu kustannuksia työnantajalle. Toivon löytäväni työpaikan, jossa nähdään kuulovammani läpi ja annetaan minulle mahdollisuus tehdä floristin töitä, sitä mistä pidän ja jossa haluan kehittyä.”

Hietala näkee kukka- ja puutarha-alan tulevaisuuden valoisana. Hän uskoo, että kädentaitoja ja luovuutta arvostetaan jatkossakin hyvin paljon.

”Uskon että ammattitaitoisella floristilla on aina töitä ja varmasti löytyy ihmisiä, jotka arvostavat kädentaitoja ja luovuutta. Työn laatuun ja asiakaspalveluun täytyy aina kiinnittää huomiota kovassa kilpailussa markettien kukkamyynnin kanssa”, kiteyttää lopuksi.

Pian artikkelin valmistuttua Ellinoora sai työpaikan Helsingissä sijaitsevan Piilolan kukkakaupan floristina. Paljon onnea valmistumisen ja työpaikan johdosta!


 

 Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra104

Jaa sivu