After #murros2021; Miten teknologinen murros vaikuttaa hyvinvointiin?

Mikael Honkavaara, Senior Director, NVIDIASTA avasi esityksessään teknologista murrosta ja sen tuomaa hyvinvointia muutaman esimerkin kautta.

Perusajatus minkä Mikael halusi ensin selvittää, on että kun puhutaan NVIDIASTA, niin toiminnan pohjalla on aina rautaa, eli laitteistoa. Sen päällä on NVIDIAN tekemä ohjelmisto-layer, minkä sen päälle on sitten nostettu kolmansien osapuolien applikaatioita.

Esimerkiksi tietokonepeli, joka tarvitsee toimiakseen, grafiikkaprosessorin, eli raudan, ohjelmiston, joka yhdistää grafiikkaprosessorin ja applikaation sekä itse applikaation, eli pelin.  

Ohjelmistot pystyvät tänä päivänä luomaan uusia kuvia, jotka jäljittelevät todellisten valokuvien tuntumaa ilman ihmisen ohjausta yhdistämällä eri näkökulmia yhteen, kuten oheisesta kuvasta näkyy.

2021 After murros ohjelmisto NVIDIA Keuda

2021 After murros Maxine ohjelmisto NVIDIA Keuda

Maxine-ohjelmiston avulla pystytään käyttämään reaaliaikaista puheen tunnistusta tekstitykseen, sekä tekoälyn tuottamaa reaaliaikaista eri kielen käännöstä. Tämä helpottaa merkittävästi kokoukseen osallistumista ja käsiteltävien aiheiden sisäistämistä.

Monesti videopalavereissa puhujan katse harhailee ja seuraaja saattaa sen seurauksena menettää kiinnostuksen esiteltävään asiaan.  Katseen tunnistus-ohjelmisto auttaa tässä, sillä se etsii esittäjän silmäkontaktia ja näyttää kuulijoille suoran katsekontaktin, huolimatta alkuperäisestä sivuvilkuiluista.

Tekoäly parantaa ja säätää myös kuvan tarkkuutta jopa hyvin matalien verkkonopeuksien ollessa kyseessä.

Viimeisenä esimerkkinä Mikael nosti esiin teknologian yleistymisen ja sen myötä kasvavan tarpeen erilaisille kuljetuspalveluille. Voit tilata helposti mobiilisti napin painalluksella itsellesi television ja heti perään hampurilaisen. Jotta nämä ilmestyvät luoksesi oikea-aikaisesti tarvitaan logistiikkaa ja kuljetusvaihtoehtoja.  

Autoteollisuuden ensimmäinen aalto oli sähköautot, seuraavaksi vuorossa on ilman kuljettajaa liikkuvat autot. Hurjasti kasvavan logistiikan myötä esimerkiksi Yhdysvalloissa on 100 000 kuljettajan pula vuoteen 2023 mennessä. Euroopan Unionin alueella on jo tällä hetkellä 150 000 ja Kiinassa peräti 4 000 000 kuljettajan pula. Ideat tämän tilanteen ratkaisuiksi voivat olla esim. kuorma-autot, jotka ajavat ilman kuljettajaa ympäri kaupunkia, ja jotka kutsutaan mobiiliapplikaation avulla käyttöön. Tai kuorma-autot, jotka liikennöivät satamista logistiikkavarastoihin pysähtymättä, ja joista puretaan ihmisten hankkimia tuotteita ja siirretään eteenpäin kuljetettavaksi.

2021 After murros Robo Auto NVIDIA Keuda

 

Lue lisää huhtikuussa pidetyn #Murros2021 -tapahtuman sisällöstä!


Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra134

Jaa sivu