Leipuri-kondiittoriopiskelijat johdattivat kansainväliselle makumatkalle leivonnaisten maailmaan

Hunajakakku on venäläinen perinneherkku. 

 

Toukokuun lopussa Keudan Sibeliuksenväylän toimipisteessä Järvenpäässä pääsi kansainvälisessä makumatkalle konditorian maailmaan. Keudan maahanmuuttajataustaiset leipuri-kondiittoriopiskelijat olivat valmistaneet tarjolle konditoriatuotteita omista kotimaistaan. Samalla he kertoivat kiinnostuneille leivonnaisten valmistusvaiheista.

”Olemme toteuttaneet monena vuotena sillä tavoin, että maahanmuuttajataustaiset opiskelijat saavat leipoa heidän omista kulttuureistaan herkkuja. Se on kotikansainvälisyyttä. Me opitaan siinä itsekin. Muut luokat oppii, luokkakaverit oppii ja kyselevät ihan eri tavalla. Me ollaan vain sisällytetty tämä meidän opetukseen”, opettaja Sanna Ek kertoi.

”Opiskelijat ovat todella innostuneet tästä. Leipomisen lisäksi he pääsevät kertomaan myös omasta kulttuuristaan”, opettaja Susanna Ollikainen täydensi.  

Tarjolla olikin monenlaisia leivonnaisia, kuten esimerkiksi kiinalaista kuukakkua, venäläistä hunajakakkua, saksalaista Struwen-leivonnaista, thaimaalaista kurpitsapiirakkaa, australialaista Lamington-leivosta ja paljon muuta! Tarjolla oli myös suomalaista Aleksanterin leivosta.

Artikkeli jatkuu kuvien alla.  45

Leipuri-kondiittoriopiskelija Shamsa oli valmistanu syyrialaista baklavaa.

47

Kurpitsapiirakassa on käytetty riisijauhoa, joka saa leivoksen pysymään pehmeänä, vaikka sen lämmittäisi uudestaan. 

 

Eri kulttuureissa leivontatavat ovat hyvin erilaisia kuten myös käytettävät raaka-aineet. Ek ja Ollikainen totesivat, että pohjoismaissa käytetään paljon esimerkiksi, kermaa, voita ja kananmunia. Kun taas lämpimissä maissa leivonnaisissa käytetään esimerkiksi hunajaa, siirappia ja pähkinöitä.

”Tässä muuttaa omaakin ajattelia, että aina tarvitse olla sitä sokeria ja kananmunaa. Voi käyttää esimerkiksi kurpitsaa, joka oli raaka-aineena thaimaalaisessa kakussa.”

Mira oli halunnut valmistaa australialaista lamington-leivosta. Hän kertoo, että hänellä asuu muutama kaveri siellä ja saikin heiltä leipomiseen hiukan vinkkejä.

Syyrialaista baklavaa valmistanut Shamsa kertoi, että leivonnaista on haastavaa tehdä, jos sen tekee aivan alusta saakka. Siinä tulee kuitenkin olla aivan ohut taikina, joka tekee siitä haasteelliseen. Ollikainenkin totesi, että hän on tehnyt leivonnaista ennenkin, mutta oppi nyt kaikki saivat oppia, miten se oikeasti tehdään.

”Me kaikki ollaan saatu tästä viikosta tosi paljon. Tässä on tapahtunut tosi paljon vertaisoppimista”, Ollikainen totesi.

39

Saksalainen Struwen-leivos on kuin pannupulla, joka kuorrutetaan usein tomusokerilla ja sitä voi herkutella esimerkiksi hillon kanssa. 

18

Tarjolla oli myös suomalaista Aleksanterin leivosta. 

Jaa sivu