After #Murros2021: Robottilaboratorion rakentaminen koulutuksen käyttöön

Robotteja käytetään nykyään moniin eri tarkoituksiin eri yrityksissä sekä työtehtävissä. Robotit ovat vuorovaikutuksessa työtovereidensa ja sen ympäristön kanssa tavoitteiden saavuttamiseksi.

Vice President, Roskilde Technical VET Collegesta Vibeke Pakkenberg, oli puhumassa #Murros2021-tapahtumassa. Hän kertoi muun muassa robottien käyttöönoton, opettajien sisällyttämisen kehitysprosesseihin perustavista haasteista ja siitä, miten he ovat rakentaneet ja käyttäneet Robolabia opiskelijoiden kanssa.

Roskilde Technical VET College on ammatillinen tekninen oppilaitos ja se sijaitsee Tanskassa. Se on toiminut vuodesta 1840 asti ja ensimmäisenä vuotena oppilaita oli vain 23. Tällä hetkellä kouluja on neljässä eri toimipisteessä ja opiskelijoiden määrä on noin 12 000.

Naeyttoekuva 2021 07 20 112206

Robottien käytön ja rakentamisen kouluttaminen

Robottien käyttö on lisääntynyt monissa yrityksissä ja moni yritys on alkanut siirtämään tuotantoaan takaisin Tanskaan. Sen vuoksi Roskilde Technical VET Collegessa haluttiin päästä opettamaan robottien käyttöä ja rakentamista. He päättivät perustaa globaalin laboratorion vuonna 2017, koska he huomasivat, että uudelle teknologialle oli suuri tarve. He halusivat myös antaa opiskelijoille lisää kilpailukykyä ja taitoja. Heidän opetukseensa hankittiin samanlainen valikoima robotteja kuin yritykset käyttävät teollisuudessa. 

”Olemme tekninen oppilaitos ja yhteistyöyrityksemme ovat viimeisen viiden vuoden aikana sijoittaneet kovasti kaikenlaisiin automaatioihin sekä tietenkin robotteihin. Yritykset käyttävät robotteja kahdesta eri syystä. Ensinnäkin robotteja käytetään ratkaisemaan tuotannon ongelmia sekä kasvattamaan tuotantokapasiteettia”, toteaa Viveke.

”Opetuksessamme käytetään muun muassa teollisuudessa käytettyjä robotteja, hitsauksessa käytettäviä robotteja sekä robottikäsiä”, jatkaa Vivike.

 Naeyttoekuva 2021 07 20 112352 2

 

Erilaiset haasteet robottien käyttöönoton kanssa

 Robottien käyttöönotto opetuksessa ei ollut niin helppoa kuin luultiin. Se loi monia haasteita, jonka takia koulutuksen kehityksessä ja suunnitellussa meni enemmän aikaa ja rahaa kuin oli aluksi ajateltu.

”Robottiteknologia on aika tuntematon ala, joten jouduimme tekemään itseopiskelua ja tutkimusta asioista. Onneksi meidän lähellämme oli EPICENTER, josta saimme lisää tietoa. Myös osa opettajista pelkäsivät uutta teknologiaa. Koska se oli heille vierasta ja he pelkäsivät, etteivät kykene oppimaan ja ymmärtämään tarvittavaa teknologiaa. Sekä se oli myös hyvin kaukana heidän nykyisistä taidoistaan ja työstään”, kertoo Vivike.

 Naeyttoekuva 2021 07 20 112426

 

”Meillä on erilaista ammattitaitoa ja asiantuntemusta, mutta aina ei ollut riittävää teknistä osaamista ja pätevyyttä. Varsinkin kun aina tuli uusia laitteita ja ohjelmia. Meillä oli myös liian suuri kunnianhimo suhteessa aikaan ja rahaan. Varsinkin aikaan, koska kehittäminen vei enemmän aikaa kuin kuvittelimme”, Viveke kertoo.

Tänä päivänä Roskilde Technical VET Collegessa keskitytään teollisuusrobotteihin niiden tuotantolinjojen rakentamiseen ja käsittelyyn. Sekä erillisiin robotteihin ja niiden integroitiin. He ovat myös keskittyneet robottien rakentamiseen ja turvallisuus vaatimuksiin.

”Kaiken kaikkiaan mielestäni meillä on erittäin hyvä robolaboratorio. Se on edelleen kehityksessä ja niin tulee olemaan vielä monien vuosien ajan”, Viveke kertoo lopuksi. 

 

Lue lisää huhtikuussa pidetyn #Murros2021 -tapahtuman sisällöstä!


 

 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra150

Jaa sivu