Vihannessesonkia ja joulutähtien kasvatusta Keuda Kukka & Puutarha -myymälässä

Vastaava puutarhuri Risto Kononen kertoi myymälän kuulumisia vihannesten osalta. 

 

On heinäkuinen hellepäivä Saaren kartanolla. Keudan Gastrobiili on parkkeerannut puutarhamyymälän eteen ja jono sen edessä kasvaa pikku hiljaa. Sisällä myymälässä vastaava puutarhuri Risto Kononen esittelee ravintola- ja catering-alan opiskelija Juha-Matti Tammiselle tuorevalikoimaa: Mitä myymälän omasta tuotannosta voisi ottaa Gastrobiilin annoksiin.

”Munakoiso on ihmisille ehkä vähän vieraampi, mutta kun sitä on tarjolla, niin se tulee yhä tutummaksi. Gastrobiilissä on valmistettu myös hampurilainen, jonka väliin on tehty munakoisopihvi tästä meidän Saaren kartanon Madonna-lajikkeesta”, Kononen kertoo.

Madonnaa löytyykin nyt Saaren kartanon valikoimasta ensimmäistä vuotta. Se istutusta juhlistettiin soittamalla Madonnan kappale.

Artikkeli jatkuu kuvan alla.  WhatsApp Image 2021 07 16 at 13.44.11

Vastaava puutarhuri Risto Kononen esitteli opiskelija Juha-Matti Tammiselle Saaren kartanon puutarhamyymälän valikoimaa. Tamminen opiskelee ravintola- ja catering-alaa ja on kesän ajan ollut mukana Keudan Gastrobiilin toiminnassa.

 

Myymälässä eletään vihannessesonkia

Kukka ja puutarhamyymälässä pääpaino on tällä hetkellä vihanneksissa. Kesäkukat on saatu myytyä ja myös vihannesten taimet menivät rivakasti kaupaksi. Uutuutena Kononen esittelee snack-paprikat.

”Näitä ei ole meillä aikaisemmin ollut. Tämä on ollut ihmisille mielenkiintoinen ja tämä on otettu hyvin vastaan niin Saarella kuin Mäntsälän keskustassakin. Näitä on eri värejä, on punaista, oranssia ja keltaista paprikaa.”

Pienempien snack-paprikoiden lisäksi valikoimasta löytyy myös pitkulaista suippopaprikaa sekä tutumpaa pyöreämmän muotoista kellopaprikaa.

Lisäksi tomaatit ja kurkut tekevät hyvin kauppansa. Helteisen kesän myötä on kasvihuoneessa pitänyt kiinnittää entistä tarkemmin huomiota varjostuksiin ja kasteluun. Kurkkujen yläpuolelle on asetettu vaaleita verhoja.

”Sitähän sanotaan, että kurkku on perso valolle eli se tarvitsee paljon enemmän valoa kuin esimerkiksi tomaatti. Mutta jos valomäärä ylitetään, niin näillä verhoilla tehdään varjostamista. Liika paahde ei ole myöskään hyväksi”, Kononen kertoo.

Myös kastelua on toteuttava tarkasti oikeassa suhteessa. Kastelua seurataan mittareiden avulla, joilla mitataan kasvualustan ravinnemäärä, vesipitoisuus ja lämpötila. Seurantaa tehdään päivittäin ja toimenpiteitä sen mukaan. Liikakastelua tai liian vähäistä kastelua tulee välttää. 

”Usein kysytään, että mikä kasvihuoneviljelyssä tai yleensä viljelyssä on kaikkein vaikeinta, niin täytyy sanoa, että kyllä se kastelu on vaikein asia”, Kononen paljastaa.

Artikkeli jatkuu kuvien alla. 

paprika
Eri väriset snack-paprikat ovat Keuda Kukka & Puutarha -myymälän uutuustuote.

W3A2610

Myymälän valikoimasta löytyy myös erilaisia tomaatteja. 

Joulutähtien kasvatus on alkanut

Vihannessesongin lisäksi myymälässä valmistaudutaan myös loppuvuoteen, sillä viime viikolla istutettiin ensimmäiset joulutähdet. Puutarhuri Micaela Gaviria kertoo, että toinen erä joulutähtiä tulee myymälään elokuussa. Ne ovat eri lajiketta kuin nyt kasvatettavat joulutähdet. 

Helteiden vuoksi joulutähtien alut on peitetty valkoisilla harsoilla. Harsojen alta löytyy runsaasti niin sanottua syystähteä eli princettiaa. Joulutähtien kasvatusprosessi on melko pitkä ja se aloitetaan jo heinä-elokuun aikana, jotta ne ovat valmiina joulusesonkia varten. Nämä syystähdet tulevat myyntiin jo aiemmin loppuvuodesta – marraskuun tienoilla. Sen takia niiden kasvatus aloitetaan jo heinäkuussa. Kasvuprosessi etenee seuraavaksi siten, että viikon verran juurruttuaan ruukkuun, kasvit latvotaan, jotta kasveista tulisi monilatvaisia.

”Princettia on ollut hyvin suosittu kasvi. Nämä yleensä loppuvat ennen joulua. Tämä on tällaista kapealehtisempää. Myös itse tähti on kapealehtinen. Näiden värit poikkeavat perinteisemmästä joulutähdestä. Nämä ovat vaaleanpunaisia, valkoisia ja eri sävyisiä.”, Gaviria kuvailee.

Gaviria toteaa, että joulutähdet vaativat aika paljon huolenpitoa ja yksilöllistä kastelua, sillä ne ovat vaateliaita kasvattaa. Kasvatuksessa pitää huomioida oikeat kosteus- ja ravinneolosuhteet sekä oikeat lämpötilat. Kasvua voidaan säädellä myös kemiallisesti, jotta myyntiin saadaan eri kokoisia joulutähtiä.

”Näitä eri kasvutekijöitä säädellään sitten tässä pitkin syksyä”, Gaviria summaa.

Haastattelun lopuksi hän laittaa harsot takaisin joulutähtien alkujen päälle, joita kuvattiin juttua varten. Nyt jäädään vain odottamaan loppuvuotta ja upeita joulutähtiä!

Mikaela
Keuda Kukka & Puutarha -myymälän puutarhuri Mikaela Gaviria esitteli joulutähtien alkuja. 

W3A2625

Joulutähtien kasvuprosessi on pitkä. Ensimmäiset kasvit istutettiin Keuda Kukka & Puutarha -myymälässä jo heinäkuussa. Joulutähdet peitetään valkoisella harsolla, joka suojaa kasveja hellepäivinä. 


Aukioloajat

Palvelemme koko kesän ma – pe klo 9 – 17.

Navigointiosoite on Puutarhantie 1, Saarentaus (Mäntsälä).Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra149

 

Jaa sivu