Elämäntavasta ammatti – Eläintenhoitajan opinnot vievät Tanjaa kohti unelmaa

Koirahotelli Haukkulan lemmikkiasiakkaat pääsevät ulkoilemaan Saaren kartanon monipuolisessa ympäristössä. Koirahotellilla kesän ajan työskennellyt Tanja lähti ulkoiluttamaan Moodi-koiraa.

 

On aurinkoinen iltapäivä koirahotelli Haukkulassa. Keudan eläintenhoidon opiskelija Tanja Hietakuja katsoo kelloa ja toteaa, että nyt voisi olla aika suunnata iltapäivälenkille. Hän kävelee Haukkulan toiseen päähän, jossa lemmikkiasiakkaat asustavat.

Vastaanotto on iloinen, kun Tanja avaa häkin oven. Hiukan ujosteleva berninpaimenkoira Moodi astuu häkistä ulos häntää heiluttaen. Hän vaikuttaa ihmettelevän lenkille mukaan tulevaa haastattelijaa ja kuvaajaa. Jo lenkin loppupuolella hän kuitenkin jo uskaltautuu tervehtimään uusia lenkkiseuralaisia.  

Tanja on työskennellyt Haukkulassa kuluvan kesän ajan. Jo ennen eläintenhoidon opintoja Keudassa Tanjalla on pitkä tausta työskentelystä eläinten parissa. Hän on aloittanut vapaaehtoistyöskentelyn löytöeläintaloilla 1990-luvulla.  

”Silloin joskus 90-luvulla aloitin Hangossa auttamaan eläimiä vapaaehtoisena ja nyt olen sitten Lesyllä eli Lohjan löytöeläintalolla. Välissä on ollut taukoja, mutta aina olen palannut takaisin mukaan toimintaan.” 

Vapaaehtoistyön myötä Tanja on pitänyt sijaiskotia monille eläimille. Vuosien saatossa hänen kotonaan on asustanut kaikenlaisia pieneläimiä aina koirista ja kissoista erilaisiin matelijoihin.  

”Varmaan kaikkia muita eläimiä on kotonani asunut paitsi suuria tuotantoeläimiä tai hämähäkkejä.”

Artikkeli jatkuu kuvan alla. 
W3A2777
Lemmikeille on tarjolla erilaisia palveluja koirahotelli Haukkulassa. Kuvassa Tanja alkoi leikkaamaan Vallu-koiran kynsiä.

 

Opiskelu mahdollistaa elämäntavasta ammatin 

Ennen eläintenhoidon perustutkinto-opintoja Tanja on valmistunut muun muassa ravintola- ja catering-alan sekä logistiikka-alan ammattilaiseksi. Viimeiset 15 vuotta Tanja on työskennellyt taksialalla, jonka ohella hän on suorittanut tutkinnon yrittäjyydestä. Hän kuvailee vaeltaneensa elämänsä aikana paljon – Suomen lisäksi hän on asunut myös Virossa ja Espanjassa.  

Eläimet ovat kuitenkin kulkeneet aina mukana elämän vaelluksella – tavalla tai toisella.  

”Aina silloin tällöin mielessä on käynyt ajatus, että voisiko eläimistä tulla minulle myös ammatti.” 

Voimaan astuneen taksiuudistuksen myötä Tanja alkoi pohtia alan vaihtoa. Koronapandemia oli enää piste i:n päälle päätöstä tehdessä.  

”Suoritin aikoinaan logistiikan perustutkinnon Keudan Keravan toimipisteessä. Tykästyin jo silloin Keudaan ja opettajiin. Täällä näkyy vähän sama henki. Opettajat ovat tosi iloisia ja elämänmyönteisiä. Mulla oli tosi positiivinen kuva Keudasta, siksi valitsin Keudan myös eläinpuolen opintoihin.” 

Tanjan tavoitteena on valmistua perustutkinnosta ensi keväänä, jonka jälkeen hänen tarkoituksenaan on aloittaa ammattitutkinto-opinnot samalla toimipisteellä. 

”Taustallani minulla olisi ollut mahdollisuus hakea suoraan ammattitutkintoon, mutta tässä perustutkinnossa tulee eläinten anatomiaa ja fysiologiaa. Ne kiinnostavat minua paljon ja haluan saada näistä lisää tietoa.” 

Artikkeli jatkuu kuvan alla.  W3A2717

Koirahotelli Haukkulassa vierailevat lemmikit voivat saada itsestään kuvan seinälle. 

 

Suunnitelmissa perustaa oma maatila Espanjaan 

Tanjan perheen suunnitelmissa on ollut jo pidemmän aikaa elämänmuutos, johon koulutuksen hankkiminen osaksi liittyy. He ovat suunnitelleet ostavansa oman maatilan Espanjasta. Tarkemmasta sijainnista he eivät ole tehneet vielä päätöstä, sillä korona on hidastanut suunnittelutyötä.  

”Olemme käyneet Espanjassa aina kun olemme voineet. Kaksi vuotta sitten meidän piti lähteä kartoittamaan, että mihin päin Espanjaa asettuisimme ja mikä olisi maatilamme potentiaali. Nyt suunnitelmat ovat seisahtuneet ja ovat vielä avoinna.” 

Tanjalla on runsaasti ideoita tulevan maatilan toiminnasta. Hän on tutkinut, että Espanjassa on esimerkiksi yleistynyt eläinavusteinen terapia. Hän on pohtinut, että yhtenä maatilan toimintamuotona voisi olla tarjota miljöö eläinavusteiseen työhön.  

”En myöskään sulje pois esimerkiksi koirien trimmauspalveluja, siipikarjan kasvatusta tai vaikkapa myymälätoimintaa”, Tanja listaa ideoita.  

Suunnitelmat tulevasta elämäntavasta hautuvat vielä Tanjan opintojen ajan. Tanja kokee saavansa opinnoista tietoa ja varmuutta erilaisissa tilanteissa toimimiseen.  

”Olen sosiaalinen ihminen, mutta luulen, että minun on helpompi osoittaa sosiaalisuuttani eläimille kuin ihmisille. Toki olen sosiaalinen ja höpöttelen myös ihmisten kanssa, mutta eläinten kanssa on helppoa olla, sillä eläimet ovat aitoja. Ne eivät osaa esittää, kuten jotkut ihmiset esittävät.”  

”Toivon, että saan koulusta lisää osaamista, että minulla on taitoa toteuttaa itseäni Espanjassa. Että voin luoda maatilan ja pärjätä niillä tienesteillä, mitä maatilasta tulee.” 


 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra159

Jaa sivu