Työelämätiistai: Yrittäjyyskasvatus on oppia tulevaisuutta ja työelämää varten

Autojen vara- ja viritysosia myyvän Race Performance / Race.Fi:n yrittäjä Willem van Schevikhoven vierailee säännöllisesti peruskouluissa ja toisella asteella. Lisäksi hän sparraa opettajia.

”Olen käynyt kertomassa yrittäjyydestä ja yrittäjän ammatista muun muassa tarpeista ja kompastuskivistä. Haluan kannustaa opiskelijoita onnistumaan.”

Van Schevikhoven on toiminut Pornaisten Yrittäjissä kymmenkunta vuotta muun muassa puheenjohtajana. Toukokuussa hänet valittiin Uudenmaan Yrittäjien Vuoden nuoreksi yrittäjäksi.

Oppia tulevaisuutta ja työelämää varten

Yrittäjyyskasvatuksen, tai pikemminkin työelämäkytköksen, pitäisi van Schevikhovenin mukaan olla kaiken koulutuksen perusta, sillä oppia annetaan tulevaisuutta ja työelämää varten.

”Jokaisen pitäisi tietää, mistä raha yritykseen tulee, mistä oma palkka muodostuu tai miksi prosenttilasku on tärkeä taito.”

Pornaisissa yrittäjyyskasvatusta edistävät Pornaisten Yrittäjät, Pornaisten kunta, työelämän edustajat, koulut ja YES Keski-Uusimaa.

”Yrittäjyyskasvatuksen eteen tehdyllä pitkäjänteisellä työllä on merkitystä ja se näkyy myös yrittäjyyttä koskevissa asenneilmapiirimittauksissa”, hän kertoo.

Willem van Schevikhoven kannustaa yrittäjiä, kouluja ja oppilaitoksia ennakkoluulottomasti mukaan yrittäjyyskasvatukseen.

”Kun antaa, voi myös saada.”

 

20210504 110105

Hienointa on ollut koko projekti

Talonrakentajan perustutkintoa Keudassa opiskelevien Roni Rantamäen ja Samu Komulaisen ensimmäinen vuosi on kulunut vauhdilla. Yrittäjämäisestä tavasta opiskella he innostuivat opettaja Aki Kosken kysyttyä asiasta. Asiakas löytyi opettajan kautta.

”Meitä kiinnosti tehdä omaa projektia ja saada rahaa. Olemme tehneet asiakkaalle kylttejä, jotka on viety Intiaan”, Rantamäki kertoo.

Projektissa opiskelijat ovat kuunnelleet asiakasta, keskustelleet työn tavoitteista ja saaneet palautetta.

”Työ on vaatinut tarkkuutta”, Komulainen toteaa.

Molemmat opiskelijat ovat tyytyväisiä projektiin. Koronapandemia on tosin tuonut oman lisänsä, sillä opetus on toteutettu osin etänä.

”Välillä on pitänyt tehdä pidempää päivää koululla”, Rantamäki kertoo.

Rakennusalan opinnot kannustavat alalle, aluksi palkkatyöhön.

”Voisin kokeilla myöhemmin yrittäjyyttä”, Komulainen pohtii. Rantamäki on samaa mieltä.

Yrittäjämäinen asenne on hyödyksi kaikille

Keudan rakennusalan opettaja Aki Koski on opettanut yrittäjyyskasvatusta kaksi vuotta. Taustaltaan hän on rakennusmestari ja pitkän linjan yrittäjä.

”Toivoisin, että yrittäjyyttä ja yrittäjämäisiä toimintatapoja opetettaisiin enemmän. Kaikista ei tule yrittäjiä, mutta yrittäjämäinen asenne on hyödyksi kaikille.”

Koski kannustaa opiskelijoita ajattelemaan tavoitetta ja tekemään työn huolella, jotta asiakas on tyytyväinen. Työn lomassa oppii asiakaspalvelua, vastuuta ja aikataulussa pysymistä.

”Roni ja Samu ovat tulleet oma-aloitteisesti aamuseitsemältä töihin, jotta saavat urakkaa eteenpäin”, hän kehuu.

Parasta on, että opiskelijat saavat oppia. Raha on nuorille hyvä motivaattori.

”Kannattaa kokeilla rohkeasti. Tukea ja apua löytyy varmasti alkuun pääsemiseksi”, Aki Koski kannustaa.

 


 

Lue myös:

Työelämätiistai: Yrittäjyyskasvatuksen kehittäjät: ”Kannusta ja luota opiskelijoihin” Työelämätiistai: Yrittäjyyskasvatuksen kehittäjät: ”Kannusta ja luota opiskelijoihin” | Keuda.fi

Työelämätiistai: ”Yrittäjyyskasvatus on mentaalista asennetta ja yhteistä tekemistä positiivisella otteella”, toteavat yrittäjyyskasvatusta kehittäneet Työelämätiistai: ”Yrittäjyyskasvatus on mentaalista asennetta ja yhteistä tekemistä positiivisella otteella”, toteavat yrittäjyyskasvatusta kehittäneet | Keuda.fi

Vuoden nuori yrittäjä on Willem van Schevikhoven Vuoden nuori yrittäjä on Willem van Schevikhoven | Yrittajat.fi

 


 

Yrittäjyyskasvatus on lapsille ja nuorille suunnattua kasvatusta, jonka tavoitteena on edistää myönteistä asennetta yrittäjyyteen, lisätä yrittäjyyteen liittyviä valmiuksia ja kehittää yrittäjämäistä toimintakulttuuria. Yrittäjyyskasvatuksen tavoitteena on myös saada aikaan uutta yrittäjyyttä yhteiskunnassa. (Lähde YES 2020.)
YES on valtakunnallinen yrittäjyyskasvatuksen kehittäjäverkosto, joka edistää yrittäjyyskasvatuksen toteutumista vahvistamalla yrittäjämäistä toimintakulttuuria, valmentamalla opettajia, kehittämällä koulutusta ja rakentamalla koulu – yritysyhteistyötä. YES on kumppani kunnille, koulutuksen järjestäjille, työelämälle ja muille yrittäjyyskasvatuksen kehittäjille.

 


 

Teksti: Anne Öhman, anne.ohman (at) keuda.fi

 Willem Van Schevikhovenin kuva: Atte Leskinen

Aki Kosken ja opiskelijoiden kuva: Anne Öhman


 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra109

Työelämää varten

Jaa sivu