Työelämätiistai: Mäntsälän Yrittäjien puheenjohtaja kannustaa panostamaan ammatilliseen osaamiseen

Yrittäjä Elina Alanko hymyilee pohtiessaan polkuaan yrittäjyyteen. Perheyrityksessä työskentelyä hän pitää merkittävänä yrittäjyyskasvattajana.

”Sain kipinän ”äidinmaidossa”. Työskentelin vanhempieni yrityksessä yhteensä kaksikymmentä vuotta. Sain jo nuorena vastuuta ja isojakin asioita hoidettavakseni, kuten yrityksen henkilöstöhallinnon parikymppisenä.”

Yrittäjänä Elina Alanko on toiminut kaksitoista vuotta. Yritystoiminta on monipuolista: kaksi julkaistavaa lehteä, kirjapaino sekä kirjakauppa. Lisäksi hän on Mäntsälän Yrittäjien puheenjohtaja ja toiminut aikaisemmin myös Mäntsälän Yrittäjänaisten puheenjohtajana.

Ammatillista osaamista muuttuvan maailman tarpeisiin

Yrittäjä tarvitsee menestyäkseen erityisesti monipuolista digiosaamista, sillä pandemian aika on vienyt tuotteita ja palveluita verkkoon. Yrittäjän on kartoitettava aktiivisesti myös uusia asiakastarpeita.

”Kannustan jokaista yrittäjää pohtimaan, onko ammatillinen osaaminen riittävää”, Alanko toteaa.

Elina Alanko suosittelee yhteistyöhön ammatillisten oppilaitosten, kuten Keudan kanssa. Näin osaaminen pysyy ajan tasalla muuttuvassa maailmassa.

”Oppilaitoksella on viimeisintä tietotaitoa. Uuden oppiminen antaa myös itsevarmuutta ja inspiraatiota työhön, oli kyse sitten yrittäjän oman tai yrityksen henkilöstön osaamisesta.”

Oppisopimus tai koulutussopimus – ohjaamiseen kannattaa panostaa

Ammatillisesta oppilaitoksesta yrittäjät voivat myös rekrytoida osaavaa työvoimaa tai tarjota työssäoppimispaikkoja opiskelijoille.  Alangolla on tästä useita hyviä kokemuksia.

”Esimerkiksi graafisen alan opiskelijoita Keudan Pekka Halosen Akatemiasta on ollut työssäoppimisjaksoilla kirjapainossamme”, Alanko kertoo.

Ammatillinen koulutus on myös joustavaa. Keudaa hän kiittää oppisopimuksen solmimisen helpoista ja joustavista järjestelyistä.

”Koulutussopimuksella liiketalouden tutkinnon osan kirjakaupassamme suorittanut Salpauksen opiskelija jatkaa syksyllä libristin opintoja Keudan kautta laajennetulla oppisopimuksella”, Elina Alanko toteaa.

Koska Alanko haluaa panostaa ohjaukseen, hän rekrytoi yhden opiskelijan kerrallaan.

”Yrittäjän on oltava erityisen aktiivinen, koska opiskelija on valmistumassa ammattiin.

Keuda-yhteistyö on Mäntsälän Yrittäjille luontevaa

Yhteistyö Keudan kanssa on ollut luontevaa myös Mäntsälän Yrittäjien näkökulmasta.

”Olemme esimerkiksi hyödyntäneet Keudan tiloja hallitustyöskentelyssä. Keudan opiskelijat ovat myös osallistuneet paikallisten messujen rakentamiseen”, Elina Alanko kertoo.

Merkityksellistä on selkeä tieto siitä, mitä ammatillisesta koulutuksesta saa. Tämä on Alangon mukaan tärkeää, koska hallituksen jäsenet vaihtuvat yhdistyksessä aika ajoin.

”Meidän yrittäjäyhdistyksen hallituslaisten on hyvä tietää mahdollisuuksista, jotta osaamme ohjata jäseniä asioimaan Keudaan.  Tulemme mielellämme myös tutustumaan Keudan toimipisteisiin.”

Elina Alanko toivottaa keudalaiset jatkossakin tervetulleeksi paikallisiin yrittäjätapaamisiin ja muihin Mäntsälässä järjestettäviin tapahtumiin tai järjestämään jotakin omaa yrittäjille.

”Yrittäjille kannattaa kertoa oppisopimuskoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen joustavista ja monipuolisista mahdollisuuksista. Myös Keudaa kannattaa nostaa esille ammatillisena koulutuksen järjestäjänä”, Alanko vinkkaa.

 

Tutustu Keudan monipuolisiin mahdollisuuksiin täällä.

 

Teksti: Anne Öhman

anne.ohman (at) keuda.fi


 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra141

Jaa sivu