Ravintolasta lähimatkailun, kestävän kehityksen mukaiseen tulevaisuuteen

Kuva: Fiskars Village, E. Stålhammar

2021 Eero Stalhammar Keuda2Eero Stålhammar, ravintola-alan pitkäaikainen ammattilainen pohti tulevaisuuttaan elokuussa 2019 ja päätti ottaa askeleita suuntaan, joka oli alkanut kiinnostaa ravintola-alalla työskennellessään, nimittäin yrittäjyys. Eero hakeutui Keudaan opiskelemaan yrittäjän ammattitutkintoa ja aloitti opintonsa tammikuussa 2020.

Eeroa on aina kiinnostanut auttaa laaja-alaisesti asiakkaitaan, esitellä sekä toimintaa että itse vierailemiaan historiallisia paikkoja. Tarjoillen siten lisäelämyksiä mm. omatoimimatkailijoille, joita hän aiemmassa työssään eri ravintoloissa kohtasi. Tämän johdosta hän päätti yrittäjän ammattitutkinnon lisäksi opiskella myös matkailualan perustutkintoa.

 

 

 

 

 

Opinnot ovat edenneet hyvin viimeisen puolentoista vuoden aikana. Ensi alkuun isoin muutos oli matkustaa Järvenpään kampukselle opiskelemaan, matka Stadista vei aikaa muutaman minuutin sijaan tunnin. Sibeliuksenväylän kampus on myös itsessään laaja ja opetusta oli sijoitettu eri taloihin, joiden välimatkaa mitattiin sadoissa metreissä, kymmenien sijaan. Talojen väliä kävellessä pääsi tosin ihailemaan Tuusulanjärven kauniita maisemia.

 2020 Sibeliuksenvaeylae Keuda

Kuva: Keudan arkisto 

Keväällä 2020 elämä meni Eeron mukaan,” ihan uusiksi. Yhtäkkiä kaikki olikin tietokoneella, Teamsiä toisensa perään, yhteydet eivät aina toimineet, puhumattakaan tietokoneesta. Lisäksi nopeat muutokset lähi- ja etäopiskelun myötä edellyttivät tarkkaa kalenterointia. Lisäksi sekaannuksia aiheuttivat äkilliset muutokset opettajistossa, kun opet, poikkeuksellisista tilanteista johtuen, saattoivat vaihtua nopeastikin henkilöstä toiseen. Mutta kaikista näistäkin selvittiin ja opittiin samalla uusia tapoja tehdä asioita!”

Opiskelukaverit koostuvat sekä aikuisista että nuorista. Nuorten kanssa on ollut mielenkiintoista tehdä yhteistyötä, sillä omista aiemmista opiskeluajoista on vierähtänyt jo tovi. Nykyisellään huomaa kuinka opetusmenetelmät ovat pehmentyneet ja opetusta tehdään aiempaa yhteisöllisemmin.

”Ratkaisukeskeinen lähestymistapa ja rakentavan palautteen merkitykset korostuvat niin aikuisten kuin nuortenkin parissa toimiessa vahvasti. Nämä ovat asioita, joita jokaisen tulisi kehittää itsessään ja toiminnassaan aktiivisemmin, sillä ihmiset janoavat palautetta tekemisestään”, Eero kuvailee.

Nyt syksyllä käynnistyy opintojen loppusuora, sillä opinnoista on enää jäljellä loppusuora, hieman englantia ja muita YTO-aineita sekä työharjoittelua. Erityisesti Eeroa kiinnostaisi päästä taide- ja kulttuuritoimintaan työharjoitteluun.

Opintoihin kuuluvan opastetun kierroksen Eero suunnitteli ja toteutti keväällä Fiskars Villageen, jossa tutustuttiin mm. monipuoliseen kestävän kehityksen toimintaan. Tästä toiminnasta Fiskars myös palkittiin keväällä 2020 Euroopan kolmanneksi parhaana, Top 100 Green Destinations -kilpalussa.

FA6C0BFE 5779 4595 80BD ECA62FA3E0D6
Kuva: Fiskars Village, E. Stålhammar

Tulevaisuudessa on tarkoituksena perustaa oma yritys paikallismatkailuun keskittyvänä Hämeenlinnan alueelle. Hämäläinen toimintakulttuuri on omanlaisensa, johon Eero syntyperäisenä hämäläisenä pääsee jouhevasti sisään. Yritystoiminnan käynnistäminen on tuttua, opintojen myötä. Ennen virallista perustamista, Eerolla on tarkoitus mm. verkostoitua kaupungin eri toimijoiden parissa, perustaa kotisivut ja käynnistää näkyvyyttä sosiaalisen median kanavissa. Hämeenlinnan kaupunki on kompakti paikka liikkua ympäriinsä, nähtävyydet ovat maltillisten etäisyyksien päässä.

Tulevaisuuden asiakkaina Eero tunnistaa olevan suomalaisia, jotka kiinnostuvat paikallisista kulttuureista, sillä lähimatkailu on todellisessa nosteessa, kiitos koronan. Kestävän kehityksen merkityksellisyyden kasvun myötä, tämä trendi jatkunee vahvana myös tulevaisuudessa.

 7ABB53B8 6CB1 4D87 B896 E7A9B50A3B25

Kuva: Fiskars Village, E. Stålhammar


 

 Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli 10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra138

Jaa sivu