Matkailualan opinnoissa etäopiskelu mahdollistaa omaehtoisen oppimisen

Kivisilta Keravalla. 

Satu Polat aloitti opiskelunsa Keudassa vuosi sitten elokuussa 2020 etä- ja lähiopiskelun yhdistelmänä. Hän opiskelee matkailualan perustutkintoa Järvenpäässä, Sibeliuksenväylän toimipisteessä. Tulevan syksyn aikana hänellä on tarkoitus viimeistellä opintonsa ja valmistua tämän vuoden lopulla, sillä koko tutkinnosta häneltä puuttuu vain työharjoittelu sekä asiakaspalvelun tutkinnon osan suoritukset.

2021 Opiskelija Matkailuala Keuda
Satu kuvaa opintonsa edennen erinomaisesti, sillä hänelle oli luontevaa opiskella itselleen sopivassa tahdissa, nopeastikin, etäopintojen myötä. Keskittyminen oli helppoa, eivätkä opiskeltavat aiheet aina tarvinneet jatkuvaa opettajan ohjausta, vaan sitä oli hyvin tarjolla, jos sitä tarvitsi.

”Teams-palaverit toimivat hyvin, osalla nuorista opiskelijakollegoista oli tosin hieman haasteita pysyä mukana lounaan jälkeen.  Erityisen mukavaa oli tehdä pienryhmissä ryhmätyöprojekteja yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Niistä oppi eniten ja sai oikein mainioita ideoita ja vinkkejä. Opintojen ja vapaa-ajan tasapainossa olen pysynyt myös hyvin, sillä olen saanut tehtyä kaikki opiskelut päivisin, jonka jälkeen on ollut aika vaihtaa vapaalle”, Satu iloitsee.

Miten kieltä voi opiskella etänä?

Matkailualan opintoihin ovat luontevasti liittyneet myös eri kielet, oli sitten tulevaisuudessa tarkoitus työskennellä matkailualan tehtävissä ulko- ja/tai kotimaassa. Satu onkin opiskellut tutkintoon kuuluvien ruotsin ja englannin opintojen lisäksi yhtäaikaisesti espanjan ja saksan kielen alkeita.

”Espanjan opinnot sujuivat minulta hyvin täysin etätoteutuksena. Opetuksessa oli huomioitu monipuolisesti eri verkkomateriaalien käyttö. Ääntämystä tuli testailtua niin Teamsin pienryhmissä, kuin itsenäisesti lauseita toisteltuna mikrofoni vaimennettuna”, Satu kuvailee.

”Koetilanne toimi erinomaisesti, se oli mielekästä ja teknisesti helppoa tehdä. Etäopinnoissa puhuminen on aina luokkatilaa vaikeampaa, mutta toivoisin, että sen osuutta voitaisiin jatkossa jotenkin kasvattaa”, Satu lisää.

Eikä tässä vielä kaikki, lisäksi Satu on opiskellut turkin kieltä kansalaisopistossa. Usean kielen hallinta on Sadun mielestä tärkeää tulevaisuudessa, johon hän on pohtinut työskentelyä esim. lentokentän tai hotellien vastaanottotehtävissä eikä matkailualalla yrittäjänä toimiminenkaan kuullosta täysin mahdottomalta ajatukselta. Yrityksen perustamiskuviot tulivat hyvin tutuksi, kun Satu auttoi keväällä 2021 ystäväänsä perustamaan yrityksen Keravalle.

”Niistä opeista on varmasti hyötyä, mikäli päädyn perustamaan tulevaisuudessa matkailualan yritystä itselleni”, Satu kiteyttää.

Lähimatkailua ja tulevaisuutta

2021 opastettuKierros Kerava Opiskelija Keuda3

Matkailualan opinnoissa toteutetaan mm. opastettujen kierroksia, joissa opiskelija pääsee näyttämään hankkimaansa osaamistaan. Satu toteutti näyttönään Pienen suuren kaupungin, Keravan kulttuurikierroksen kesäkuun alussa, jossa he kävivät tutustumassa mm. Paasikiven kotitaloon ja Valkoisen karitsan kappeliin sekä Sinkkaan. Kierroksen lopuksi pysähdyttiin Keravan kartanon tiluksille tutustumaan kiertotaloutta edistävän Jalotus ry:n toimintaan. Lisäksi käveltiin läheiselle kivisillalle, jonka rakentaminen 1900-luvun alussa ratkaisi riidan Tuusulan ja Sipoon kesken. Tämän rakennetun kivisillan alueelle rakentuu myös Keravan Asuntomessut 2024 -alue, jossa teemoina ovat kiertotalouden lisäksi kestävä liikkuminen ja asumisen uudet konseptit. 

”Pieni, suuri kaupunki Kerava, jossa osallistujilla oikein kiva päivä. Lisäksi minusta oli mukavaa tuoda Kerava tutuksi muillekin”, Satu toteaa lopuksi.

Kuvat: Satu Polat


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra131

Jaa sivu