After #Murros2021: Kansainvälinen taidenäyttely lisätyssä todellisuudessa

3DBearin toimitusjohtaja ja perustaja Jussi Kajala ja Keudan Pekka Halosen akatemian graafisen suunnittelun opettaja Teija Lehtola pitivät esityksen #Murros2021-tapahtumassa. He kertoivat, kuinka lisättyä todellisuutta voidaan hyödyntää taidealalla. 

 

AR- ja VR-ympäristöjä voidaan hyödyntää monipuolisesti ja näyttävästi myös taidealalla. Jopa kokonaisia taidenäyttelyitä on siirretty virtuaalimaailmaan, joka tekee näyttelyihin osallistumisesta aikaan ja paikkaan sitoutumatonta.

Tästä aiheesta kuultiin mielenkiintoinen esitys #Murros2021-tapahtumassa. Keudan Pekka Halosen akatemiassa graafista suunnittelua opettava Teija Lehtola sekä 3DBearin toimitusjohtaja ja perustaja Jussi Kajala kertoivat yhteistyöstään sekä käytännön esimerkkejä siitä, kuinka lisätty todellisuus ja virtuaalitodellisuus ovat olleet oivallisia työkaluja taidenäyttelyjen järjestämisessä.

3DBear tarjoaa virtuaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja. Nämä ratkaisut mahdollistavat erilaisten taitojen harjoittelun hyödyntäen 3D-teknologioita eli lisättyä todellisuutta, virtuaalitodellisuutta, 3D-tulostusta, 360-kuvausta ja skannausta. Yritys on tehnyt paljon yhteistyötä Keudan kanssa.

”Tänään kuulemme todella jännittävästä taidenäyttelyprojektista, jonka Teija ja hänen kollegansa Virosta ja Suomesta loivat lisättyyn todellisuuteen meidän avullamme”, Kajala pohjusti.

 

Lisätty todellisuus on mahdollistanut paljon

Pekka Halosen akatemiassa, jossa voi opiskella graafista suunnittelua, valokuvausta ja kuvataidetta, on ollut tapana järjestää taidenäyttely Helsingin Kaapelitehtaalle joka kevät. Lehtola totesi, että hänellä on kertoa useampikin esimerkki siitä, miten 3DBear on tukenut osaamisellaan taidenäyttelyjen järjestämistä.

Yksi tapaus oli vuonna 2018, kun eräs opiskelija oli suunnitellut kolme auton ulkoasua. Niitä ei kuitenkaan voinut tuoda todellisina näyttelytilaan. Ratkaisuksi keksittiin järjestää näyttelypiste, jossa autoihin voisi tutustua lisätyssä todellisuudessa HoloLens -lasien avulla. Lisäksi autot saatiin lisättyä 3DBearin sovellukseen.

”Toteutus oli aikamoinen menestys näyttelyssä. Vieraat pitivät siitä, että he pystyivät näkemään autot todellisessa koossaan ja jopa katsomaan autojen sisälle”, Lehtola kertoo.

Pekka Halosen akatemiassa on hyödynnetty myös 3D-skannusta. Opiskelijat ovat skannanneet omia taideteoksiaan digitaaliseen muotoon, jotka he ovat voineet siirtää lisättyyn todellisuuteen. Näin pystyttiin järjestämään myös Pekka Halosen akatemian perinteinen kevätnäyttely vuonna 2019, jolloin korona esti avoimen taidenäyttelyn järjestämisen Helsingin Kaapelitehtaalla.

Artikkeli jatkuu kuvan alla. 
JussiJaTeija kuva2

Pekka Halosen akatemian opiskelijan suunnittelemiin auton ilmeisiin oli mahdollisuus tutustua niin 3DBear-sovelluksessa kuin HoloLens-lasien avulla.

 

Seuraava askel oli kansainvälinen projekti

Näiden esimerkkien jälkeen Lehtola kertoi #Murros2021-tapahtuman seuraajille kansainvälisestä taidenäyttelystä, josta Kajala mainitsi esityksen alussa.

Keudassa on hyödynnetty virtuaalisuutta myös kansainvälisissä projekteissa. Tämän pohjalta syntyikin idea hyödyntää 3DBearin sovellusta kansainvälisessä vaihdossa. Lehtola otti yhteyttä Tartu taidekouluun, joka sijaitsee Virossa, ja nosti esiin ajatuksen yhteisestä taidenäyttelystä.

”Aloitimme projektin opiskelijoiden kanssa tammikuussa 2021. Meillä oli neljä työpajaa, joissa opiskelijat saivat esitellä taideteokseen ja tuottaa ideoita näyttelyyn”, Lehtola kuvaili.

Tässäkin projektissa hyödynnettiin 3D-skannausta, jonka avulla niin Pekka Halosen akatemian kuin Tartu taidekoulun opiskelijoiden teokset tuotiin lisättyyn todellisuuteen. Virtuaalinen näyttely mahdollisti sen, että jokainen saattoi tuoda taideteoksia katseltavaksi olohuoneeseensa käyttämällä mobiililaitetta. Lisättyyn todellisuuteen rakennettu taidenäyttely kantoi nimeä Unidentified Sculptured Objects.

”Meillä on ollut hauskaa, mutta tärkeämpää on, että opiskelijat pystyivät käyttämään ammattitaitoaan sekä englannin kieltä. He pystyivät tekemään taidetta yhdessä ja keskustelemaan siitä”, Lehtola kiteytti.

Lue lisää huhtikuussa pidetyn #Murros2021 -tapahtuman sisällöstä!

JussiJaTeija kuva3
Pekka Halosen akatemian opiskelijat 3D-skannasivat taideoteoksiaan ja toivat ne lisättyyn todellisuuteen.Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra154

 

Jaa sivu