Työelämätiistai: Elämää kesän jälkeen – oppiminen jatkukoon

Tapasin kesän aikana opiskelijaystäviä opiskeluajoilta, ja kovin eri tapaan ovat tiet meitä kuljettaneet. Osalle aikanaan opituista ajatus- ja toimintamalleista on edelleen hyötyä työelämässä, toisille taas aiemmin hankittu osaaminen ei enää riitä. Aika moni myös opiskelee työn ohessa.

Työn murros edellyttää jatkuvaa oppimista

Monelle uutta osaamista on karttunut opiskeluajan jälkeen työn opettaessa tai työkavereilta oppien. Joku on osallistunut lyhyempiin koulutuksiin ja seminaareihin. Olemassa olevaa osaamista on ehkä pitänyt syventää eli opiskella omaa alaa vähän lisää ja pidemmälle. Esimerkiksi jatkokouluttautua tai kehittää liiketoimintaa. Joskus osaaminen on käynyt tarpeettomaksi maailman muuttuessa ympärillä. Silloin on täytynyt opetella uusia asioita tai asioiden tekemistä uudella tavalla, joko töissä tai palaten koulunpenkille.

Osaa meistä urapolku on kuljettanut alalle, jota ei opiskeluaikana voinut edes aavistaa tai jopa ammattiin, jota opiskeluaikana ei ole vielä ollut olemassakaan. Tällöin osaamisen syventäminen tai laajentaminen ei ole riittänyt, vaan on pitänyt siirtyä kokonaan toiselle osaamisalueelle. Silloin on tarvittu muuntokoulutusta tai uutta tutkintoa.

Työelämä on murroksessa ja muutos haastaa meitä uudistamaan ja uudistumaan niin yksilöinä kuin yhteiskunnan jäseninä. Tällä hetkellä työssä olevasta väestöstä suuren osan on kouluttauduttava uudelleen työelämän muuttuessa. Yhä useampi joutuu pohtimaan, miten esimerkiksi digitalisaatio tai kestävä kehitys vaikuttavat omaan tekemiseen.

 erik mclean 3BIr832HLbI unsplash

Koulutuksenjärjestäjien on uudistettava omia toimintatapojaan

Keuda haluaa olla vahvasti mukana uudistamis- ja uudistumistyössä. Teemme yhdessä parhaamme, jotta tarjolla on parhaat edellytykset jatkuvaan oppimiseen ja oman osaamisen kehittämiseen työn ohessa. Siksi haastamme myös itsemme jatkuvaan oppimiseen ja uudistumiseen, jotta pystymme tarjoamaan saavutettavat, oikea-aikaiset, oikeasisältöiset ja osuvin menetelmin moderneissa oppimisympäristöissä tuotetut koulutuspalvelut. Osaamisen syventäjille ja jatkokouluttautujille on tarjolla ammatti- ja erikoisammattitutkintoja, uuteen ammattiin lähtijälle on tarjolla kattava tutkintovalikoima ja ketterämpään osaamisen tarpeeseen on tarjolla kansanopiston kursseja, täydennyskoulutusta tai Koulutuspalvelut oy:n palveluja, myös räätälöiden. 

 

Teksti: Henna Hyytiä

henna.hyytia (at) keuda.fi

 

Lue Hennan aikaisempi juttu: Työelämätiistai: Kotviminen kunniaan – luova laiskottelu työelämässä | Keuda.fi


 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra136

Jaa sivu