Polku lähihoitajaksi -koulutus mahdollistaa nopean etenemisen alan työelämään

Gisella Nguyen, Tuula Åke-Nykyri, Catherine Mayoss, Janina Rokka ja Liisa Akolahti aloittivat Polku lähihoitajaksi -koulutuksessa maalikuussa 2021. 

Kesäkuisena maanantaina Nurmijärven Lopentien toimipisteellä on rauhallinen tunnelma. Suurin osa opiskelijoista on suunnannut jo kesälaitumille. Sosiaali- ja terveysalan tiloissa on kuitenkin pieni ryhmä opiskelijoita tutustumassa injektion antamisen perusteisiin. Ennen käytännön harjoittelua opettaja Tinja Kaivolahti avasi opiskelijoille aiheen teoriaa. Yhdessä katsottiin myös opetusvideo.

”Käymme nyt parhaillaan Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen -tutkinnon osaa. Ryhmässä on eri-ikäisiä aikuisopiskelijoita”, Kaivolahti avaa.

Ryhmässä opintoja suorittaa siis keväällä aloittanut Polku lähihoitajaksi -koulutusryhmä. Koulutuksessa käydään läpi sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon kaksi pakollista tutkinnon osaa eli Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen sekä Kasvun ja osallisuuden edistäminen.

Tavoitteena on, että opiskelijat pääsevät jo opiskeluvaiheessa työelämään esimerkiksi oppisopimuksella. Koulutuksessa tehdäänkin tiiviisti yhteistyötä työelämän kanssa. Opiskelu toteutetaan reippaassa tahdissa ja opinnot ovatkin ryhmän osalta tällä hetkellä noin puolessa välissä.

”Täällä ei enää harjoitella opiskelutaitoja, siksi tämä sopiikin esimerkiksi alanvaihtajille. Jos opiskelijat tulevat esimerkiksi palvelualoilta, vuorovaikutus on heille hyvin tuttua. Siihen opetellaan rinnalle hoitamisen taitoja.”

Koulutusryhmään saapuu opiskelijoita hyvin erilaisista lähtötilanteista. Osa tulee ryhmään perusopiskelijoina, mutta mahdollista on tulla myös esimerkiksi Ely-keskuksen rahoituksella. Ryhmässä on niin monta tarinaa kuin opiskelijaakin.

Kysyimmekin viideltä ryhmän opiskelijalta, miten he ovat hakeutuneet mukaan koulutukseen ja miltä koulutus on tähän mennessä vaikuttanut.

Artikkeli jatkuu kuvien alla. 

1W3A1748

W3A1766
Ponnin jatko-opinnoille tai nopeasti kohti unelma-ammattia


Catherine Mayoss
on haaveillut lähihoitajan opinnoista jo yläkoulusta lähtien. Hän kuitenkin jatkoi lukioon, jonka loppupuolella alkoi ympärillä kuulua suunnitelmia jatko-opinnoista yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Mayoss ei kuitenkaan ollut varma, olisiko se vielä hänen juttunsa.

”En tiennyt, mihin haluan mennä. Mietin, mikä voisi olla turvallisin tapa kokeilla sote-alaa. Sitten tämä tuli vastaan. Laitoin hakemuksen ja pääsin opiskelemaan.”

Mayoss kehuu koulutusta joustavaksi, jossa otetaan opiskelijoiden yksilölliset tarpeet huomioon. Nyt hän toteaakin haaveilevansa jo alan jatko-opinnoista.

”Tämä on ollut myös sellaista oman jutun etsimistä.”

Kun ovet sairaanhoitajan opintoihin eivät vielä avautuneet, päätti Liisa Akolahti hakeutua Polku lähihoitajaksi -koulutukseen Keudaan.

”Tämä koulu tuli tosi hyvään saumaan. Etuna on, että voi aikuisopiskelijana suorittaa nopeasti opintoja”, Akolahti sanoo.

Akolahti kertoo, että koulutuksessa häntä houkutti myös mahdollisuus jatkaa opintojen suorittamista oppisopimuksella.

”Minusta se on suuri etu, että taitoja pääsee oppimaan työn kautta. Minulle on paras tapa oppia käytännön kautta. Olen kyllä tykännyt.”

Niin myös Gisella Nguyen päätti hakea Polku lähihoitajaksi -koulutukseen, kun ovet yhteisöpedagogin opintoihin eivät vielä auenneet. Hän ajatteli, että lähihoitajan tutkinto voisi olla hyvä pohja sosiaali- ja terveysalan tai yhteisöpedagogin jatko-opintoihin. Tähän mennessä hän on kokenut koulutuksen todella mielenkiintoisena.

”Vaikea sanoa, mikä olisi mielenkiintoisin osa-alue. Innostun nimittäin helposti eri asioista. Olen tykännyt juurikin tästä aikuispuolen koulutuksesta. Tässä saa samalla tietynlaista vertaistukea ja muutenkin motivaatio opiskeluun kasvaa.”

Nguyen kertoo, että hän haluaisi tulevaisuuden työssään päästä auttamaan ihmisiä. Sosiaali- ja terveysalalla hän haluaisi suuntautua mielenterveys- ja päihdetyöhön.

 

Janina Rokka hakeutui Polku lähihoitajaksi -koulutukseen äitiysloman jälkeen. Hän on ammatiltaan lasten ja nuorten erityisohjaaja ja hän on suorittanutkin alan ammattitutkinnon. Hän halusi kuitenkin vahvistaa työllistymismahdollisuuksiaan hankkimalla sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon.

”Me ollaan käyty tässä kattavasti asioita. Mutta varmaan aiheena päällimmäisenä jäänyt mieleen lastensuojelu, josta meillä kävikin asiantuntija puhumassa”, Rokka kuvailee.

Hän toteaakin, että hänen tavoitteenaan onkin erikoistua alalla lasten ja nuorten kanssa työskentelyyn.

Tuula Åke-Nykyri kertoo hakeneensa Järvenpään sosiaalioppilaitokseen ensimmäisen kerran vuonna 1986. Hän saikin opiskelupaikan, mutta samaan aikaan hänelle tarjottiin myös töitä. Työnteko sopi hänen silloiseen elämäntilanteeseensa paremmin. Hän valitsi työn ja viihtyikin samassa työpaikassa pitkän aikaa.

”Silti minulla on ollut haaveena päästä tälle alalle. Vaikka minulla oli ihanat työkaverit, päätin tammikuussa irtisanoa itseni.”

Rohkea päätös palkittiin, sillä Åke-Nykyri pääsi opiskelemaan Polku lähihoitajaksi -koulutukseen. Hän kertoo olevansa nyt aivan innoissaan uudesta koulutuksesta.

”Nyt kun lapset ovat isoja, saan opiskella rauhassa. Myös mieheni on kannustanut minua tosi paljon. Olen päässyt myös harjoittelemaan aivan huippupaikkoihin.”

Åke-Nykyristä on myös ollut hienoa jakaa ajatuksia alan opinnoista tyttärensä kanssa, joka työskentelee mielenterveys- ja päihdepuolella. Myös Åke-Nykyri haluaisi suuntautua tulevaisuudessa mielenterveys- ja päihdetyöhön.

Keudan koulutukseen Åke-Nykyri on ollut todella tyytyväinen. Alkuun hän olisi toivonut enemmän lähiopintoja, mutta vallitseva koronatilanne ei antanut silloin myöden.

”Opiskelutahti on vauhdikas. Vuoden päästä joulukuussa pitäisi olla valmis. Toki aikuisena on elämänkokemusta ihan eri tavalla, joka auttaa opinnoissa. Lisäksi monissa asioissa pääsee ihan maalaisjärjellä jo pitkälle.”

 

Tutustu syksyllä alkavaan Polku lähihoitajaksi -koulutukseen täältä!


 Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra121

Jaa sivu