Keudan kesäkorjaamot ovat mainio väylä kehittää ammattitaitoa ja tutustua yrittäjyyteen

Opiskelija Tapio Eskolin (vasemmalla) työskentelee kesäkorjaamo Kerberoksella kesäkuun ajan. Hän on päässyt tekemään huoltotöitä ruohonleikkureille sekä iskunvaimentimien vaihtoa autoon. Kuvassa vieressä opettaja Vesa Isoniemi (oikealla). 

 

Keudan kesäkorjaamojen Keravan Kerberoksen ja Mäntsälän Goljatin toiminta on täydessä vauhdissa. Kuukauden ajaksi autoalan opiskelijoita työllistävä kesäkorjaamotoiminta mahdollistaa uuden oppimista, ammattitaidon kehittämistä sekä turvallisen ympäristön tutustua alan yrittäjyyteen.

”Tässä ei tule siis pelkästään autopuolta, vaan tutustutaan myös yrittäjyyteen ja liiketoimintaan. Täällä työskentelyn jälkeen opiskelijat ymmärtävät paremmin yrittäjiä ja yrittäjyyttä”, Mäntsälän Lukkarinpolulla työskentelevä ammattimies Mikko Styf luonnehtii.

Kuluva kesä on kesäkorjaamo Goljatille viides kausi. Styf keksi idean kesäkorjaamosta, kun häneltä kysyttiin kesäsuunnitelmista Keudan työhaastattelussa. Alan yrittäjyyden ja markkinoinnin koulutustaustalla varusteltu Styf heitti idean korjaamosta, joka toimisi kesäisin. Idealle näytettiin vihreää valoa ja toiminta lähti vauhdikkaasti liikkeelle. Hyväksi havaitun konseptin pohjalta pystytettiin kesäkorjaamo myös Keravan Sarviniitynkadulle viime kesänä.

”Toiminta pohjautuu Osuuskunta Yrittämön toimintaan. Jokainen opiskelija toimii siis yrittäjänä kyseisen kuukauden ajan. Tällä ei siis haeta taloudellista hyötyä koululle, vaan kaikki menee suoraan opiskelijoille”, autoalan opettaja Vesa Isoniemi avaa.

Hän työskentelee Keravan Sarviniitynkadun toimipisteessä ja pyörittää kesäkorjaamo Kerberoksen toimintaa yhdessä muun autoalan henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.  Goljattikyltti

Keudan kesäkorjaamotoiminta sai alkunsa Mäntsälän Goljatista, jonka ideoi ammattimies Mikko Styf.

Oikeilla työtehtävillä osaamisen kehittämistä

Isoniemi kertoo, että kesäkorjaamolla toteutetaan autoon ja pienkoneisiin liittyviä yksinkertaisia huolto- ja korjaustoimenpiteitä. Hän ohjeistaakin, että jos asiakkaalla tarjolla on haastavampia töitä, kannattaa asiasta ensin tiedustella soittamalla korjaamon puhelinnumeroon.

”Eli teemme sellaisia töitä, jotka ovat toteutettavissa opiskelijoiden osaamisen mukaan. Opettajat ja ammattiohjaajat pyrkivät olemaan vain ohjaajina”, Isoniemi toteaa.

Styf kertoo Goljatissa olevan sama toimintaperiaate. Aina voi kuitenkin tiedustella myös haastavammista huolto- ja korjaustöistä.

”Näissä toimitaan aina tilanteen mukaan. Jos on hiljaisempaa, niin voidaan ottaa myös vaikeampia töitä. Sitten me opastetaan opiskelijoita käytännössä, miten se toteutetaan. Tarkoitus ei kuitenkaan ole se, että me tekisimme työt opiskelijoiden puolesta, vaan me autetaan tarvittaessa ja kannustetaan”, Styf täydentää.  

Asiakkaita on löytynyt hyvin sekä Kerberokseen että Goljattiin. Isoniemi toteaa, että kesäkorjaamot palvelevatkin osaltaan paikallisia yhteisöjä tarjoamalla huolto- ja korjauspalveluja edulliseen hintaan.

Artikkeli jatkuu kuvan alla. 

MikkoVeeti
Kesäkorjaamo Goljatissa työskentelee kuukauden ajan opiskelija Veeti Tuomi (oikealla). Tähän mennessä hän on päässyt tekemään muun muassa jarruremontteja sekä öljynvaihtoja. Autoala on kiinnostanut häntä nuoresta iästä lähtien. Tulevaisuudessa hän haluaisi erikoistua kilpa-autoihin. Kuvassa vieressä ammattimies Mikko Styf  (vasemmalla) neuvoo huoltotöissä. 

Tavoitteena tukea opiskelijoiden työllistymistä

Isoniemi näkee kuitenkin kesäkorjaamojen suurimpana merkityksenä pedagogisen puolen.

”Tarjoamme loistavan turvallisen ympäristön opiskelijoille harjoitella korjaamotöitä. Monelle tämä on kuitenkin ihka ensimmäinen työkokemus oman alan töistä”, Isoniemi hehkuttaa.

Goljatissa kuukauden ajan työskentelevä Jukka Tarkiainen kertoo viihtyneensä alan hommissa. Suurempia odotuksia hänellä ei loppukuukaudelta ole. Hänestä on vain hienoa päästä tekemään töitä ja tutustumaan paremmin tekniikkaan, kuten esimerkiksi OBD-järjestelmään.

”Nyt olen päässyt tekemään kaikenlaista jarruhuollosta normaaleihin perushuoltoihin.”

Opinnoissaan Tarkiainen aikoo suuntautua varaosamyyjäksi. Tarkiainen on kokenut Keudan hyvänä opiskelupaikkana.

”Täällä on mukava porukka.”

Styf toteaa, että kesäkorjaamoissa on kyse myös paljon pidemmän tähtäimen toiminnasta. Tällä lujitetaan opiskelijoiden osaamista ja vahvistetaan heidän asemaansa työmarkkinoilla.

”Sehän tässä on tarkoitus, että me saataisiin opiskelijoita työllistymään. Merkityksellistä on myös ammattiylpeys. Haluamme, että se heidän ammattiylpeytensä nousee esiin. Ettei pelkästään tehdä, vaan ajatellaan, että sillä tekemisellä on myös merkitys”, Styf kiteyttää.

KerberosKyltti

Kesäkorjaamo Keravan Kerberos avasi ovensa ensimmäisen kerran kesällä 2020.

 

Lisätietoja

Kesäkorjaamo Goljatti Mäntsälässä (Lukkarinpolku 2) on avoinna ma-pe klo 8-16 aina 2.7.2021 saakka. Lue lisää täältä!

Kesäkorjaamo Kerberos Keravalla (Sarviniitynkatu 9) on avoinna ma-pe klo 8-16 aina 30.6.2021 saakka. Lue lisää täältä!

Jaa sivu