Avovankilasta käsin työskennellään, opiskellaan ja kuntoillaan aktiivisesti

Asiakastyöt ja palvelut

Keuda

Keudalainen

Opiskelu

Yhteisöllisyys

Avovankilasta käsin työskennellään, opiskellaan ja kuntoillaan aktiivisesti

Keudalaisia vieraili Keravan avovankilassa kesällä 2021. Keuda lahjoitti avovankilalle ulkoliikuntalaitteet, jotka ovat Keudan opiskelijoiden valmistamat.

 

Suomen suurin avovankila Keravalla otettiin käyttöön 2020 syksyllä. Avovankilaan päätyy usein ensikertalaisia, lyhytaikaisia tuomiotaan suorittavia. Sinne voidaan sijoittaa myös sellaisia vankeja, joilla on tuomiota jäljellä alle kaksi vuotta. Asukkaat majoittuvat avovankilassa tilanteestaan riippuen eri osastoille; kuten kuntouttavan, liikuntaesteisten, nuorten ja lyhytaikaisten osastoille.

Keravan avovankilassa on tällä hetkellä noin 130 asukasta. Toiminta perustuu aktiiviseen omatoimisuuteen ja lähtökohtana on nivouttaa asukkaita jouhevammin yhteiskuntaan vapauduttuaan avovankilasta tuomion kärsimisen jälkeen.

Avovankilassa on laajat mahdollisuudet kehittää arjen taitojaan, muun muassa ruuanlaiton ja pyykinpesun myötä. Itsensä kehittämiseen sekä opiskelun, harrastuksien että kuntouttavan toiminnan kautta on panostettu. Vankilassa voi vahvistaa osaamistaan koulutuksen kautta. Keudan kanssa on tehty koulutusyhteistyötä opintojen suorittamiseen eri aloilla.

”Asukkaat ovat opiskelleet muun muassa rakennus- ja pintakäsittelyalan tutkinnoista soveltuvia osia, lisäksi puutarha- ja liiketoiminta-alan opinnot ovat kiinnostaneet asukkaita”, kuvailee Keudan rehtori Anna Mari Leinonen.

Artikkeli jatkuu kuvien alla. 

2021 AnnaMari KeravanVankila Keuda
Keudan rehtori Anna Mari Leinonen testasi uusia ulkoliikuntavälineitä.

2021 Kuntolaite2 KeravanVankila KeudaKeravan avovankilan uusia ulkoliikuntalaitteita on ollut tekemässä Keudan rakennusalan, metallialan sekä puuteollisuusalan opiskelijoita.

2021 JereAalto KeravanVankila Keuda2Keravan avovankilan asukas Jere testasi Keudan lahjoittamat uudet ulkoliikuntavälineet. 

 

Kaikille saapuville vangeille pidetään tulohaastattelu, jossa selvitetään muun muassa työelämäliitokset sekä mahdolliset tuki- ja koulutusasiat. Osa asukkaista jatkaa työskentelyä avovankilan ulkopuolella heti saapumisestaan lähtien, osa työllistyy yhteistyökumppaniemme kautta tuomionsa suorittamisen aikana.

”Normaalioloja ei ole juurikaan ehditty avovankilassa toteuttaa pandemiasta johtuen. Silloin noin 30 prosenttia asukkaista työskentelee eri yrityksissä osa-aikatyössä. Lisäksi noin 75 prosenttia asukkaista käy avovankilan ulkopuolella säännöllisemmin. Pandemia-aikana asukkaat eivät ole juurikaan päässeet töihin vankilan ulkopuolelle, vaan rajoituksista ja vankeja työllistävien yrityksien moninaisista, vaikeistakin tilanteista johtuen, ovat pysyneet avovankilan aitojen sisäpuolella”, kertoo Keravan avovankilan apulaisjohtaja Markku Kuikka.

Artikkeli jatkuu kuvien alla. 

2021 MKuikka KeravanVankila Keuda

Keravan avovankilan apulaisjohtaja Markku Kuikka toteaa olevan hienoa, että asukkaat pääsevät nyt nauttimaan ulkoliikunnasta monipuolisemmin. 

2021 Kuntolaite1 keravanVankila Keuda2

Ulkoliikuntalaitteiden lahjoitus oli Keudan opettaja Aki Kosken ja koulutusjohtaja Arto Lehtolan idea. 

 

”Tämän johdosta onkin hienoa, että saimme nämä ulkoliikuntaan tarkoitetut kuntosalivälineet Keudalta asukkaiden käyttöön jo olemassa olevan sisäkuntosalin lisäksi. Asukkaat ovat ottaneet niin myös mukavasti käyttöön ja nauttineet ulkoliikunnasta monipuolisemmin.” lisää Kuikka.

Ulkoliikuntalaitteita on ollut valmistamassa rakennusalan, metallialan sekä puuteollisuusalan opiskelijoita Keudasta. Rakennusalan opettaja Aki Koski kertoo, että laitteiden valmistukseen meni aikaa pari viikkoa.

”Me Arton kanssa mietittiin, että olisi kiva antaa tänne jotain, kun me tehdään yhteistyötä Keravan vankilan kanssa”, Koski kertoo.

”Silloin kun tämä uusi avovankila avautui käyttöön, kävimme täällä vierailulla. Silloin ideoimme, että tänne sopisi hyvin ulkoliikuntalaitteet. Tämä on lahja meiltä uudelle vankilalle”, koulutusjohtaja Arto Lehtola kiteytti lopuksi.

2021 Arto KeravanVankila Keuda
Myös koulutusjohtaja Arto Lehtola testasi Keudan opiskelijoiden rakentamia ulkoliikuntalaitteita. Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.
2020 laatupalkinto intra151

Asiakastyöt ja palvelut

Keuda

Keudalainen

Opiskelu

Yhteisöllisyys

Jaa sivu