Kolumni Keudasta: Työelämätaitoihin kuuluu viestintä ja vuorovaikutus – mitä, missä ja miten viestiä?

Viestintä ja vuorovaikutus ovat aina erittäin ajankohtaisia aiheita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota ja käydä niiden tiimoilta keskustelua. Pysähdytkö miettimään, mitä kirjoitat, viestit tai kommentoit? Käytätkö tietoturvallisia teknisiä välineitä ja ohjelmistoja? Vai onko tänä päivänä sellaisia? WhatsApp, Signal, Teams, Facebook, Instagram, TikTok ja niin edelleen. Voitko seistä sanojesi ja tekojesi takana, jos ne nousevat tai ”vuodetaan” julki?

Kiinnitä huomiota siihen, mitä sanot ja/tai kirjoitat.

Itse olen pyrkinyt noudattamaan toiminnassani muutamaa vanhaa suomalaista sanalaskua; ”niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan” ja ”kohtele toista tavoilla, joilla itse haluaisit tulla kohdelluksi.” Muista erityisesti huomioida viesteissäsi, miten ja kuinka asioita tuot esiin. Monesti tärkeämpää on se, miten asia sanoitetaan, kuin mitä itse asia on.

Työelämätaitoihin kuuluu nauttia onnistumisista, mutta myös sanojensa takana seisominen ja virheiden tapahtuminen ja ”tunnustaminen” on oleellinen osa työelämätaitoja. On ihan ok muuttaa mieltään. Ehkä tilanne ympärillä muuttuu tai jokin asia kääntyy päälaelleen uuden tiedon myötä. Muista vain kertoa muutokseen johtaneista syistä muillekin.

Moka on erityinen lahja, josta pystyy aina oppimaan.

Jos mokataan, tuodaan se avoimesti esiin asiasta kertomalla. Autetaan samalla muita välttämään vastaavaa. Älä siis pelkää. Jos et uskalla kokeilla, todennäköisesti et tee virheitä, mutta myös innovaatiot jäävät silloin syntymättä. Varman päälle pelaaminen ja innovaatiot harvoin kulkevat käsi kädessä.

Innovoidaan ja kehitetään yhdessä toimien ja toisiamme tukien. Viedään aktiivisesti toimintaa ja ammatillista koulutusta eteenpäin vastuullisesti ja kestävästi. Toteutetaan näitä asioita opiskelijoiden, asiakkaiden ja henkilöstön osaamista vahvistaen.

Hanna Nyrönen


 

MicrosoftTeams image Hanna 300

Kirjoittaja Hanna Nyrönen työskentelee Keudassa viestintä- ja markkinointipäällikkönä ammatillisen koulutuksen mielenkiintoisessa ja moninaisessa ympäristössä. Hän on erityisen kiinnostunut muutosjohtamisesta, digitaalisuudesta, työhyvinvoinnista ja myynnistä. ”Työnteon tulee olla kivaa ja motivoivaa, jotta syntyy tuloksia.”


 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

Uutiskirje 122020 laatupalkinto10

Jaa sivu