Työelämätiistai: Nurmijärven Yrittäjien puheenjohtaja kannustaa varautumaan osaamisella yllättäviin muutoksiin

Kuvassa Pirjo Kivistö haastattelee Petri Materoa (Topliner Ensemble Oy) Tulevaisuuden tapahtumaviestintä –virtuaalitapahtumassa.

 

Korona-aika on opettanut Pirjo Kivistölle, että mitä tahansa voi tapahtua. Silloin monipuolisesta osaamisesta on hyötyä.

Toimitusjohtaja Pirjo Kivistö on kiireinen. Korona on aiheuttanut tapahtuma-alan yrityksessä ylimääräistä työtä – käytännössä tuplatyötä. Monet livetapahtumien järjestelyt ovat menneet uusiksi ja osa tilaisuuksista on siirtynyt virtuaalitapahtumiksi.

”Korona on ollut tapahtuma-alalle todella suuri muutos, joka jyräsi kaiken. Teimme yrityksessä merkittävää työtä virtuaalitapahtumakonseptin kehittämiseksi heti koronan alettua. Uskon, että livetapahtumat tulevat takaisin ja virtuaaliset jäävät”, Kivistö toteaa.

Kivistöllä on kolme yritystä: tapahtumatuotantoon keskittyvä Marketing & Communication Group Marco (Marco Group), koulutukseen ja valmennukseen erikoistunut Karisma Konseptit Oy sekä hallintoyritys Point Production Ky. Hän toimii lisäksi Nurmijärven Yrittäjät ry:n puheenjohtajana.

Kivistön mukaan Nurmijärven Yrittäjien jäsenmäärä on ollut muutaman vuoden mukavassa nousussa ja alkava syksy käynnistyy vilkkaasti.

”Yrittäjien kuukausittaiset lounastapaamiset ovat käynnistyneet kesätauon jälkeen. Lisäksi syyskuu alkaa kahden viikon #ostaläheltä -kampanjalla, Shop Up Days -tapahtuman merkeissä”, Kivistö kertoo.

Osaaminen auttaa muutostilanteissa

Paikallisyhdistyksen vetäjänä Pirjo Kivistö näkee laajasti alueen yritysten tarpeita ja haasteita.

”Suosittelen panostamaan osaamiseen”, Kivistö kannustaa.

Korona on opettanut, että mitä tahansa voi tapahtua. Toisille yrityksille korona on mahdollistanut laajennuksia, lisää kauppaa, menestystä ja hyvinvointia. Osalla yrityksistä toiminta on loppunut jo yli vuosi sitten.

” Arjen keskellä on hyvä pitää mielessä, että yllätyksiä voi tulla. Muutoksiin on hyvä varautua, sillä suuntaa voi joutua vaihtamaan nopeasti”, Kivistö toteaa.

Johtamiseen ja yrittämiseen liittyvän osaamiseen kannattaa panostaa erityisesti, jos oma yrittäminen on käynnistynyt mielekkään tekemisen kautta. Myös tuotekehittämiseen tai henkilöstöhallintoon liittyvän osaamisen kehittäminen kannattaa.

”Moni yrittäjä ei tiedä, että on olemassa Yrittäjän ammattitutkinto. Tutkinnon avulla voi saada buustia tekemiseen”, Kivistö mainitsee.

Monipuolinen koulutus on auttanut Kivistöä

Kivistölle itselleen monipuolisesta koulutuksesta on ollut paljon hyötyä. Hän on opiskellut muun muassa yrittäjän oppisopimuksella digitaalisen markkinoinnin koulutuksen sekä Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon. Viimeisimmästä hänellä on erityisen antoisia kokemuksia.  

”Sain koulutuksesta tärkeää vertaistukea yrittäjäkollegoilta ja palautetta näyttöjen arvioijilta. Kouluttautuminen tapahtui työn ohella ja koulusta saadun opin – muun muassa kannattavuuslaskelmien tekemisen – pystyin heti soveltamaan omaan yritykseen”, Kivistö kertoo.

Yrityksen nykyisen henkilöstön osaamisen päivittämistä on myös hyvä pohtia.

”Työntekijöillä voi olla tarvetta vaikkapa taloushallinnon osaamisen kehittämiseen”, Kivistö mainitsee.

Osaavaa työvoimaa ammatillisen koulutuksen avulla

Ammatillinen koulutus voi auttaa yrityksiä uusien osaajien rekrytoinnissa.  

”Koulutussopimuksessa opiskelija hankkii ja vahvistaa osaamista työpaikalla. Opiskelijan voi palkata myös oppisopimuksella. Opintojen jälkeen hänestä voi saada osaavaa työvoimaa yritykseen”, Kivistö vinkkaa.

Työelämän murros näkyy Nurmijärvellä työvoiman saannissa; työntekijöitä kaivataan erityisesti rakennusalalla ja ravintola-alalla. Tämä haastaa Pirjo Kivistön mukaan myös koulutussisältöjä.

”Olemme Nurmijärven Yrittäjissä pohtineet, pitäisikö esimerkiksi työperäiseen maahanmuuttoon tehdä valtakunnallisia linjauksia, jotta yrityksiin saataisiin työntekijöitä. Yrittäjille suunnatut täsmäkurssit voisivat auttaa rekrytoimaan maahanmuuttajia yrityksiin”, Kivistö pohtii.

Keudan ja Nurmijärven Yrittäjien yhteistyö on aktiivista

Nurmijärven Yrittäjät on tehnyt yhteistyötä Keudan kanssa useita vuosia, monin eri tavoin. Kivistön mukaan on myös hienoa, että Keudalla on oma toimipiste Nurmijärvellä; vahvuutena on paikallisuus. Yhteistyö on tärkeää.

”Keudasta on esimerkiksi osallistuttu aktiivisesti tapahtumiimme. Lisäksi Keudan etsiessä harjoittelupaikkoja opiskelijoilleen, olemme Yrittäjissä auttaneet viestimään asiasta alueen yrityksille”, Kivistö kertoo.

Ammatillinen koulutus on Pirjo Kivistön mukaan kaikin puolin joustavaa sekä yrittäjän että opiskelijan näkökulmasta. Kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä oppilaitoksiin, kuten Keudaan.

”Voi tulla mukavia yllätyksiä”, Kivistö kannustaa.

 


 

Tutustu Keudan monipuolisiin mahdollisuuksiin täällä Keuda.fi | Keuda.fi

 Yrittäjän ammattitutkinto (AT) | Keuda.fi

Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto (EAT) | Keuda.fi

 

Teksti: Anne Öhman

anne.ohman (at) keuda.fi

Kuva: Anne Salminen. 


 

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda toteuttaa opiskelijoilleen sekä työelämälle yksilöllisiä, vaikuttavia koulutus- ja osaamisen kehittämispalveluja. Keski-Uudellamaalla sijaitsevissa 10 toimipisteessämme työskentelee 720 innostunutta keudalaista. Toimintamme sisältää 80 eri tutkintoihin johtavaa ammatillista, työvoima- ja valmentavaa koulutusta sekä aikuisten perusopetusta, joissa opiskelee vuosittain yli10 000 opiskelijaa. Keuda on vuoden 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön valitsema, ammatillisen koulutuksen laatupalkittu koulutuksen järjestäjä.

2020 laatupalkinto intra167

Jaa sivu