After #Murros2021: Suorituskyvyn oppiminen ja hyvinvointi optimoinnin avulla

Millä tavoin voidaan parantaa omaa suorituskykyä ja oppimista? Minkälainen terveydenhoito meillä voisi tulevaisuudessa olla? Näihin kysymyksiin vastasi #Murros2021-tapahtumassa, LIVE-stagella Teemu Arina, joka on tietokirjailija ja biohakkeri.

Biohakkereille ihminen on eräänlainen tietokone, jota on mahdollista optimoida hyödyntämällä syvällistä ymmärrystä biologiasta, teknologiasta ja omakohtaisista mittauksista.

Teemu Arina kertoi seuranneensa pitkään ihmisen ja koneen välistä suhdetta sekä sitä, millä tavoin voidaan viedä ihmisen älyllistä toimintaa yleensä uudelle tasolle. Teemu on työskennellyt pitkään opetusalalla ja huomannut, miten vähän kiinnitetään huomiota ihmisen elimistöön. Kun kuitenkin elimistöllä on iso vaikutus meidän oppimiseemme ja tapaamme luoda yhteyksiä.

 Naeyttoekuva 2021 04 29 152146

”Biohakkerointi on oman suorituskyvyn, hyvinvoinnin ja terveyden optimointia. Se on vähän kuin hakkeri katsoisi ihmistä biologisena koneena, jonka syvällisellä optimoinnilla voidaan optimoida ihmistä.”

Optimointi tarkoittaa Teemulle sitä, että optimointi tapahtuu juuri sinulle. Ihminen on biologinen tietokone ja olemme järjestelmien järjestelmä. Kaikki järjestelmät ovat yhteydessä toisiinsa. Sairastumisriskit tulevat geeneistä, mutta elintavoilla ja ympäristöllä voidaan vaikuttaa, puhkeaako jonkin sairaus.

Naeyttoekuva 2021 04 29 152257

Teemun mielestä systeemibiologia ja bioinformatiikka tulee olemaan yksi tulevaisuuden aloja. Nämä antavat meille syvällisempää tietoa siitä, miten ihminen toimii. Tällä tavalla voidaan räätälöidä jokaiselle yksilölle oman genetiikan ja ihmisen lähtökohdasta, mikä olisi sinulle juuri optimi. Sekä oppimisen kannalta voidaan mennä vielä syvemmälle ja löytää tapoja, miten voidaan oppia tehokkaammin.

Naeyttoekuva 2021 04 29 152535

Itseään voidaan mitata eri tavoin keräämällä tietoa kehon eri toiminnoista. Eri välineiden avulla voidaan seurata omaa terveyttä ja hyvinvointia. Niillä voidaan mitata esimerkiksi unenlaatua, aktiivisuutta ja muita tietoja. Kun aloitetaan yhdistämään eri datapisteitä, saadaan tietoa tiedoksi. Esimerkiksi unenlaadun määrän, askelten määrä ym. Kun nämä tiedot yhdistetään, saadaan kokonaiskuva kehon voinnista. 

Naeyttoekuva 2021 04 29 152821

”Stressinhallinta vaikuttaa oppimiseen. Stressissä on kyse tasapainosta. Et opi mitään, jos stressaat liikaa. Keholle pitää antaa riittävä aika palautumiseen ja levolle.”

”Ihminen tarvitsee riittävän ajan palautumiseen. Stressinhallinta on opittavissa oleva taito. Stressiä voidaan mitata katsomalla sydämen toimintoa, niin sanotulla sykevälivaihtelun avulla, joka on sydämen välinen etäisyys. Pienellä hengitysharjoittelulla tai meditaatiolla voidaan saada parempaa palautumista päivän aikana ja unenlaatu voi olla parempaa.”

teemu arina 6

Tulevaisuuden hyvinvointi, suorituskyky ja oppiminen perustuu dataan. Me voimme reaaliajassa tuoda tietoa, mitä juuri nyt tapahtuu ympäristössä ja mitä tapahtuu elimistössä. Nämä tiedot voidaan yhdistää ja pystymme ennustamaan mitä tulevaisuudessa tulee olemaan ja mitkä asiat toimivat. 

Toimimme 80 % elämästämme noudattamalla tiettyjä kaavoja ja rutiineja.

”Tällä hetkellä laitteet tulevat ihollemme. Tulevaisuudessa koneet tulevat meidän kehoomme ja se on tulevaisuutta. ”

”Tulevaisuudessa kännykkä tulee olemaan osa meidän näköämme sekä osaksi elimistöämme.”

Olemme tällä hetkellä neljännessä konvergenssissa, jossa on tekoäly, pilvipalvelut, data ja robotiikka on keskiössä. 

 teemu arina 8

”Seuraavaksi siirrymme viidenteen teolliseen konvergenssiin. Eli biologiseen ja teknologiseen konvergenssiin, jossa teknologian ja biologian yhdistyminen tapahtuu. Tämä luo ihan uuden maailman. Ne sulautuvat osaksi meitä ja emme koe niitä enää teknologiaksi.”

”Ihminen on jo jonkinlainen kone ja sulautumme meidän välineiden kanssa. Kone ei meitä syrjäytä vaan elämme symbioottisessa suhteessa ja meistä tulee yhtä.”

 

Lue lisää huhtikuussa pidetyn #Murros2021 -tapahtuman sisällöstä!


 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra113

Jaa sivu